. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Ki áll a kapitányi hídon, és ki vezeti valójában a hajót?
2016-04-29 20:48:16
Ki áll a kapitányi hídon, és ki vezeti valójában a hajót?

Ki áll a kapitányi hídon, és ki vezeti valójában a hajót?

Várnai László, a CivilZugló Egyesület elnöke már korábban pontosan látta a helyzetet. Egy tavalyi blogbejegyzésében azt írta:

 

„Gergőnek nincs min csodálkoznia, okos, számító politikusként tudhatta, a zuglói MSZP-nek a képviselői helyek megszerzése után egy percig sem érdeke már, hogy ő sikeres polgármester legyen, netán még hosszú távon itt ragadna a kerületben, de az országos MSZP-nek sem érdeke, hogy Gergő versenytárssá nője ki magát a 2018-as miniszterelnökségért, a 2019-es főpolgármesterségért folyó harc előtt.”

 

 

Ebben burkoltan az is benne van, hogy a szocialisták Karácsony megbuktatására játszanak, és kiálltak mögüle. Várnai szerint a PM-es polgármester belement akkor egy olyan kompromisszumba, amely azt eredményezte, hogy most nincs ellensúlya, amire most alkalmas lenne akár a CivilZugló, akár a DK, akár az Együtt is. Várnai szerint Karácsonynak ragaszkodnia kellett volna a választások előtti tárgyalásokban ahhoz, hogy a fent említett szervezetek is helyet kapjanak a közös demokratikus ellenzéki listán, és akkor most biztosan nem maradt volna egyedül.

 

„Neki nincs saját ereje. Ő belement abba, hogy polgármester legyen, és ott állt egy 123 ezres lakosú óriásbüdzsével és 80 intézménnyel rendelkező kerület élén. Mint, amikor valakit beengednek egy tengerjáró hajó kapitányi hídjára kapitánynak, és azt sem tudja, melyik gomb, mire való. Most kezdi megismerni ezt a hajót, és talán most lenne bátorsága, hogy valamerre kormányozza ezt a hajót.”

 

Várnai azt mondja, mindenki, ő is, és a szocialisták is türelmetlenek, mert nem vezeti operatívan a kerületet. Most jött létre egy bizottság, amely a végre nem hajtott testületi döntéseket vizsgálja. Ilyen ügyek a szociális lakások szanálása, a közösségi kertek megépítésének elmaradása, számos olyan döntést hozott a képviselőtestület, amely nem valósult meg. Azt nem tudni, ki szabotált, kinek az ügyetlenségén múlt. Így maradt el az online kamerarendszer felszerelése is, hogy a testületi döntésekről a kerületiek akkor is értesüljenek, ha nem mennek el az ülésekre. (Ez régi adóssága a kerületnek, 2012ben, már Papcsák Ferenc idején is volt erről döntés, de valamiért mindig elmaradt.) Idén január elején megszületett róla a döntés, de a három és fél hónap alatt sem sikerült felszerelni azt a négy kamerát, amely hatmillió forintból kijött volna, és szerepel is az idei költségvetésben, amit megszavazott már a testület.

 

„Neki nyilván kínos lenne, ha itt az összes szerencsétlenkedése, széteső testületi ülések, a határozatlanság, a döntésképtelenség látszódna. A Facebookon, ATV-n át kommunikál a lakosokkal, leginkább nem is a zuglóiakkal, hiszen a zuglóiak látják, hogy áll a kerületben a szemét. Itt inkább másoknak szól a kommunikáció arról, hogy Zugló mintakerület. Sajnos nem az.”

 

Várnai példaként említi erre az illegális szemét ügyét. Egy blogbejegyzésében a civil képviselő több olyan kerületi illegális szemétlerakóra hívta fel a figyelmet, amely időnként lángra kap, vagy csak bűzölög, de mindenképp bántja a kerületiek szemét és orrát.

 

Várnai elmondta, Karácsony összehívott egy értekezletet az ügyben, nem összefüggésben a blogbejegyzéssel, ahol csupán azt vetette fel, hogyan kommunikálják a lakossággal, hogy a polgármester személyesen szemetet szed. Így született meg a „Segíts a polgármesternek összeszedni a szemetet” akció. A Városgazdálkodási Zrt. egyik alkalmazottja az ülésen elmondta, hogy január óta nincsen élő szerződés a szemét elszállítására. Várnai azt mondja, ezt kellett volna megvizsgálni, de pont ez volt az, ami Karácsony Gergelyt nem érdekelte. Úgy véli, a polgármester mindenben csak a média- és PR marketinglehetőséget látja, de az, hogy a feladatokat kiossza, majd azok megvalósítását számon kérje, az már nem érdekli.

 

Hogyan fog ez a mostani válság rendeződni? Mi lehet a kifutása? Várnai azt mondja, a Liget-ügy csak egy marketing füst, de arra igazából Zuglónak nincs ráhatása, hogy a Ligetben mi történik. Nyilván a Városliget Zrt. örül neki, ha azt mondhatja, hogy már a zuglói önkormányzat is támogatja a terveket. A civil képviselőt sokkal jobban zavarja az, hogy más ügyben nem emelt vétót a polgármester.

 

„Amit márciusban megjavítottunk, hogy a közbeszerzések a hivatalhoz kerüljenek, és a testület döntsön 50 millió felett minden közbeszerzésről. Ezt visszacsinálták, és megszavazták, hogy az önkormányzati cégek, és itt nyilván a Városgazdálkodási Zrt., amelyik egy szocialista magánuradalom, ott végeznek minden közbeszerzést. Tehát a most aktuális közbeszerzések ügyében, mondjuk közterület takarítást, zöldterület takarítás, hulladék elszállítás, hogy ezek esetében mennyiért írnak ki közbeszerzést, és hogy a munkát mennyiért kapja meg valaki, nyílt vagy meghívásos pályázat lesz-e, ebbe a testület még csak belelátni sem fog, nemhogy dönthessen róla.”

 

Várnai szerint ezzel az önkormányzat visszatért a Papcsák-korszak eljárásaihoz, hogy rokonokat és barátokat hívnak meg a közbeszerzésekre, és a piaci ár kétszereséért végzi el valamelyikük a munkát. (Egy korábbi interjúnkban, Karácsony Gergely nagy sikernek minősítette, hogy sikerült a közbeszerzéseket átláthatóvá tenni.)

 

 

Várnai szerint ebből lett a tökéletes visszalépés, ezért kérte Karácsonyt, hogy vétózza meg a döntést, és bár maga a polgármester nem szavazta meg, de a fideszes és szocialista szavazatokkal a módosítást elfogadta a testület. Ugyanúgy sérelmezi a civil képviselő azt is, hogy a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. élére pályáztatás nélkül nevezték ki Szatmáryné Jahn Angélát, az országgyűlési választásokon Karácsony riválisának, Szatmáry Kristófnak az édesanyját. Várnai emlékeztetett arra, hogy a család a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában nemrég csatát vesztő családra kellene piac a Bosnyák téri piac sok száz milliós számla nélküli forgalmát.

 

A 444. hu írta a családról:

 

„Szatmáryné Jähn Angéla zöldségesből lett az egyik leggazdagabb budapesti képviselő, egyszer már kiderült róla, hogy hamis a diplomája, férje pedig (akit egy Széchenyi kártyás irodába jelöltek) büntetett előéletű – írja a Napi.hu. Ennek dacára Szatmáryné a Fővárosi Közgyűlés tagja volt, fia NGM-államtitkár és Fidesz-képviselő is volt, lánya trafiktulajdonos, egyszóval nagyon tehetséges családról van szó.”

 

Ezekben az ügyekben vártam volna én el vétót, ha már elvekről beszélünk. Kötelező lett volna ezeket az ügyeket megvétózni – mondja Várnai.

 

A Liget

 

Igazából addig, amíg a Városliget Zrt. az egész célja az, hogy nagy épületeket építsen a Ligetben, és az összes többi csak marketingakció, addig nincs miről beszélni. Addig, amíg a Városligeti építési szabályzatot támogatjuk, amiben benne van az, hogy 40 méter magas épület építhető a Ligetben, és benne van a majdnem 40 ezer négyméteres Duna Plaza vagy Westend méretű Új Nemzeti Galéria megépítése, addig nincs miről beszélni, a megközelítés rossz. Az, hogy a tájépítészeti pályázaton megszületik a döntés, majd utólag beszélgetünk arról, hogy ez jó vagy rossz? Itt az alapvető egyeztetések hiányoznak, hiszen azáltal, hogy a kormány kiemelt projektté nyilvánította a múzeumi negyedet, azt vonta maga után, hogy nincs, és nem kell lakossági egyeztetés.

 

„Voltak ilyen beszélgetések, eljön Baán úr és előadja az aktuális legjobb ötletét, és a lakosok elmondják, hogy ezt ők rossznak tartják, és ezért nem kérnek új épületeket, amúgy támogatja mindenki a zöld terület rendbe tételét. Majd megy tovább a projekt a maga útján. Ehhez teljesen fölösleges Zuglónak asszisztálni, és előadni a tiltakozását, az elveit pár ígéretért. És akkor most benne van az ajánlatban, elvárjuk, hogy legyen rendes közvilágítás. Persze, hogy elvárjuk, ez természetes.”

 

Közbevetem, hogy a kormány kiemelt projektje ellen nem is nagyon tehet mást egy kerületi polgármester, illetve a kerület. Várnai szerint azért lenne mit tenni.

 

„A kerület kiírhatna véleménynyilvánító népszavazást a Liget ügyében. És annak idején a Párbeszéd Magyarországért beadott egy népszavazási kezdeményezést a Liget ügyében, amit a Kúria megvétózott azzal, hogy ne jó a kérdés. De más kérdést be lehetett volna adni, de azt csendben a PM elhallgatta, mert tudták, hogy ők képtelen összegyűjteni 120 ezer aláírást.”

 

 

De nem egyedül kellett volna összegyűjtenie, hiszen rengeteg civil szervezet karolta fel a Liget ügyét, ahogy mi, a CivilZugló Egyesület is – mondja Várnai.

 

Megint az egyeztetés hiányzik – zárta le Várnai László, zuglói képviselő, a CivilZugló Egyesület elnöke.

Utoljára frissítve: 2016-04-29 20:48:50

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>