. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Csináld magad - biztonsági tippek kezdő barkácsolóknak
2021-11-26 14:56:21
Csináld magad - biztonsági tippek kezdő barkácsolóknak

Csináld magad - biztonsági tippek kezdő barkácsolóknak

Ami fent van, előbb-utóbb le is jön

 

Vagyis, ha a létra tetején hagysz valamit, az garantáltan fejbe fog kólintani egy óvatlan pillanatban. “Az egyik ismerősöm egy szögbelövő készüléket hagyott a fal tetején, amin épp dolgozott” - meséli a JOSZERSZAM.com szerkesztője. “Mikor lejjebb ment kalapálni, a rezgéstől a szerszám meglódult és a fejére esett.” Tanulság: soha ne hagyj semmit a létrán vagy a tetőn, mert komoly balesetet kockáztatsz.

 

Magasnyomású mosók: veszélyesebbek, mint gondolnád

 

Következzen egy másik történet: “Béreltem egy magasnyomású mosót, hogy a betonozott udvart feltakarítsam. Amikor ezzel végeztem, láttam, hogy a kerti bútor párnái is koszosak. Az egyik kezembe fogtam a párnát, a másikba a mosót. Csakhogy figyelmetlen voltam, és a vízsugár a kezemre ment. Mire észbe kaptam, a nagyujjamon levált a bőr, és bizony vérzett is rendesen. Most már tudom: a 80 baros nyomással óvatosan kell bánni”.

 

Bizony így van: a magasnyomású mosók gyakran okoznak balesetet, a víz és a bacik ráadásul a bőr mélyebb rétegeibe is behatolnak.

 

Csak óvatosan a szögbelövővel

 

A JOSZERSZAM.com munkatársa a szögbelövő veszélyeiről mesélt. “Rétegelt lemezt szerettem volna egy gerendához rögzíteni. Hogy felgyorsítsam a munkát, folyamatos üzemmódra állítottam a szögbelövőt. Sajnos kapkodtam, és a szögbelövő a csizmámhoz ért. Mázlim volt, mert csak súrolta a szög az egyik lábujjamat”.

 

Jó tanács: használd a szögbelövőt szakaszos módban. Inkább dolgozz lassabban, de biztonságosan!

 

Gondoskodj a megfelelő rögzítésről

 

A következő sztori arra világít rá, hogy egy banális apróságból is lehet baleset. “A fúrógéppel dolgoztam, egy lyukat vágtam a fémdarabba. Mivel siettem, el is felejtettem rögzíteni a fémet az asztalhoz. Öreg hiba volt: a fűrészfej bekapta a fémet, és azzal a lendülettel ki is csavarta a kezemből. Az eredmény egy hatalmas és mély vágás a tenyeremen, valamint tizennégy varrat és néhány óra a kórházban.”

 

Az eset egyáltalán nem egyedi, szóval fúrás előtt mindig győződj meg róla, hogy megfelelően rögzítetted-e az anyagot!

 

Nehogy magad alatt vágd a fát

 

Az utolsó történet ismét a létráról szól, ezúttal azonban a másik két főszereplő egy fa és egy láncfűrész. “A rájuk száradt jég miatt szerettem volna lefűrészelni az ágvégeket. Keresztülvágtam az ágat, és máris a levegőben találtam magam. Természetesen azt az ágat vágtam el, aminek a létrát támasztottam.” Személyi sérülés szerencsére nem történt, de lehet, hogy jobb lett volna profikat hívni.

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz se...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, Színes Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>