XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR - A fákat ölelgették, sajnálnák, ha kivágnák őket

XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2022.05.19.
 Csütörtök
Ma Ivó, Milán napja van.
Holnap Bernát, Felícia napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 05. 18. 11:40     


A fákat ölelgették, sajnálnák, ha kivágnák őket
Jó hangulatú rendezvénnyel tiltakoztak civilek a Városliget beépítése ellen.

Jó hangulatú rendezvénnyel tiltakoztak civilek a Városliget beépítése ellen.


A fotók jól mutatják, hogy felnőtt, idős, gyerek, mindenki „odatette magát”, és mindenki részt vett, akinek fontos volt az, hogy a Városliget megmaradjon annak a játszó, piknikező, sétáló, futó, bringázó helynek, ami eddig is volt. Számtalanszor írtunk már róla, hogy igazából sem pénzben, sem más erőforrásban nem kellene túl sokat áldozni ahhoz, hogy Pest legszebb parkja olyan legyen, amilyen fénykorában volt. Csak öntözni kellene, meg egy kicsit rendben tartani. Arra végképp semmi szükség nincs, hogy nagy múzeumokat telepítsenek párszáz méterre egymástól. Hiszen ki az, aki egy nap alatt bejár öt múzeumot? Melyik turista akar és tud egy nap alatt megnézni 5-6 kiállítást? Nem kellene mást tenni, csak végig gondolni azt, hogyan viselkedünk mi, ha külföldre megyünk. Tegyük fel, hogy durván az öt múzeum kitesz egy Tate Galleryt. És valljuk, be: azt sem lehet bejárni egy nap alatt.

(Az eseményről készült fotókat ITT láthatják.)

A noltv videót is készített az eseményről.

 

A szombati rendezvény világosan megmutatta, hogy mit akarnak a budapestiek. És azt is, mit nem. A rendezvény szervezője Várnai László, zuglói képviselő, a Civilzugló Egyesület elnöke a kisfiával együtt dolgozott.

 

- Tényleg nullától 90 éves korig voltak kint emberek. És ez a fa örökbe fogadás megérintette az emberek szívét. Világosan megmutatta, mennyire fontos a Városliget. Kicsit túl is mutatott ezen, és ez nem egy szokásos dühös, politikai rendezvény volt, hanem egy hangulatos, laza rendezvény. Ez még az információátadás időszaka, hiszen nagyon sokan nem is tudják, mi készül, és hova, úgyhogy most közbehúztuk az építési területet egy szalaggal, hogy lássák az emberek, mekkora területet akarnak elvenni. És elmondtuk, hol, milyen épületet készül a kormány felhúzni. És világos, hogy most nyílik ki az emberek szeme, most értik meg, mi is készül valójában. De jeleztük az építeni szándékozóknak, hogy ezeket a fákat nem fogják tudni kivágni anélkül, hogy ne ütközzenek komoly lakossági ellenállásba. Ha valaki örökbe fogad, nem szokta hagyni, hogy valaki azt egy láncfűrésszel összevagdossa.

 

- A Civil Zugló Egyesület találta ki ezt a rendezvényt, de támogatott minket a Védegylet, amelyik egyszer már jelezte az Unesconak, hogy itt egy a Világörökség részének a pufferzónáját tervezik beépíteni, ami törvényellenes, vagyis európai és nemzetközi törvényekbe ütközik. A Levegő Munkacsoport, amelyik számos fővárosi ügyben szólalt meg eddig, azt mondják, hogy ez nem jó. Magáévá tették az ügyet a Budapesti Városvédők Egyesülete, amely egy ernyőszervezet, rengeteg fővárosi civil szervezetet fog össze, ők is aláírták a petíciót.

 

- Ráday Mihály volt a főszónok, a Kossuth-díjas városvédő, és aki művészettörténészként annak idején elindította Budapest műemlékvédelmét.

- Ráday lenyűgözően mondta el, hogy miért ostobaság a Városliget beépítése, az egész koncepció miért elhibázott. Minden szónok beszélt arról, hány más alternatív helyszín van arra a tervre, amit a kormány szeretne építeni, ahol sokkal jobban nézne ki, és magára hagyott területek is hasznosulnának: a Népliget, a Rákosrendező, a Gázgyár. Ezeket mindig elmondjuk, és keressük a párbeszédet a kormánnyal, a tervezőkkel, akik mindig elzárkóznak, most se jöttek el erre a rendezvényre, bár meghívtuk őket, inkább próbálják megakadályozni a kommunikációt.

 

- Hogyan ment az örökbefogadás?

- Előkészítettük a terepet, minden fára ráírtuk, melyik milyen, és, hogy az a fa mit ad nekünk, és miért kell szeretni.

 

Vannak madárbogyó fák, amelyek etetik a madarakat, akácok, hársok, amelyek mézet adnak, a juharfák, a platánok, és mindenki ki tudta választani, hogy miért éppen azt a fát szeretné. Volt, aki öreg fát keresett, mert ő is idősebb volt. Egy fiatal pár egy 15-20 éves juharfát választott ki, reménykedve, hogy az ő gyerekük is fogja látni még azt a fát. Volt, aki rózsaszín masnit kötött a fára, volt, aki teljesen körbetekerte, volt, aki három színt tett rá jelezve, hogy bármelyik párt vagy ideológia megvédi azt. (A fotókat ITT láthatják – a szerk.)

 

Ide bármikor lehet feltölteni hasonló fotókat.

 

Közben Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő határozati javaslatot készül benyújtani a parlamentnek a Városliget ügyében a jövő héten, amelynek célja, hogy a Liget kiemelt közpark maradjon, és Budapest zöldterülete ne csökkenjen. Azt szeretnék, ha az Országgyűlés a határozati javaslat elfogadásával felkérné a kormányt, hogy legkésőbb július 1-jéig törvényben helyezze hatályon kívül a Városliget fejlesztéséről szóló törvényt, biztosítsa a kiemelt közpark státuszt, és a liget fejlesztését a meglévő értékek védelme mellett hajtsa végre. Tóth Csaba elmondása szerint azt is szeretnék elérni, hogy a kormány szakértők bevonásával dolgozzon ki koncepciót arról, hogy a Városligetet hogyan lehetne zöldebbé, vonzóbbá, biztonságosabbá, tisztábbá tenni. Azt is javasolják, hogy a kormány vizsgálja meg, hol lehetne felépíteni a múzeumnegyedet Budapesten.  A képviselő emlékeztetett arra, hogy Papcsák Ferenc, a kerület fideszes polgármestere tavaly nyújtott be egy törvényjavaslatot a parlamentnek arról, hogy a területet 99 évre ingyenes vagyonkezelésbe adják egy állami cégnek. Az elfogadott törvény arról is rendelkezik a szocialista képviselő ismertetése szerint, hogy a cég bármit csinálhat a területen, és ehhez senkinek az engedélye sem kell.

 

Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: szeretnék, ha a Városliget a város legfrekventáltabb „zöld tüdeje" maradna, az, aminek a fővárosiak 200 éve szánták. Hozzátette: a liget nem építési telek, ezért ragaszkodnak ahhoz, hogy a kormány ne szüntesse meg "tarvágással". Ehhez kapcsolódva az MSZP csatlakozott a „Fogadj örökbe egy fát” civil kezdeményezéshez. A sajtótájékoztatót követően a politikusok, valamint a zuglói MSZP szervezet több aktivistája is fákat fogadott örökbe a Városligetben.

 

Korábban egyébként a szombati rendezvény szervezői nyílt levelet írtak Orbán Viktornak, amelyben meghívták a rendezvényre, és amelyre a miniszterelnök természetesen nem ment el.

 

 

 


További hírek

  Rogán Antal új feleségével vett részt Novák Katalin beiktatásán – az aktuális Rogánné kicsit megváltozott
2022. 05. 15. 11:08 hirhatar.hu
  Fordítást kérünk: Varga Judit igazságügyi miniszter szerint ködmön vagyunk
2022. 05. 15. 11:07 hirhatar.hu
  Rogán harcolhat a korrupció ellen – a nyakig sáros kecskére bízzák a káposztát
2022. 05. 15. 11:07 hirhatar.hu
  A Pesti Tv után a Pestisracok.hu is megszűnhet
2022. 05. 12. 18:53 hirhatar.hu
  Megvan a modern kapcsolatok gyilkosa
2022. 05. 12. 18:53 hirhatar.hu
  Csődben a Tungsram, inkasszó a bankszámlájukon, veszélyben az 1600 elbocsátandó dolgozó végkielégítése
2022. 05. 12. 18:53 hirhatar.hu
  Száraz kontra nedves macskaeledel – melyik a praktikusabb nyáron?
2022. 05. 12. 18:16 14keruleti-hirhatar.hu
  Jelentősen továbbdrágult mától a taxi Budapesten
2022. 05. 09. 19:31 hirhatar.hu
  Andi – nem az, a másik
2022. 05. 09. 19:31 hirhatar.hu
  Fábry Sándor szerint Gyurcsány besúgó volt Pécsett
2022. 05. 09. 19:31 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport