. Ma Auguszta napja van.
Nem csitul a parkolási botrány Zuglóban
2017-09-07 15:52:32
Nem csitul a parkolási botrány Zuglóban

Nem csitul a parkolási botrány Zuglóban

Világosan látszik, hogy félmegoldás született. De most már legalább vannak válaszok is a kérdésekre. Már amelyikre.

 

 

ÁLLÍTÁS: A zuglói önkormányzat hihetetlenül magas parkolódíjakkal sarcolja a lakókat.
VALÓSÁG: Hamis az az állítás, hogy a zuglói önkormányzat határozta meg a fizetőparkolás tarifáit; ez fővárosi hatáskör, a Fővárosi Közgyűlés döntött a parkolódíjak mértékéről.


A kerületeknek, így Zuglónak sincs ebben semmiféle mozgástere. Az önkormányzatnak kizárólag a helyi kedvezményrendszer kialakításánál van lehetősége szabályozásra. Ennek megfelelően azt, hogy Zuglóban milyen parkolási díjak vannak, nem a helyi önkormányzat, hanem a fővárosi közgyűlés határozta meg rendeletében Budapest egész területére:


https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?rendelettar=fovaros&docid=A1000030.FOV

 

A fővárosi rendelet 9.§-a szabályozza az övezetekhez tartozó díjtételek számítását. Az alap a mindenkori BKV vonaljegy ára: 350 Ft (lásd. 9.§ (2)) 

A 9.§-nál lévő táblázatban látható, hogy egyes övezetekben (melyeket szintén a főváros sorol be, a rendelet 2. sz. mellékletében található a felsorolást) milyen szorzót kell alkalmazni.

1. övezet = 350 x 1,5 525 Ft
2. övezet = 350 x 1,25 440 Ft
3. övezet = 350 x 1 350 Ft
4. övezet = 350 x 0,75 265 Ft
5. övezet = 350 x 0,5 175 Ft

 

ÁLLÍTÁS: A zuglói önkormányzat figyelmen kívül hagyta az albérlőket, nekik semmilyen kedvezmény nem jár.
VALÓSÁG: Az albérlőknek is jár az ingyenes parkolási lehetőség, amennyiben állandó bejelentett lakhelyük van a parkolózónában.

A zuglói önkormányzat azoknak nyújt ingyenes parkolási lehetőséget, akik az állandó lakhely mellett a gépjárműadót is ebben a kerületben fizetik, ez a két kritérium pedig csak egyszerre tud teljesülni. Az ügyintézők minden esetben elmondják az érdeklődőknek, hogy az állandó lakcím létesítése nem jelent a bérbeadó számára kockázatot, hiszen jogszabály alapján a lakástulajdonos a bérlőt bármikor kijelentheti ingatlanából.


ÁLLÍTÁS: A zuglói önkormányzat a Hungária krt.-on nem engedi meg a kedvezményes parkolást, hiába van az ott lakóknak jogosultságuk erre.
VALÓSÁG: A fővárosi tulajdonú utakon (mint amilyen a Hungária krt. is) a tulajdonos, azaz a Főváros nem engedi a helyi kedvezmények igénybevételét.

A fővárosi parkolási rendelet (30/2010. (VI. 4.) Főv. Kgy. rendelet 10.§ (4.)), egyértelműen kimondja, hogy parkolási kedvezményt a kerület csak saját tulajdonú területeire adhat, fővárosi tulajdonúra nem. Ez nem csak Zuglóban van így, hanem minden kerületben. A kerület képviselő-testülete szeretne ezen változtatni, ezért azt tervezi, hogy kezdeményezi a fővárosi rendelet módosítását.


ÁLLÍTÁS: A parkolózónák megrajzolásával jól kiszúrtak azokkal, akik a zónák szélén laknak, mert ők már nem igényelhetnek kedvezményt, de parkolni sem tudnak, mert nincs hely, hiszen akik ingyen akarnak parkolni, kiszorítják az ott élők autóit.
VALÓSÁG: Erre a kérdésre csak az jelenthetne megoldást, ha a fizetőparkolás Zugló egész területén érvényes lenne.

A parkolózónák szélén élők valóban kedvezőtlen helyzetben vannak, éppen ezért az önkormányzat a bevezetés tapasztalatait figyelembe véve fogja a továbbiakban az újabb kerületrészeket bevonni a fizetős övezetbe a helyiek érdekeit szem előtt tartva. A parkolási rendszer egyébként éppen azért lett bevezetve, mert a szomszéd kerületből – ahol már fizetni kell a parkolásért – átparkoltak az autósok a zuglói ingyenes területekre. Így Zugló volt az, aki a parkolózóna határából eredő hátrányokat elviselte. Olyan parkolózónát egyébként még senkinek sem sikerült kitalálnia, aminek nincs széle.


ÁLLÍTÁS: A zuglói önkormányzat feleslegesen borzolja az idegeit és rabolja az idejét a parkolóknak azzal, hogy begépelteti a rendszámot a parkolóautomatákba.
VALÓSÁG: A gépjárművek rendszámának beírása elsősorban a kedvezmények érvényesítése miatt szükséges, emiatt választotta Zugló önkormányzata ezt a fajta parkolóórát.

Azok a gazdálkodó szervezetek, amelyek nem éves kedvezményt váltanak ki, illetve a 2. autóhoz járó kedvezménynél az állampolgárok a rendszámuk begépelésekor már automatikusan kedvezményes áron kapják a parkolójegyet, hiszen a rendszer (az előzetesen regisztrált) rendszám alapján beazonosítja őket és jogosultságukat. Másodlagos szempont volt a visszaélések kiszorítása (a rendszámra szóló parkolójegy nem sokszorosítható).


ÁLLÍTÁS: Ha ennyire okos az automata, akkor a teljesen fölösleges parkolójegyet nyomtatni és azt visszasétálva kitenni a szélvédőre.
VALÓSÁG: Ha a zuglói döntéshozókon múlna, nem kellene ezt a folyamatot végigcsinálni.

A fővárosi parkolási rendelet nem veszi figyelembe az új típusú parkolási órákat, és előírja, hogy a parkolójegyet kell váltani és azt jól látható helyre ki kell tenni. A fővárosi rendelettel ellentétes szabályozást nem alkothat a zuglói képviselő-testület. Megoldást az jelenthetne, ha a Főváros ,,korszerűsítené” rendeletét, amely az évek múlásával nem követte a parkolóórák technológiai fejlesztését.


ÁLLÍTÁS: Zuglóban nem lehet SMS-sel parkolást kezdeményezni és mobiltelefonnal fizetni.
VALÓSÁG: Ez nem igaz.

A parkolás bevezetésének első napjától, azaz szeptember 1-től működik a mobilfizetés a kerületben. Aki ennek ellenkezőjét állítja (hirado.hu, Origo), az hazudik.


ÁLLÍTÁS: Zuglóban nincs türelmi idő, azonnal ment a bírságolás.
VALÓSÁG: Zuglóban van türelmi idő, ezalatt nem büntetnek meg senkit.

Zugló képviselő-testülete rendeletben határozta meg, hogy a szeptember 1-én induló fizetőparkolásnál szeptember 8-ig türelmi időt ad a parkolóknak. Az egy hét türelmi idő alatt nincs bírságolás, csak figyelmeztetik azokat, akik parkolójegy nélkül várakoznak.

 

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években ...
Bővebben >>