. Ma Csongor napja van.
Amit a jegybank működéséről tudni érdemes
2021-07-13 20:30:19
Amit a jegybank működéséről tudni érdemes

Amit a jegybank működéséről tudni érdemes

Ha a bizalom oda lesz, akkor hasonló helyzet alakulhat ki, mint 2007-ben az Egyesült Államokban. A bankközi kamatláb el is szállt. A jegybank gyakorlatilag a semmiből kreált jegybankpénzzel segítette ki a bajba jutott pénzintézeteket.

 

A jegybanknak erre megvan a joga, valódi pénzt adhat a bankoknak, sőt, akár készpénz nyomtatására is megvan a felhatalmazása. Ez azonban nem jellemző, sokkal inkább kölcsönt szoktak folyósítani. Kisegítheti a jegybank úgy is a bankokat, hogy vásárol tőlük kötvényeket, vagy megveszi azokat a jelzálogleveleket, amelyeket a piacon nem tudnak értékesíteni.

 

A jegybank szerepe

 

Az önálló fizetőeszközzel rendelkező országok esetében létezik önálló jegybank is. Az Egyesült Államokban ez a FED, míg az EU-ban az Európai Központi Bank látja el ezt a feladatot azon országok esetében, ahol bevezetésre került már az euró.

 

A jegybankok egyik legfőbb feladata a gazdaságban fellelhető pénzmennyiséget felügyelni. Így segítik a gazdaságot, az inflációt eközben igyekeznek alacsonyan tartani. A jegybank továbbá meghatározza a jegybanki alapkamat mértékét, ez a jegybanknál a bankok részéről elhelyezett betétekre szól. Attól függően, hogy mekkora a jegybanki alapkamat, a bankok vagy parkoltatják a jegybanki számlákon a pénzt, vagy alacsonyabb kamaton adnak kölcsönt. Előbbi eset akkor áll fenn, ha magas, utóbbi pedig akkor, ha alacsony a jegybanki alapkamat.

 

Az MNB ezenfelül elemez, szabályozza a piacot. Ha az infláció néhány százalékos, az a gazdaságnak még jót is tehet, ám a munkanélküliségnek alacsonynak kell lennie, a kamatoknak pedig közepesen magasnak.

 

A készpénz előállítása szintén a jegybank feladata. Felügyelik, hogy stabil legyen a hazai pénznem árfolyama, továbbá a bankok számláit is vezetik. Bár papíron független szervezet a kormánytól, ám a valóságban gyakran egymást támogatják, mivel a politikai helyzet a jegybankra is hatást gyakorol.

 

Hogyan teremt pénzt a jegybank?

 

Az egyik lehetőség, hogy gyakorlatilag beírják a gépbe a kívánt összeget, és már elő is állt a jegybankpénz. Ha a jegybank a pénzintézetekhez juttat pénzt, akkor ezzel kontrollálni tudja azt, hogy mennyi pénz legyen a gazdaságban, ez ugyanis hatással van a bankközi kamatlábra. Amennyiben a bankok egymásnak nem nyújtanak hitelt, a jegybank megteheti ezt, így mérsékelve a bankközi kamat mértékét, ezt megelőzendő a bankok mégis dönthetnek úgy, hogy kölcsönadnak egymásnak. A bankok maguk is vásárolhatnak állampapírt, azt a jegybank megveheti a pénzintézetektől, amelyért jegybankpénzzel fizet.

 

További lehetőség a jegybankok pénzteremtésére a quantitative easing, azaz a mennyiségi lazítás, de szélsőségesebb megoldások is szóba jöhetnek. Ilyenre került sor nem is oly rég az USA-ban, amikor közvetlenül az emberekhez juttattak pénzt a járvány idején, hogy elköltsék azt, visszapumpálva a gazdaságba.

További híreink
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, Színes Bővebben
Romos, penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj helyett
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj miatt mondták fel – írja a Hvg. A 27 bérlőből mindössze 4 fog...
2024-04-04 17:38:50, Hírek, Színes Bővebben
Karsai Dániel befejezi ügyvédi tevékenységét és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából.
2024-04-04 17:38:48, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Bal...
Bővebben >>