XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR - A Párbeszéd Magyarországért ismét beadja népszavazási kérelmét

XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2020.04.07.
 Kedd
Ma Herman napja van.
Holnap Dénes napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 01. 21. 12:06     


A Párbeszéd Magyarországért ismét beadja népszavazási kérelmét
Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke és Zugló polgármestere bejelentette: Új népszavazási kérdéseket adnak be az után, hogy a Kúria – nem létező törvényi előírásra hivatkozva – elutasította az Olimpiáról s a Városliget átalakításáról szóló népszavazási kérelmet.

A Párbeszéd Magyarországért elfogadhatatlan tartja a Kúria indoklását.

„Nem adjuk fel a harcot és új népszavazási kérdések beadásával próbáljuk elérni, hogy a budapestiek véleményt nyilváníthassanak erről a két gigaberuházásról” – mondta Karácsony Gergely az ATV Esti Start című műsorában.

 

Bár korábban a fővárosi választási bizottság hitelesítette a kérdéseket, a Kúria érvénytelenítette a döntésüket, kijelentve, hogy mégsem lehet népszavazást tartani ezekben a kérdésekben. Értetlenül állunk a döntés előtt. Nem tudjuk, hogy "csak" egy rossz szakmai döntésről van szó, vagy arról, hogy a politika közbeszólt, és arra törekszenek, hogy ellehetetlenítsék a népszavazást. Többek között ez a kérdés is tisztázódhat azáltal, hogy új kérdések kerülnek az illetékesek elé.

 

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: „a harcot folytatjuk, és tovább küzdünk azért, hogy ne az emberek feje fölött döntsenek, hogy az itt lakók beleszólhassanak a városuk sorsának alakulásába”.

 

Az elutasított kérdés egyébként ez volt:

 

Egyetért-e azzal, hogy a városligeti építési szabályzat ne tegye lehetővé új múzeumi épületek építését a Városligetben?

 

A Kúria által hivatkozott városligeti törvény egyetlen ponton sem rendelkezik új múzeumok építéséről. Lehet, hogy ez volt a jogalkotók célja, de ez jogilag lényegtelen, a Kúria döntésében csak a leírt betűnek kéne számítania. Egyszerűen érthetetlen, hogy a legfelsőbb bírói fórum hogy tud egy olyan törvényi állításra hivatkozni, ami nincsen. Az új múzeumok építéséről a Fővárosi Közgyűlés rendeletében van szó, ez alapján pedig a Kúria kifogása nem lenne helytálló, hiszen fővárosi közgyűlési rendelet döntéséről a fennálló jogszabályok szerint lehetne fővárosi népszavazást kiírni – írja a kettősmérce.

 

Közben újabb beépíthető területeket találtak, és a legújabb tervek szerint még az eredetinél is kevesebb zöld terület maradna a Városligetben a civil szervezetek számításai szerint. Hogy papíron mégse így legyen, zöldfelületnek számít a víztükör és az épületen belül telepített kert is – állítja a vs.hu.

 

A Fővárosi Önkormányzat január 15-én tette közzé, hogy egy héten át, vagyis most péntekig lehet véleményezni a Városligeti Építési Szabályzat a tervezett módosítást és a környezeti hatásokat összegző tanulmányt.

 

A Budapest.hu honlapon közzétett munkaanyagokban is az szerepel, hogy a zöldfelület nagyságának megőrzése teljesíthető. Az is kiderül azonban, hogy ehhez az szükséges, hogy a "zöldfelület"-be beszámítson a vízfelületek összterületének– tehát például a városligeti tónak - 75 százaléka, az állatkert területén épülő Biodóm fedett, mesterséges klímával alakított parkja, a parkolóhelyek gyeptéglái, és különböző mértékben a tetőkertek és zöldtetők is.

 

A tanulmány ugyanakkor pozitívumként említi a városligeti tó, illetve a megmaradó zöldterületek megújítását, amelynek megőrzésére várhatóan több pénz lesz a jövőben. Pedig a civilek már korábban is azt mondták, nem kell a Városligetet átépíteni, csak odaadni a kellő mennyiségű pénzt a karbantartására és öntözésére.


További hírek

  Napirendre tűzhető a Fidesz kizárása a Néppártból
2020. 04. 03. 11:54 hirhatar.hu
  Ingatlanhirdetésből tudták meg a diákok, hogy eladják az iskolájukat
2020. 04. 03. 11:54 hirhatar.hu
  Fasiszta diktátorként ábrázolja Orbánt egy holland újság
2020. 04. 02. 19:59 hirhatar.hu
  A koronavírushoz hasonlította Orbánt Donald Tusk
2020. 04. 01. 20:09 hirhatar.hu
  Róna Péter hétfőtől diktatúrával számol Magyarországon, szerinte Orbán barbár világot képvisel
2020. 03. 31. 12:58 hirhatar.hu
  A járványveszély közepén indít kormánypropagandát a kormány
2020. 03. 30. 16:29 hirhatar.hu
  Az állam kisajátította Karinthy örökségét, az önjelölt(?) utódot leléptették
2020. 03. 29. 12:32 hirhatar.hu
  Holnaptól katonai vezetés alatt működnek a magyar kórházak
2020. 03. 29. 12:32 hirhatar.hu
  Attól a csúnya EU-tól kétezer milliárd forintnyi gyorssegélyt kap a kormány
2020. 03. 28. 11:13 hirhatar.hu
  Máris megbukott a fővárosi önkormányzat ingyenes napilapja – azonnali hatállyal távozott a főszerkesztő
2020. 03. 25. 19:39 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport