. Ma György napja van.
Pénzt vonna el az önkormányzat a közoktatásból
2011-09-15 13:24:12
Pénzt vonna el az önkormányzat a közoktatásból

Pénzt vonna el az önkormányzat a közoktatásból

Papcsák Ferenchez Zugló polgármesteréhez fordult a Zuglói Szülők Közössége, mert úgy vélik: méltánytalan és aggályos az, hogy a képviselőtestület rendelete alapján arra kötelezik a kerületi közoktatási intézmények vezetőit, hogy szolgáltassák be az intézmények támogatással fedezett kiadásaira tervezett előirányzatainak 10 százalékát. A polgármester még nem válaszolt a megkeresésre.

 

 

 

A Zuglói Szülők Közösségének nyílt levele

 

Tisztelt Polgármester Úr!

 

Tudomásunkra jutott, hogy 2011. szeptember elején a zuglói közoktatási intézmények vezetői felszólítást kaptak, mely szerint a Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének a 2011. évi költségvetésről szóló rendelete alapján kötelezik őket arra, hogy szolgáltassák be a rendelet 19. § (1) és (2) bekezdésében rögzített, az intézmények támogatással (intézményfinanszírozással) fedezett kiadásaira tervezett előirányzatainak 10 %-át.


 Civil szerveződésünk ismételten fel kívánja hívni a kerületi döntéshozók figyelmét arra, hogy fenti intézkedést, a közoktatási intézmények megfelelő működése szempontjából rendkívül aggályosnak, a gyermekeinket nevelők szempontjából méltánytalannak tartja.


 Az ügyben első alkalommal Kovács Balázs költségvetésért felelős alpolgármestert kerestük meg, először levél formájában, majd egy 2011. június 2-i szülői fórum keretében. Alpolgármester Úrnak elmondtuk észrevételeinket, véleményünket, amelyet az alábbiakban ismételten ismertetünk:

-        Az önkormányzat kötelező feladataként előírt közoktatás ellátását szolgáló közoktatási intézmények (óvodák, iskolák) intézményfinanszírozása 2011-ben összességében 6%-kal csökkent, amelynek eredője egyrészt az állami normatíva csökkenése, másrészt az önkormányzati támogatás előző évinél alacsonyabb, 91%-os  mértéke.

 -        A közoktatási intézmények közül 19-ben (50%) 2011-ben 10%-nál nagyobb mértékben csökkent az önkormányzati támogatás a 2010. évi előirányzathoz képest, s a többi intézmény is – egy óvoda kivételével, amely feladatbővülés miatt kapott a tavalyinál magasabb támogatást – az előző évinél kevesebb önkormányzati hozzájárulásból kell, hogy gazdálkodjon.

 -        A költségvetési rendelet tartalékképzésre vonatkozó hatására az intézmények intézményfinanszírozása összességében a 2010. évi 85%-a, az önkormányzati támogatás mértéke 82%-a, amely 15%, illetve 18%-os csökkenést eredményez 2011-ben.

 -        A költségvetés kiegyensúlyozatlansága következtében kialakult lyukak betömésében a szülők – önként, ismerve az intézmények helyzetét – jelentős szerepet vállaltak és vállalnak gyermekeink megfelelő – egészséges, háborítatlan – nevelési körülményei megteremtése érdekében.

 -        Ugyanakkor fenti korlátozásokkal párhuzamosan, a 12/2011. számú rendelet indoklásában a Polgármesteri Hivatal megtakarítási kötelezettségénél a működési költségek csökkentésének 10%-os mértékébe beszámítják a 2010. évi előirányzat és a csökkentett mértékű 2011. évi előirányzat közötti különbözetet is, így a tényleges megtakarítási kötelezettség a Hivatal számára csak 6%. Ez véleményünk szerint aránytalan kötelezettség előírás tekintve, hogy az oktatási intézmények finanszírozása ennek közel háromszorosával csökken.

 -        Az MNB inflációs jelentései szerint 2011 során az infláció 4% körüli szinten várható. Tehát a zuglói költségvetésben előirányzott, csökkentett mértékű intézményfinanszírozás eleve nehéz helyzetbe hozta az intézményeket a tartalékképzési kötelezettség nélkül is.

 Kovács Balázs Alpolgármester Úr a júniusi szülői fórumon feltett kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy a költségvetés készítésekor a jelenlegi Képviselő-testület – az intézmények működésére, gazdálkodására és forrásigényére vonatkozó teljes körű ismeretek hiányában, valamint Zugló pénzügyi helyzetére tekintettel – fogadta el a feszes, csökkentett mértékű költségvetést. Megnyugtatott ugyanakkor, hogy a 10%-os tartalékképzési előirányzat érdemben nem befolyásolja majd az intézmények működését, lesz olyan intézmény, amelynek – a tényleges bevételek/kiadások ismeretében – eleget kell tennie tartalékképzési kötelezettségének, s lesz olyan intézmény, amely mentességet kap majd az alól. Ígéretet tett arra, hogy a tényleges működési költségek tekintetében felmérést végez majd az önkormányzat – külső szakértő bevonásával. Tudomásunk szerint ilyen felmérés az elmúlt időszakban nem történt, így a tényleges költségek megismerése tekintetében a múltbeli és a jelenlegi adatok kell, hogy irányadók legyenek.

 Az azóta eltelt időszakban, 2011 első félévében az intézmények vezetői már nyilatkoztak arra vonatkozóan, hogy a rendelet által előírt kötelezettségüknek hogyan, milyen mértékben tudnak eleget tenni. Ez a dologi kiadások jelentős csökkentését, a személyi juttatások – visszatartását jelentette, s volt olyan intézmény is, amelyik nem volt képes – közoktatási feladatai ellátásának veszélyeztetése nélkül – teljesíteni az előírt 10%-os mértéket. 

 A Képviselő-testület az önkormányzat fenntartásában működő intézmények ésszerűbb, takarékosabb intézményhálózatának kialakítása kapcsán 2011. június 23-án az óvodák-bokrosítása helyett a technikai dolgozók létszámának csökkentéséről döntött, amely a költségvetés szempontjából megtakarításként jelentkezik.

 Az előzőekben megfogalmazottak fényében nyomatékosan kérjük, hogy biztosítsa

-        hogy Zugló értékes, színvonalas, színes oktatási rendszere a takarékossági intézkedések nyomán ne lehetetlenüljön el teljesen,

-        a szükséges működési költségek minden egyes intézmény rendelkezésére álljanak,

-        a kerület iskoláiban, óvodáiban dolgozó pedagógusok (és technikai személyzet) - akik a jövő nemzedékének nevelésében vesznek részt, s többségük nap, mint nap tanulságot tesz elhivatottságáról -, munkakörülményei az intézkedések folytán ne romoljanak,

-        a gyermekeinket nevelőknek ne kelljen még több – anyagi - méltánytalanságot elviselniük, mivel további megtakarításokat az intézmények  kizárólag az ő bérük terhére tudnak felmutatni.

 Bízunk benne, hogy Polgármester úr hitvallásának megfelelően, mely szerint „Célom, hogy a zuglóiakkal együttműködve, a legfontosabb döntéseknél minél teljesebb konszenzust elérve tudjunk ismét lendületet adni a kerület fejlődésének. Párbeszédre törekszem és időről időre ki fogom kérni a lakosság véleményét a helyi ügyekről. Számítok tapasztalatukra, javaslataikra és aktív közreműködésükre is!”, valamint az intézményhálózat átalakítása során tanúsított alapvetően pozitív hozzáállásának megfelelően az önkormányzat felülvizsgálja a tartalékképzésre, illetve annak mértékére vonatkozó döntést.  

 

Budapest, 2011. szeptember 12.

 

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>