. Ma Gedeon napja van.
Törvényt sértett a Zuglói Lapok
2014-04-01 16:10:59
Törvényt sértett a Zuglói Lapok

Törvényt sértett a Zuglói Lapok

Viccesen értelmezik Zuglóban a törvényeket. Régóta téma már, hogy az önkormányzat tulajdonát képező Zuglói Lapok, hogyan csinál személyi kultuszt, és teszi le egyértelműen a voksát Papcsák Ferenc kerületi képviselő-polgármester mellett.


Korábban soha nem látott mértékben közölt vele interjút, hírt, tudósítást, és tele is szórta fotóival: legutóbbi lapszámban 8 Papcsák fotót, és 4 Rozgonyi alpolgármesterről készült fotót, valamint cikket számoltunk meg.

 

Ma a kúria részben a szocialista jelöltnek adott igazat a legfőbb bírói fórum a Zuglói Lapokkal folytatott vitájában. A Kúria szerint nem szolgálja az esélyegyenlőséget, ha az önkormányzati lap a kampányban feladja semlegességét, az pedig visszaélésszerű joggyakorlás, ha egyenesen az egyik jelölt szlogenjeit visszhangozza.

 

Megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét a Zugló Lapok című helyi újság, amikor saját cikként visszhangozta a kormánypárti jelölt, Papcsák Ferenc polgármester kijelentéseit, amelyeket szocialista riválisára tett – mondta ki hétfői végzésében a Kúria. A legfőbb bírói fórum eltiltotta az önkormányzati lapot a további jogsértéstől, illetve kötelezte arra, hogy a jogsértést megállapító végzést közzétegye. A pénzbírságtól ugyanakkor a Kúria eltekintett.

 

Egy magánszemély fordult kifogással a fővárosi 8. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottsághoz a Zuglói Lapok című kiadvány március 13-i számának két írása ("A szocialista képviselő kilencven alkalommal nem Zuglót támogatta" és "Pályázati pénzből újul meg az állomás") miatt. Kérte annak megállapítását, hogy a főszerkesztő és Papcsák Ferenc képviselőjelölt megsértették a választási eljárásról szóló törvényben foglalt alapelveket, valamint a politikai hirdetések közzétételére vonatkozó előírást.

 

Az oevb nem állapított meg jogsértést, álláspontja szerint a cikkben foglaltak nem tekinthetők politikai hirdetésnek, illetve a "A szocialista képviselő kilencven alkalommal nem Zuglót támogatta" kijelentés nem minősül Papcsák Ferenc egyéni képviselőjelölt és a Fidesz-KDNP kampányüzenetének, kampányjelszavának. A magánszemély fellebbezett, de a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) helybenhagyta az oevb határozatát. Az NVB határozata ellen a baloldali összefogás pártjai nyújtottak be bírósági felülvizsgálati kérelmet.

 

A Kúria végzésében a bizonyítás hiányában nem látta igazoltnak a hivatkozott cikk esetében sem a hirdetési, sem a politikai hirdetési jelleget, így álláspontja szerint nem sérülhetett a sajtótermékek közzétételére vonatkozó törvényi előírás sem.

 

A Kúria végzésében azt írja: Papcsák szórólapja és a cikk között ugyan nincs szó szerinti azonosság, "azonban a célzott tartalmi egyezés megállapítható".

 

A Kúria értékelése szerint választási időszakban bármely párt vagy jelölt kampányanyagában foglaltak megismétlése az önkormányzat, mint helyi közhatalom által fenntartott sajtótermékben formálisan ugyan önálló cikket eredményez, mondanivalójával azonban sérti a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményt.

 

A Kúria ezek alapján megváltoztatta az oevb és az NVB határozatát és megállapította a jogsértést. A Kúria eltiltotta a Zuglói Lapokat a további jogsértéstől és arra kötelezte, hogy a végzés rendelkező részét a legközelebbi számban, a jogsértő közléshez hasonló módon tegye közzé.

 

Az MSZP Papp Dezső főszerkesztő azonnali lemondását követeli.

 

Utoljára frissítve: 2014-04-10 15:25:08

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Aktuális Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A DK visszalépteti eddigi csepeli jelöltjét és beáll a momentumos Dukán András Ferenc polgármester jelölti kam...
Bővebben >>