. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Hamarosan elkezdődhet a választási birkózás Zuglóban
2016-10-26 13:22:21
Hamarosan elkezdődhet a választási birkózás Zuglóban

Hamarosan elkezdődhet a választási birkózás Zuglóban

Valószínűleg 2017 tavaszán választ ismét Zugló 3-as választókerületében. Miután Sápi Attila 2016 január 21. óta nem jelent meg egyetlen testületi ülésen sem, így 2017 januárjában megszűnik a mandátuma. A választási törvény szerint, ugyanis ha egy képviselő egy éven keresztül nem jár testületi ülésekre, akkor elveszíti mandátumát.

 

Az MSZP-EGYÜTT-PM-DK-ÖSSZEFOGÁS ZUGLÓÉRT színeiben megválasztott 43 éves Sápi Attila korábbi hírek szeirnt év eleje óta kapja a 425 ezer forintos fizetését, de ez azért nem lehetséges, mert miután a képviselő nem adta le január 21-én a vagyonnyilatkozatát, a törvény szerint nem jogosult a képviselői illetményre. Lapértesülések szerint januárban egy melegítőben leszaladt az otthonával szemközti trafikba cigiért, beugrott még a szomszédos kocsmába egy sörre és egy kávéra, azóta senki nem látta.

Számos találgatás látott napvilágot, mi történhetett Sá­pival. A Blikk azt írta, hogy kollégái nem tudnak róla, hogy lettek volna a férfinek haragosai, Tóth Csaba, a zuglói MSZP elnöke azt mondta, már öt éve ismeri a képviselőt, aki szerinte nagy munkabírású, és választókerületében kifejezetten közkedvelt.

 

Közben szintén a Blikk utánajárt, mi állt a rejtélyes eltűnés mögött. Mint kiderítette, Sápi képviselő egy XV. kerületi tízemeletes panelben élt élettársával és a nő gyermekeivel, annak ellenére, hogy a nyilvánosan fellelhető adatok szerint egy óbudai, panellakás az állandó lakcíme.

 

Sápi eltűnése felforgatta a Zuglót, és a helyzet 10 hónapja nem változott. A szocialista dominanciájú többség megszűnt, a kerület működőképessége azóta a Fidesz, illetve az MSZP politikusainak kompromisszumkészségén múlik. Karácsony Gergely polgármester az mno.hu kérdésére áprilisban elmondta: nem indítottak, de jog szerint nem is indíthattak belső vizsgálatot arról, hogy lehet-e önkormányzati szála az eltűnésnek.

 

Rozgonyi Zoltán Fidesz–KDNP-s alpolgármester szerint nemcsak a képviselő eltűnése okoz fejtörést, hanem az is, hogy a kerület másfél éve szinte működésképtelen. Hasonlóan vélekedett Czeglédi János (Jobbik) is, aki szerint valójában Zuglót most egy Fidesz–LMP–PM-es koalíció irányítja. Márciusban a négy bizottságban tevékenykedett Sápi Attilát háromból visszahívták, ám egyben, a közbiztonsági ügyekkel foglalkozó testületben maradhatott.

 

Közben az mno.hu májusban rendőrségi forrásokra azt írta, hogy teljeskörűen átvolágítják azt a cégláncot, amelynek Sápi Attila cége is benne volt. A politikus cégének ügyfélkörét már végigvizsgálták, ám nem találtak gyanús kapcsolatot. Sápi időközben felszámolt, magánnyomozással is foglalkozó vállalkozásán 100 millió forintos köztartozást kért számon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), úgy tudjuk azonban, nem a politikus cége maradt el a közterhekkel, hanem cégének alvállalkozói.

 

A 14. kerületi Hírhatár úgy tudja, háttérben már folyik az egyezkedés arról, ki indulhat az ellenzéki oldalon, a várhatóan tavaszra kiírandó választáson. Miután az ellenzéki oldalon elég mérges a viszony a felek között, nem valószínű, hogy sikerül majd olyan közös jelöltet indítani, aki képes lesz arra, hogy a Fideszt legyőzze.

 

A tét pedig nagy: sikerül-e olyan jelöltet bejuttatni a Zuglói Önkormányzatba, aki majd újra biztosíthatja Karácsony Gergelynek az egy éve megszűnt többséget. A precedenst talán éppen a tavalyi veszprémi időközi választás adhatja, ahol annak érdekében, hogy megtörjön a Fidesz kétharmados többsége az Országgyűlésben, az ellenzék képes volt összefogni egy civil jelölt, Kész Zoltán mögött.

 

Utoljára frissítve: 2016-10-26 15:51:56

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>