. Ma Malvin napja van.
Pontosan mekkora mérettel rendelkezik a koronavírus?
2020-09-11 19:39:51
Pontosan mekkora mérettel rendelkezik a koronavírus?

Pontosan mekkora mérettel rendelkezik a koronavírus?

A bejegyzésben nemcsak a koronavírus méretére világítunk rá, hanem a hatékony megelőzés kapcsán is adunk néhány hasznos tippet. Így tudni fogjuk, hogy milyen típusú maszkok beszerzésére, illetve viselésére érdemes leginkább törekedni.


A koronavírus pontos mérete az ide vonatkozó vizsgálatok szerint

 

Az eredményes szűrés céljából több vizsgálat is feltérképezte a koronavírus pontos méretét, illetve annak közelítő értékeit. A kutatási eredmények alapján a koronavírus mérete hozzávetőlegesen 0,06, valamint 0,14 mikron között van. Természetesen ez olyan parányi méretnek felel meg, ami szabad szemmel érzékelhetetlen. Esély sincs tehát arra, hogy a közelünkben lévő koronavírus-fertőzést úgymond észrevegyük. A fertőzés méretének az ismerete viszont lehetőséget enged a megelőzés elleni lépések megtételére.

 

Vagyis ha tudjuk, miként terjed maga a COVID-19 fertőzés, akkor hatékonyan cselekedhetünk a megállításának céljából is.


Így lehet meggátolni, hogy a levegőben szálló koronavírus-fertőzés továbbterjedjen

 

Ahogyan fentebb utaltunk már rá, a koronavírus-fertőzés a levegőben szállva könnyedén a légjáratainkba, vagyis a szervezetünkbe juthat. Kulcsfontosságú tehát, hogy mindezt eredményesen meg tudjuk előzni. Pontosan ezt a célt szolgálják az egészségügyi szájmaszkok. Az arc, a száj és az orr felületére szorosan illeszkedő maszk ugyanis azt a feladatot látja el, hogy megszűri a belélegzett levegőt. A szűrőn pedig optimális esetben fennakadnak azok a kórokozók is, amelyek az egészségünket fenyegetnék.

 

Persze a szűrés hatékonyságának szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy az általunk viselt maszk ténylegesen mekkora hatékonysággal látja el a feladatát.


Az egészségügyi szájmaszkok szabványainak fontosságáról

 

A nemzetközileg elfogadott szabványok azzal kapcsolatban szolgálnak iránytűként, hogy az egyes maszkok százalékos értékben kifejezve milyen hatékonysággal szűrik ki az apró kórokozókat a levegőből. Ebből a szempontból az FFP2, FFP3, valamint az N95 szabvánnyal ellátott maszkokat érdemes beszerezni és viselni. Ezek a darabok ugyanis jellemzően 94% feletti hatékonysággal dolgoznak, csaknem biztos védelmet szolgáltatva a használójuknak.

 

Pontosan ennek az ismeretében jelenthető ki az is, hogy a házilag készített maszkok szinte teljes mértékben kockázatot jelentenek a viselőjük számára. Elvégre ezeknél a daraboknál semmi sem bizonyítja a védelem százalékos hatékonyságát, így nem is tudható biztosan, hogy a maszk ténylegesen védelmet biztosít-e.

További híreink
Bajnai Gordon, Jeszenszky Géza, Oszkó Péter is cáfolja Fekete-Győr bejelentését
A múlt heti bombasztikus bejelentést követően szinte azonnal cáfolták az érintettek a Fekete-Győr által azóta sem megmagyarázott, több mint kínos kinyilatkozást.
2020-09-29 11:09:08, Hírek, Színes Bővebben
Októberre várják a halálozások felfutását a minisztérium elemzői
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) elemzői már augusztus végén figyelmeztettek arra, hogy Magyarországon is a floridai, dél-franciaországi és spanyolországi...
2020-09-29 11:09:06, Hírek, Színes Bővebben
Bajnai Gordon visszatér: Momentum-tanácsadó lesz az egykori miniszterelnök
Gőzerővel készül a 2022-es választásra a Momentum, korábban azt is belengették, hogy hatalomra kerülésük esetén 700 embert lecserélnének az államigazgatásban és kilátásba...
2020-09-26 16:33:30, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szeptember 15-i dátummal, vagyis azonnali hatállyal menesztette Orbán Viktor miniszterelnök Kiss Zoltánt, az A...
Bővebben >>