. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Létezik-e bármilyen kapcsolat a krumpli és vodkakészítés között?
2020-06-21 12:07:30
Létezik-e bármilyen kapcsolat a krumpli és vodkakészítés között?

Létezik-e bármilyen kapcsolat a krumpli és vodkakészítés között?

Használnak-e egyáltalán krumplit a vodkakészítéshez?

 

A válasz határozott nem, a vodkakészítés és a krumpli közötti bármilyen kapcsolat kizárólag tévhiteken alapul. Kétségtelen, hogy népszerű terményről van szó, amit egykoron talán alkalmaztak is a vodka előállításához, manapság viszont biztosan nincs szó ilyesmiről.

 

Honnan ered maga a tévhit? A vodka előállítása főként az orosz és lengyel nemzet hagyományaihoz köthető, akik előszeretettel használják és fogyasztják a krumplit. Másról viszont nincs szó ebben a relációban, mert a vodkakészítéshez egészen más alapanyagokat szokás alkalmazni.


Pontosan milyen módon történik a vodka készítése?

 

Mapanság főként a gabona lepárlásával készül a vodka. Emellett bármilyen cukrot, illetve keményítőt tartalmazó mezőgazdasági alapanyag ugyanúgy felhasználható a vodka előállításához. Főként akkor, hogyha minőségi alapanyagról van szó. A vodka egyébiránt színtelen égetett szesznek számít. A gyártása során a megerjesztett alapanyagot felhasználva finomszeszt párolnak le. Ennek köszönhetően a vodka főként víz és etanol elegyéből áll.

 

A más típusú égetett szeszekre általában jellemző egyéb összetevők a vodkában legfeljebb csak alacsony mennyiségben vannak jelen. Ami az alkoholtartalmát illeti, az Európai Unió területén minimum 37,5 térfogatszázalék alkohollal kell, hogy palackozzák. Az esetek döntő többségében 37,5-40% alkoholtartalom mellett kerül ki a boltok polcaira, illetve forgalomba.


Honnan ered maga a vodka elnevezés?

 

Oroszország és Lengyelország viszonylatában már egészen a 16-17. században is alkalmazták a vodka megnevezést, ugyanakkor eltérő vonatkozásban. Egyébként a történetét is sokszor keverik össze az orosz és a lengyel szeszfőzés teljes történetével. Pedig a napjainkban vodkaként ismert italfajta születésére mindössze a 19. század során került csak sor, méghozzá a finomító oszlopok megjelenésével, illetve későbbi tökéletesedésével. A vodka elnevezés szabad fordításban pedig „vizecskét” jelent. Persze ezeknél a történelmi részleteknél lényegesen érdekesebb maga a vodka minősége, aromája és zamata. A prémium minőségű vodka egyértelmű ismérve a fantasztikus tisztasága. Egy-egy ilyen italt megkóstolva másodpercek alatt érezhető az előállítás aprólékos munkája.

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz se...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, Színes Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>