XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR - A vita megvolt, de két jelölt hiányzott

XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2020.07.12.
 Vasárnap
Ma Izabella napja van.
Holnap Jenő napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 10. 03. 21:11     


A vita megvolt, de két jelölt hiányzott
Volt osztogatás és fosztogatás is a mai zuglói polgármesteri vitán. Egyik jelölt a költségvetés négyszeresét áldozná például közbiztonságra, két másik jelölt pedig megfosztotta a zuglóiak egy részét attól, hogy kérdezhessék őket.

Rozgonyi Zoltán, fideszes jelölt – bár korábban igent mondott - ma délután jelezte, hogy mégsem vesz részt a Várnai László civil jelölt által kezdeményezett polgármester-jelölti vitán. Azonban a következő közlemény juttatta el szerkesztőségünkhöz.

 

A PROGRAMOT A ZUGLÓIAKKAL KELL MEGBESZÉLNI

Rozgyonyi Zoltán nyilatkozata a vitáról

Zugló vezetőjének elsősorban a zuglóiakkal kell megbeszélnie programját, nem más politikusokkal. Pláne nem olyannal, aki semmit nem tud Zugló elmúlt 10 évéről, nem él köztünk. Karácsony Gergely programjának minden egyes eleme vagy már megvalósult a jelenlegi zuglói vezetés alatt, vagy része a Főváros és Zugló fejlesztési terveinek. A programunkat mi a zuglóiakkal beszéltük meg, a mi programunk az ő véleményükre épül. Karácsony Gergelynek a zuglóiak felé van elszámolni valója, velük van vitája. Kifejezetten a baloldali szavazókkal, akiktől saját állítása szerint esztétikailag is irtózik.

 

Rozgonyi Zoltán

A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje

Zugló

 

Mondhatnánk, ezen nem lepődött meg senki, hiszen egyetlen kerületi fideszes jelölt sem állt ki vitázni ellenfeleivel, sőt, még Tarlós István főpolgármester-jelölt sem. Ami miatt mégis csodálkoztunk azon, hogy Rozgonyi Zoltán jönni fog, az az, hogy ő maga legalább naponta részt vesz a Facebookon folyó vitákban, közvetlen és mondhatjuk, jól bírja a gyűrődést, mert a Zuglóval kapcsolatos csoportokban kap hideget-meleget. És mivel tudjuk, hogy tavasszal Orbán Viktor sem állt ki vitázni, azt mondta: az elmúlt négy évet akarja folytatni, ez a programja, nincs értelme a vitának. Így hát – engedelmével – nem gondolhatunk mást, minthogy Rozgonyi Zoltánnak mindössze egy szóból áll a programja: folytatjuk.

 

Karácsony Gergely is ott volt, majd amikor megtudta, hogy Rozgonyi Zoltán nem jön, közölte, hogy akkor ő sem marad.

Így hát üresen maradt két szék.

 

Maradt viszont a kezdeményező Várnai László, a CivilZugló Egyesület, Czeglédi János a Jobbik, és Barta János az LMP jelöltje.

 

Amit mindhárman vallanak: felelős és átlátható gazdálkodásra van szüksége a kerületnek. Amiben vita volt a jelöltek között: a közbiztonság javításának módja. És mindhárman felsoroltak olyan, elemeket, amelyek közösek, és amelyek újak is a másikéhoz képest.

 

Várnai László a korrupciót szüntetné meg, ez a leghangsúlyosabb elem programjának. Mint mondta, ebben a civileknek, a lakosságnak igen fontos szerepe van. Czeglédi János programjának központi eleme a közbiztonság, ebben zéró toleranciát hirdet, ő mélygarázs építésével, valamint körzeti megbízotti iroda létrehozásával előzné meg a gépkocsi feltöréseket. Barta János LMP-s jelölt intézményi garanciákat szeretne, és azt, hogy a fontos döntéseket ne a kerület vezetője, hanem a képviselőtestület hozza meg.

 

Hogy mindez hogyan illeszkedik egész Budapest arculatába, arra már nehezebb volt a jelölteknek választ adni. Nem azért, mert nem voltak felkészülve erre a kérdésre, hanem azért, mert polgármesterként mindössze egy szavazatuk lenne a fővárosi közgyűlésben, és ahhoz, hogy érvényt is tudjanak szerezni elképzelésüknek, ahhoz pártjuknak/szervezetüknek többségük kellene, hogy legyen a budapesti testületben. Arról nem beszélve, hogy milliószám akad olyan ügy, amely egy adott kerületnek nem biztos, hogy jó, de Budapest egészének igen.

 

Barta János példaként említette a fonódó ügyét, amelynek a kerületiek nem örülnek, de Budapest közlekedésének, és egész Budapestnek jó és fontos. A jobbikos jelölt a fővárosban parkolás első egy óráját tenné ingyenessé, és visszavenné a kórházakat. Várnai László szerint értelmet kellene adni a 4-es metró megépítésének azzal, hogy kéregvasútként továbbvinnék a Bosnyák térig, Újpalotáig.

 

A költségvetés és a közbeszerzés központi témája volt a mai vitának. Várnai László, akiről tudjuk, hogy az elmúlt négy évben folyamatosan támadta Papcsák Ferencet, valamint „túrta ki” és tette közkinccsé az átláthatatlan, korrupciógyanús ügyeit, nos, a civil jelölt szerint a közbeszerzések átláthatósága a legfontosabb. Példaként említette a csíki házat, a gyanús bérlakás-kiutalás ügyét, amelyet utólag aztán visszavontak, az alvállalkozók ki nem fizetését, és azt, hogy mindig, mindenhol ugyanazok a cégek pályáznak (Az LS Group, a Ligetsor Bau). Ezért van most is az, hogy a Mező Ferenc általános iskolából egy hónapja az esőben is kénytelenek a gyerekek egy másik iskolába gyalogolni, mert beázik a tető. Várnai nem magának, hanem a kerületi anyukáknak és gyerekeknek építene mosdót a játszótereken. Mint a kerületiek előtt nyilván ismert, szépen megújult némely játszótér, de vécét sehova se építettek továbbra sem, így a kerületi gyerekek játszás közben jobb híján a bokorban végzik el a dolgukat.

 

Barta János LMP-s jelölt részvételi költségvetést szeretne, ami azt jelenti, hogy minden fontos ügynél kikérnék a lakosság véleményét, népszavazással vagy más módszerrel. („Drága, de bátor megoldás”- kommentálta egy mellettem ülő közgazdász.) A közbeszerzési bizottság létrehozását, amit két éve a szocialisták is kezdeményeztek, legutóbb, mintegy fél éve pedig Várnai László nyújtott be a zuglói testületbe erre vonatkozó indítványt, minden jelölt támogatta. Mint ismert egyébként, a 8. kerületben működik, fideszes polgármester mellett ellenzéki képviselő a közbeszerzési bizottság elnöke.

 

Czeglédi János fontos elemként a bérlakásépítést jelölte meg, szerinte a bebukott devizahitelesek lakását vásárolhatná meg az önkormányzat, és a hajléktalanoknak adhatná.

 

A nézőtéren azért ott volt Rátonyi Gábor, aki 2002-2006 között Zugló fideszes polgármestere volt, jelenleg a Szeretjük Zuglót Egyesület elnöke, akit Várnai többször is megszólított, illetve a Papcsáknak Ferencnek vagy Rozgonyi Zoltánnak szánt szurkapiszkákat címezte.

 

Összességében azonban elmondható, igen kulturált vita volt. Vajon ott volt-e a jövendő polgármester ma este a Civil Házban? Egy hét múlva kiderül.


További hírek

  Osztálykirándulás helyett perre mennek a pécsi gimnazisták
2020. 07. 08. 17:54 hirhatar.hu
  Zsinagógában került hálatáblára Orbán Viktor neve
2020. 07. 07. 18:02 hirhatar.hu
  615 milliót adott a kormány a ciszterci rend siófoki apartmanházára
2020. 07. 07. 18:00 hirhatar.hu
  Nem megy börtönbe a fideszes pedofil ex-diplomata
2020. 07. 06. 19:53 hirhatar.hu
  Félmilliárd forint közpénzt kap a Kurultáj nevű ősmagyar revü
2020. 07. 05. 17:38 hirhatar.hu
  Lesz baj: Nem taxizhat, akinek priusza van
2020. 07. 03. 19:58 hirhatar.hu
  Szikora Róbert szereti Orbán Viktort – nem kicsit, de nagyon
2020. 06. 30. 21:23 hirhatar.hu
  Elárverezték a „vasalódeszkás” tanár híres szemléltetőeszközét
2020. 06. 30. 21:23 hirhatar.hu
  Plusz 20 milliárdot kap kormánypropagandára a köztévé
2020. 06. 26. 20:27 hirhatar.hu
  109 millió forintot hozott az 52 milliárdból épült állami tesztpálya
2020. 06. 26. 20:27 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport