. Ma Andrea napja van.
Az utolsó választás
2014-09-19 09:09:46
Az utolsó választás

Az utolsó választás

A koncepció most már nemcsak Orbán Viktor fejében létezik, úgy tűnik papíron is testet ölt hamarosan. Az érv az, hogy „évekre stabilizálni akarja a főváros működését”, ám ez csak a díszes és jól hangzó csomagolópapír. A dolog háttere inkább az, hogy az utolsó lehetséges „hangokat” is elfojtsa, mivelhogy idén úgy tűnik, több kerületet szerezhet meg az ellenzék, mint 2010-ben.

 

Mindenhol a világban a decentralizációt részesítik előnyben. Igaz, azok az Orbán által sokat bírált illiberális demokráciák, a mienkét már 4 éve elkezdte leépíteni, és mostanra már nyomokban találunk csak olyan helyet, intézményt, koncepciót, ahol nem a központ, a kormány, a mindenható Orbán Viktor dönt.

 

Szólnak persze racionális érvek amellett, hogy rendbe kellene tenni a budapesti költségvetést. Hiszen a tömegközlekedés finanszírozása évtizedek óta probléma. Amellett is szólnak érvek, hogy ne folyhassanak el központi pénzek a kerületekben. De ezek ellenőrzésének is meglennének a csatornái. Viszont az, hogy központilag döntsék el, mire van szüksége a fővárosnak, a kerületeknek, már erősen vitatható. Az már végképp elfogadhatatlan, hogy a pragmatikus gondolkodás, a racionális érvek mögé bújva valójában schmidtmáriásodik a főváros, vagyis „megsemmisül az ellenzék”. Mégpedig azért, mert megsemmisítik azt az intézményrendszert, amelyben egyáltalán még létezhetne.

 

Sokan mondták idén azt, hogy az ellenzéknek bojkottálnia kellene a választásokat, miután a kormány olyan helyzetet teremtett, amelyben majdhogynem értelmetlen lett a részvétel, illetve ez lett volna egy utolsó tiltakozási forma az orbáni diktatúra ellen. Ezzel akkor sem értettem egyet. Csak akkor hallgasson valaki, ha betapasztják a száját. Amíg még, ha nem is invitálják, de legalább odaengedik a tárgyalóasztalhoz, addig mondja el a véleményét, és próbáljon valamit tenni az ellen, amivel nem ért egyet. Lehet fanyalogni az ellenzékre, lehet rájuk kígyót-békát kiáltani, meg töketlenséggel vádolni őket, de amikor már nem lesz, akkor fogjuk érezni a hiányát.

 

Most viszont a választókhoz szólok: menjen mindenki szavazni október 12-én. Hiszen ha Orbán fővárosi álma megvalósul, lehet, hogy ezen a napon utoljára lesz oka és értelme a szavazásának, a szavazatának.

 

Bánhidi Emese

További híreink
Liberalizmus – de?!
Olvasom az azonos neműek házasságáról szóló posztokat és kommenteket, és elborzadok. Megérdemeljük Orbán Viktort, és azt a rendszert, amelyet ő kiépített és fenntart.
2015-06-28 10:16:57, Hírek, Vélemény Bővebben
Marosvásárhely 1990-2015: kinek a győzelme, kinek a kockázata?
Márványi Péter jegyzete.
2015-03-23 13:03:26, Hírek, Vélemény Bővebben
Párhuzamos ünnepek, párhuzamos gondolatok Marosvásárhelyen
Márványi Péter jegyzete.
2015-03-17 07:30:12, Hírek, Vélemény Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>