. Ma Elemér napja van.
Pénzt vonna el az önkormányzat a közoktatásból
2011-09-15 13:24:12
Pénzt vonna el az önkormányzat a közoktatásból

Pénzt vonna el az önkormányzat a közoktatásból

Papcsák Ferenchez Zugló polgármesteréhez fordult a Zuglói Szülők Közössége, mert úgy vélik: méltánytalan és aggályos az, hogy a képviselőtestület rendelete alapján arra kötelezik a kerületi közoktatási intézmények vezetőit, hogy szolgáltassák be az intézmények támogatással fedezett kiadásaira tervezett előirányzatainak 10 százalékát. A polgármester még nem válaszolt a megkeresésre.

 

 

 

A Zuglói Szülők Közösségének nyílt levele

 

Tisztelt Polgármester Úr!

 

Tudomásunkra jutott, hogy 2011. szeptember elején a zuglói közoktatási intézmények vezetői felszólítást kaptak, mely szerint a Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének a 2011. évi költségvetésről szóló rendelete alapján kötelezik őket arra, hogy szolgáltassák be a rendelet 19. § (1) és (2) bekezdésében rögzített, az intézmények támogatással (intézményfinanszírozással) fedezett kiadásaira tervezett előirányzatainak 10 %-át.


 Civil szerveződésünk ismételten fel kívánja hívni a kerületi döntéshozók figyelmét arra, hogy fenti intézkedést, a közoktatási intézmények megfelelő működése szempontjából rendkívül aggályosnak, a gyermekeinket nevelők szempontjából méltánytalannak tartja.


 Az ügyben első alkalommal Kovács Balázs költségvetésért felelős alpolgármestert kerestük meg, először levél formájában, majd egy 2011. június 2-i szülői fórum keretében. Alpolgármester Úrnak elmondtuk észrevételeinket, véleményünket, amelyet az alábbiakban ismételten ismertetünk:

-        Az önkormányzat kötelező feladataként előírt közoktatás ellátását szolgáló közoktatási intézmények (óvodák, iskolák) intézményfinanszírozása 2011-ben összességében 6%-kal csökkent, amelynek eredője egyrészt az állami normatíva csökkenése, másrészt az önkormányzati támogatás előző évinél alacsonyabb, 91%-os  mértéke.

 -        A közoktatási intézmények közül 19-ben (50%) 2011-ben 10%-nál nagyobb mértékben csökkent az önkormányzati támogatás a 2010. évi előirányzathoz képest, s a többi intézmény is – egy óvoda kivételével, amely feladatbővülés miatt kapott a tavalyinál magasabb támogatást – az előző évinél kevesebb önkormányzati hozzájárulásból kell, hogy gazdálkodjon.

 -        A költségvetési rendelet tartalékképzésre vonatkozó hatására az intézmények intézményfinanszírozása összességében a 2010. évi 85%-a, az önkormányzati támogatás mértéke 82%-a, amely 15%, illetve 18%-os csökkenést eredményez 2011-ben.

 -        A költségvetés kiegyensúlyozatlansága következtében kialakult lyukak betömésében a szülők – önként, ismerve az intézmények helyzetét – jelentős szerepet vállaltak és vállalnak gyermekeink megfelelő – egészséges, háborítatlan – nevelési körülményei megteremtése érdekében.

 -        Ugyanakkor fenti korlátozásokkal párhuzamosan, a 12/2011. számú rendelet indoklásában a Polgármesteri Hivatal megtakarítási kötelezettségénél a működési költségek csökkentésének 10%-os mértékébe beszámítják a 2010. évi előirányzat és a csökkentett mértékű 2011. évi előirányzat közötti különbözetet is, így a tényleges megtakarítási kötelezettség a Hivatal számára csak 6%. Ez véleményünk szerint aránytalan kötelezettség előírás tekintve, hogy az oktatási intézmények finanszírozása ennek közel háromszorosával csökken.

 -        Az MNB inflációs jelentései szerint 2011 során az infláció 4% körüli szinten várható. Tehát a zuglói költségvetésben előirányzott, csökkentett mértékű intézményfinanszírozás eleve nehéz helyzetbe hozta az intézményeket a tartalékképzési kötelezettség nélkül is.

 Kovács Balázs Alpolgármester Úr a júniusi szülői fórumon feltett kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy a költségvetés készítésekor a jelenlegi Képviselő-testület – az intézmények működésére, gazdálkodására és forrásigényére vonatkozó teljes körű ismeretek hiányában, valamint Zugló pénzügyi helyzetére tekintettel – fogadta el a feszes, csökkentett mértékű költségvetést. Megnyugtatott ugyanakkor, hogy a 10%-os tartalékképzési előirányzat érdemben nem befolyásolja majd az intézmények működését, lesz olyan intézmény, amelynek – a tényleges bevételek/kiadások ismeretében – eleget kell tennie tartalékképzési kötelezettségének, s lesz olyan intézmény, amely mentességet kap majd az alól. Ígéretet tett arra, hogy a tényleges működési költségek tekintetében felmérést végez majd az önkormányzat – külső szakértő bevonásával. Tudomásunk szerint ilyen felmérés az elmúlt időszakban nem történt, így a tényleges költségek megismerése tekintetében a múltbeli és a jelenlegi adatok kell, hogy irányadók legyenek.

 Az azóta eltelt időszakban, 2011 első félévében az intézmények vezetői már nyilatkoztak arra vonatkozóan, hogy a rendelet által előírt kötelezettségüknek hogyan, milyen mértékben tudnak eleget tenni. Ez a dologi kiadások jelentős csökkentését, a személyi juttatások – visszatartását jelentette, s volt olyan intézmény is, amelyik nem volt képes – közoktatási feladatai ellátásának veszélyeztetése nélkül – teljesíteni az előírt 10%-os mértéket. 

 A Képviselő-testület az önkormányzat fenntartásában működő intézmények ésszerűbb, takarékosabb intézményhálózatának kialakítása kapcsán 2011. június 23-án az óvodák-bokrosítása helyett a technikai dolgozók létszámának csökkentéséről döntött, amely a költségvetés szempontjából megtakarításként jelentkezik.

 Az előzőekben megfogalmazottak fényében nyomatékosan kérjük, hogy biztosítsa

-        hogy Zugló értékes, színvonalas, színes oktatási rendszere a takarékossági intézkedések nyomán ne lehetetlenüljön el teljesen,

-        a szükséges működési költségek minden egyes intézmény rendelkezésére álljanak,

-        a kerület iskoláiban, óvodáiban dolgozó pedagógusok (és technikai személyzet) - akik a jövő nemzedékének nevelésében vesznek részt, s többségük nap, mint nap tanulságot tesz elhivatottságáról -, munkakörülményei az intézkedések folytán ne romoljanak,

-        a gyermekeinket nevelőknek ne kelljen még több – anyagi - méltánytalanságot elviselniük, mivel további megtakarításokat az intézmények  kizárólag az ő bérük terhére tudnak felmutatni.

 Bízunk benne, hogy Polgármester úr hitvallásának megfelelően, mely szerint „Célom, hogy a zuglóiakkal együttműködve, a legfontosabb döntéseknél minél teljesebb konszenzust elérve tudjunk ismét lendületet adni a kerület fejlődésének. Párbeszédre törekszem és időről időre ki fogom kérni a lakosság véleményét a helyi ügyekről. Számítok tapasztalatukra, javaslataikra és aktív közreműködésükre is!”, valamint az intézményhálózat átalakítása során tanúsított alapvetően pozitív hozzáállásának megfelelően az önkormányzat felülvizsgálja a tartalékképzésre, illetve annak mértékére vonatkozó döntést.  

 

Budapest, 2011. szeptember 12.

 

További híreink
Négymilliárdot szán a kormány „szurkolói programra”
2020-ban a foci-EB egyik helyszíne, 2027-ben pedig újra vizes világbajnokság házigazdája lesz Magyarország, az előkészületeket pedig már meg is kezdte a kormány.
2020-02-17 21:08:55, Hírek, Aktuális Bővebben
Tippeljen: miért viszik egzotikus országokba a pénzünket Orbánék...?
600 millió eurós hitelkeretet biztosított Szaud-Arábiában Szijjártó Péter külügyminiszter. Miért?
2020-01-25 16:46:26, Hírek, Aktuális Bővebben
Te tudod, mi jelenti kutyád számára a legnagyobb veszélyt?
Évente rengeteg kutya esik áldozatul különféle sérüléseknek, mérgezésnek vagy közlekedési balesetnek. A gondos gazdik ügyelnek arra, hogy kedvencük lehetőleg ne legyen “h...
2020-01-20 16:05:27, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Február 5-ig 122-re nőtt a fagyhalál áldozatainak száma szeptember hideg napjai óta. Húsz nap alatt 27-en fagy...
Bővebben >>