XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR - Amit a jegybank működéséről tudni érdemes

XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2022.08.08.
 Hétfő
Ma László napja van.
Holnap Emőd napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 07. 13. 20:30     


Amit a jegybank működéséről tudni érdemes
Egy bank bármikor kölcsönkérhet egy másik banktól is. Ez az oka annak, amiért nem kell a bankoknak túl sok pénzt felhalmozniuk a jegybanknál vezetett számlájukon. Ez azonban csak addig áll fenn, amíg a bankok egymás iránti bizalma töretlen, és van olyan pénzintézet, amelyik kölcsönad a másiknak.

Ha a bizalom oda lesz, akkor hasonló helyzet alakulhat ki, mint 2007-ben az Egyesült Államokban. A bankközi kamatláb el is szállt. A jegybank gyakorlatilag a semmiből kreált jegybankpénzzel segítette ki a bajba jutott pénzintézeteket.

 

A jegybanknak erre megvan a joga, valódi pénzt adhat a bankoknak, sőt, akár készpénz nyomtatására is megvan a felhatalmazása. Ez azonban nem jellemző, sokkal inkább kölcsönt szoktak folyósítani. Kisegítheti a jegybank úgy is a bankokat, hogy vásárol tőlük kötvényeket, vagy megveszi azokat a jelzálogleveleket, amelyeket a piacon nem tudnak értékesíteni.

 

A jegybank szerepe

 

Az önálló fizetőeszközzel rendelkező országok esetében létezik önálló jegybank is. Az Egyesült Államokban ez a FED, míg az EU-ban az Európai Központi Bank látja el ezt a feladatot azon országok esetében, ahol bevezetésre került már az euró.

 

A jegybankok egyik legfőbb feladata a gazdaságban fellelhető pénzmennyiséget felügyelni. Így segítik a gazdaságot, az inflációt eközben igyekeznek alacsonyan tartani. A jegybank továbbá meghatározza a jegybanki alapkamat mértékét, ez a jegybanknál a bankok részéről elhelyezett betétekre szól. Attól függően, hogy mekkora a jegybanki alapkamat, a bankok vagy parkoltatják a jegybanki számlákon a pénzt, vagy alacsonyabb kamaton adnak kölcsönt. Előbbi eset akkor áll fenn, ha magas, utóbbi pedig akkor, ha alacsony a jegybanki alapkamat.

 

Az MNB ezenfelül elemez, szabályozza a piacot. Ha az infláció néhány százalékos, az a gazdaságnak még jót is tehet, ám a munkanélküliségnek alacsonynak kell lennie, a kamatoknak pedig közepesen magasnak.

 

A készpénz előállítása szintén a jegybank feladata. Felügyelik, hogy stabil legyen a hazai pénznem árfolyama, továbbá a bankok számláit is vezetik. Bár papíron független szervezet a kormánytól, ám a valóságban gyakran egymást támogatják, mivel a politikai helyzet a jegybankra is hatást gyakorol.

 

Hogyan teremt pénzt a jegybank?

 

Az egyik lehetőség, hogy gyakorlatilag beírják a gépbe a kívánt összeget, és már elő is állt a jegybankpénz. Ha a jegybank a pénzintézetekhez juttat pénzt, akkor ezzel kontrollálni tudja azt, hogy mennyi pénz legyen a gazdaságban, ez ugyanis hatással van a bankközi kamatlábra. Amennyiben a bankok egymásnak nem nyújtanak hitelt, a jegybank megteheti ezt, így mérsékelve a bankközi kamat mértékét, ezt megelőzendő a bankok mégis dönthetnek úgy, hogy kölcsönadnak egymásnak. A bankok maguk is vásárolhatnak állampapírt, azt a jegybank megveheti a pénzintézetektől, amelyért jegybankpénzzel fizet.

 

További lehetőség a jegybankok pénzteremtésére a quantitative easing, azaz a mennyiségi lazítás, de szélsőségesebb megoldások is szóba jöhetnek. Ilyenre került sor nem is oly rég az USA-ban, amikor közvetlenül az emberekhez juttattak pénzt a járvány idején, hogy elköltsék azt, visszapumpálva a gazdaságba.


További hírek

  Legnagyobb terület – legkedvezőbb áron – 2.
2022. 08. 08. 10:22 hirhatar.hu
  Diktatúrában nem táncikálunk
2022. 08. 07. 13:25 hirhatar.hu
  Jóléti vízfelületként bevezették a Balatont a jegybank balatonakarattyai konferenciaközpontjához
2022. 08. 07. 13:25 hirhatar.hu
  Schiffer András kibukott a kormány fairtós jogszabály-módosításától
2022. 08. 07. 13:25 hirhatar.hu
  Legnagyobb terület – legkedvezőbb áron
2022. 08. 04. 17:22 hirhatar.hu
  Totális zsákutcában van Orbán
2022. 08. 03. 20:04 hirhatar.hu
  Már a fideszesek jelentős része is az ellenzékkel ért egyet
2022. 08. 03. 20:04 hirhatar.hu
  Mint minden diktátornak, így Orbánnak sem csak a hatalom elvesztésétől kell rettegnie
2022. 08. 03. 20:04 hirhatar.hu
  Fesztivált így nem vártunk még soha...
2022. 08. 01. 19:07 hirhatar.hu
  Harmincmillió forintért keres tapsoló közönséget a közmédia
2022. 07. 31. 16:43 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport