. Ma Gedeon napja van.
A sokmillió Schmitt országa
2012-04-07 18:16:04
A sokmillió Schmitt országa

A sokmillió Schmitt országa

Márványi Péter jegyzete

 

Schmitt Pál ügye, amelyről a két éve első vereségét elszenvedő kormányoldal dühödten állítja, hogy nem is ügy, sajnálatos mód még annál is inkább ügy, mint ahogy azt a Schmitt feletti győzelmet ünneplő ellenzéki média érzékelteti. Hogy miről is van szó, arról hadd meséljek el egy szimpla tanmesét, ami bárkivel bekövetkezhet Magyarországon.

 

A Kerepesi útról balra nagyívben a Könyves Kálmán körútra ráfordulni sok türelmet kíván. A kanyarodó sáv szinte mindig tele van. Magam is a harmadik lámpaváltásra vártam, történetesen a vonalnál éppen, tehát a sorban elsőnek, mikor jobbról, a továbbhaladó sávból elém termett egy fekete Passat. Az illető tehát nem várta ki a sort, hanem egyszerűen beszabálytalankodott, majd zöld jelzésre nagy nehezen indult el, hiszen olyan helyre húzott elém, ahonnan a nekünk szóló lámpát sem látni. És amikor, bevallom, nem bírtam ki, némi dudálással méltatlankodtam, aztán egymás mellé kerültünk a következő pirosnál a jóember lehúzta az ablakát és azt kérdezte tőlem, hogy ez mért fáj nekem? Mármint hogy ő betolakodott elém.

 

Hosszú értelmes válaszra akkor nem volt lehetőség, úgyhogy ezért most írom meg a fekete Passat tulajdonosának: hát nyilván, mert betolakodott. Én betartottam egy szabályt, ő nem, én ezért jóval több benzint elpöfögtem, mint ő, jóval több időt vesztettem, ő meg a pofátlanságával nyert velem szemben némi időt, pénzt. Ha eljárása általánosítható, az egyben magyarázza a kettőnk autója közti különbséget: feltételezhetném jóhiszeműen, hogy tehetségesebb és ügyesebb, mint én, de ebből a mozzanatból inkább az következik, hogy pofátlanabb, szabályszegőbb, ezért is juthat több pénzhez, sokkal jobb kocsihoz, mint én.

 

Egyébként még a szavajárását is el tudom képzelni, én lúzer vagyok, mert betartottam a szabályt, ő meg marha ügyes jó fej, hogy nem. Nem a kocsiját irigylem: dühít, hogy azzal juthat előbbre, ahogy nekem nem megy, mert valamitől arra szocializálódtam, hogy szabálykövető legyek. És ez ebben az országban most már lassan tényleg azonos lett a lúzerséggel.

 

Namármost: mi is a különbség a fekete Passat és a leköszönő köztársasági elnök cselekedetei között?   Pontosabban: van-e lényegi különbség? Schmitt ellen azért lázadt fel a tudományos világ, azért állt ellen a nyomásnak a doktori tanács, mert akik megdolgoztak a doktorijukért, felháborodtak azon, ahogy Schmitt csinálta. A lúzerek forradalma volt az ügyesek ellen. 

 

És ki lázad fel a passatos ellen? Meg a volvós ellen, aki néhány napja meg még a villamost is balról kerülte, úgy jutott szembe velem, és még fel is volt háborodva, hogy nem én állok félre? Ki lázad ennek a fura országnak a fele lakossága ellen, akik átvernek és szabálytalankodnak, hogy előre jussanak? A gazdaságban és az utakon? Akik nem fizetnek adót, mégis jól élnek? Ki védi meg a szabálybetartók érdekeit egy olyan világban, amikor még a szabályokat is úgy alakítják az ügyesek, hogy nekik legyen jó?

 

Egyébként itt az összefüggés az egy Schmitt és a sok ügyes ember között: ki formálta át ezt az országot olyanná, hogy az ügyeseknek kedvezzen törvény, intézményrendszer, alkotmány?

 

Hogy még furább legyen a dolog, el tudom képzelni, hogy a passatos fickó egyébként, haverjaival beszélgetve mélyen egyetért azzal, hogy távozzon a köztársasági elnök, aki csalárd módon jutott doktori címhez.

 

A Schmitt-ügy lényege, hogy sok év óta először egy kérdés morális következményei meghatározták a politikai történést, és nem fordítva, ahogy eddig szinte minden esetben. Az erkölcs és a jó érzés kényszerített ki egy megoldást a politikai legmagasabb szférájában. Egy ember esetében – kicsit röviden és szimplifikáltan mondva – győzött az igazság, egy politikus szembe kellett, hogy nézzen egykori simlis játéka következményeivel.

 

De ki hajlandó szembenézni azzal, hogy a sokmillió Schmitt Pál országa vagyunk?

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Aktuális Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
Bővebben >>