XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR - Amit a jegybank működéséről tudni érdemes

XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2021.09.20.
 Hétfő
Ma Friderika napja van.
Holnap Máté napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 07. 13. 20:30     


Amit a jegybank működéséről tudni érdemes
Egy bank bármikor kölcsönkérhet egy másik banktól is. Ez az oka annak, amiért nem kell a bankoknak túl sok pénzt felhalmozniuk a jegybanknál vezetett számlájukon. Ez azonban csak addig áll fenn, amíg a bankok egymás iránti bizalma töretlen, és van olyan pénzintézet, amelyik kölcsönad a másiknak.

Ha a bizalom oda lesz, akkor hasonló helyzet alakulhat ki, mint 2007-ben az Egyesült Államokban. A bankközi kamatláb el is szállt. A jegybank gyakorlatilag a semmiből kreált jegybankpénzzel segítette ki a bajba jutott pénzintézeteket.

 

A jegybanknak erre megvan a joga, valódi pénzt adhat a bankoknak, sőt, akár készpénz nyomtatására is megvan a felhatalmazása. Ez azonban nem jellemző, sokkal inkább kölcsönt szoktak folyósítani. Kisegítheti a jegybank úgy is a bankokat, hogy vásárol tőlük kötvényeket, vagy megveszi azokat a jelzálogleveleket, amelyeket a piacon nem tudnak értékesíteni.

 

A jegybank szerepe

 

Az önálló fizetőeszközzel rendelkező országok esetében létezik önálló jegybank is. Az Egyesült Államokban ez a FED, míg az EU-ban az Európai Központi Bank látja el ezt a feladatot azon országok esetében, ahol bevezetésre került már az euró.

 

A jegybankok egyik legfőbb feladata a gazdaságban fellelhető pénzmennyiséget felügyelni. Így segítik a gazdaságot, az inflációt eközben igyekeznek alacsonyan tartani. A jegybank továbbá meghatározza a jegybanki alapkamat mértékét, ez a jegybanknál a bankok részéről elhelyezett betétekre szól. Attól függően, hogy mekkora a jegybanki alapkamat, a bankok vagy parkoltatják a jegybanki számlákon a pénzt, vagy alacsonyabb kamaton adnak kölcsönt. Előbbi eset akkor áll fenn, ha magas, utóbbi pedig akkor, ha alacsony a jegybanki alapkamat.

 

Az MNB ezenfelül elemez, szabályozza a piacot. Ha az infláció néhány százalékos, az a gazdaságnak még jót is tehet, ám a munkanélküliségnek alacsonynak kell lennie, a kamatoknak pedig közepesen magasnak.

 

A készpénz előállítása szintén a jegybank feladata. Felügyelik, hogy stabil legyen a hazai pénznem árfolyama, továbbá a bankok számláit is vezetik. Bár papíron független szervezet a kormánytól, ám a valóságban gyakran egymást támogatják, mivel a politikai helyzet a jegybankra is hatást gyakorol.

 

Hogyan teremt pénzt a jegybank?

 

Az egyik lehetőség, hogy gyakorlatilag beírják a gépbe a kívánt összeget, és már elő is állt a jegybankpénz. Ha a jegybank a pénzintézetekhez juttat pénzt, akkor ezzel kontrollálni tudja azt, hogy mennyi pénz legyen a gazdaságban, ez ugyanis hatással van a bankközi kamatlábra. Amennyiben a bankok egymásnak nem nyújtanak hitelt, a jegybank megteheti ezt, így mérsékelve a bankközi kamat mértékét, ezt megelőzendő a bankok mégis dönthetnek úgy, hogy kölcsönadnak egymásnak. A bankok maguk is vásárolhatnak állampapírt, azt a jegybank megveheti a pénzintézetektől, amelyért jegybankpénzzel fizet.

 

További lehetőség a jegybankok pénzteremtésére a quantitative easing, azaz a mennyiségi lazítás, de szélsőségesebb megoldások is szóba jöhetnek. Ilyenre került sor nem is oly rég az USA-ban, amikor közvetlenül az emberekhez juttattak pénzt a járvány idején, hogy elköltsék azt, visszapumpálva a gazdaságba.


További hírek

  Iványi Gábor szerint félreértették: ő nem kizárólag Dobrev Klárát támogatja, hanem őt is
2021. 09. 19. 21:15 hirhatar.hu
  Békesi: Bukásuk után Orbánéknak felelniük kell a hazugságaikért
2021. 09. 19. 21:15 hirhatar.hu
  Forró Zugló: etikai vizsgálatot kezdeményez Tóth Csaba ellen Jakab Péter
2021. 09. 19. 21:15 hirhatar.hu
  Maximális kényelem a cipők terén
2021. 09. 17. 22:51 14keruleti-hirhatar.hu
  Mi alapján célszerű autós oktatót választanod?
2021. 09. 17. 22:47 14keruleti-hirhatar.hu
  Vajon a leghíresebb kalózok melyik rum fogyasztása mellett döntenének?
2021. 09. 17. 22:42 14keruleti-hirhatar.hu
  15 éve került nyilvánosságra az őszödi beszéd
2021. 09. 17. 21:15 hirhatar.hu
  Póka Egon emlékére
2021. 09. 17. 21:15 hirhatar.hu
  Jelentősen nőtt a járvány alatt az öngyilkos magyar férfiak száma
2021. 09. 17. 21:15 hirhatar.hu
  10 milliót kapott életműkoncertre, aláírta Zalatnay a „Stop Gyurcsány, Stop Karácsony” brossurát
2021. 09. 14. 19:48 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport