XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR - Az MSZP saját magát támadta hátba

XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2021.09.28.
 Kedd
Ma Vencel napja van.
Holnap Mihály napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 04. 22. 11:00     


Az MSZP saját magát támadta hátba
Interjú Karácsony Gergellyel, Zugló polgármesterével egy nappal az után, hogy a zuglói képviselői testület elfogadott egy olyan határozatot, amely szerint a kerület támogatja a Budapest Liget Projektet.

- Értetlenül állok az MSZP frakció döntése előtt, mert a választási kampányban közösen tettünk hitet a mellett, hogy megvédjük a Ligetet. Ott álltunk kézen fogva. Nyilvánvaló, lehet olyan szándék a zuglói képviselőtestületben - akár a Liget Projektet ellenzőkben is -, hogy esetleg valahogy együtt éljünk azzal, a kormány nem tett le a projekt megvalósításáról. De az nem tehetjük meg, hogy a korábbi álláspontunkat ennek alapján megváltoztassuk. Azt, hogy Zugló támogatja a Liget Projektet, ilyet nem mondhatunk.

 

Rozgonyi Zoltán azt írta a Facebookon, hogy ezzel a határozattal Zugló azt biztosítja, hogy azért legyen némi beleszólása a Ligetet érintő döntésekbe.

- Ez eddig sem volt. Ráadásul a Papcsák Ferenc által benyújtott törvény alapján nincs. Zugló előző vezetője mondott le arról, hogy beleszólása legyen. Persze lehet egyeztetni, amit én rendszeresen meg is teszek. Én nem vagyok elvakult a Liget ügyben. Viszont azt gondolom, vannak olyan kérdések, ahol az ember nem tud a tükörbe nézni, ha az ellentétét mondja annak, amit korábban mondott.  Ami számomra a legnehezebben érthető az maga az eljárás, hogy sürgősséggel lett bepasszírozva, a helyi nyilvánosság elől eldugva szavazott róla.


A sürgősség miért kellett?

- A sürgősségnek valamilyen indoka kell, hogy legyen. Jelen esetben nincs olyan, ami ezt indokolta volna. De ha előtte ki van küldve a meghívó, akkor abban szerepel napirendi pontként, és bárki odamehet a testületi ülésre. Ha így lett volna, akkor több száz aktivista tüntetett volna a döntés ellen.

 

Ön sem tudott róla?

- A sürgősségi indítványokat egy nappal a testületi ülés előtt kell benyújtani, én is szerdán tudtam meg, hogy van egy ilyen előterjesztés. De azt álmomban nem gondoltam volna, hogy a szocialista frakció ezt ebben a formában támogatja. Én annyit kértem, legalább azt a mondatot vegyük ki belőle, hogy támogatjuk a Liget Projektet. De ezt sem támogatták a szocialisták. Valójában akár tartalmilag is együtt tudnék élni az elfogadott döntéssel, de ezzel nem. A beruházást a budapestiek 75 százaléka nem támogatja, és én is ezerszer elmondtam, hogy nem támogatom. A kerületnek nem érdeke az, hogy a választott vezetői a saját elveikkel szemben politizáljanak.

 

Mi lehet ez? Hátbatámadás? Mi lehet a szocialisták viselkedése mögött?

- Nyilván sokfajta belső érdek konfliktus lehet, de ezek piszlicsáré ügyek ahhoz képest, hogy az ember tartsa magát az erkölcsi meggyőződéséhez, a választóknak tett legfontosabb ígéretéhez. Nekem ebben a kampányban két nagyon konkrét ígéretem volt. Az egyik a kommunális adó visszatérítése, amely gyakorlatilag áprilisban befejeződött. A másik pedig az, hogy mindent megteszek a Liget megóvása érdekében. Valószínűleg nem az én hátbatámadásomról szól ez a történet elsősorban, bár ez is egy lehetséges olvasata a dolognak. Hanem arról szól, hogy a saját korábbi választóknak tett ígéretükkel szembe fordultak az MSZP-s képviselők, és nem is adtak semmilyen ésszerű magyarázatot arra, hogy ezt miért teszik. Igazából saját magukat támadták hátba, a saját korábbi vállalásaikkal mentek szembe, nem velem.

 

Mi a következő lépés most?

- A testületnek újra kell tárgyalnia az előterjesztést. Én abban bízom, hogy a szocialista képviselők érzik a súlyát ennek az ügynek, megváltoztatják döntésüket, és ragaszkodnak a korábbi ígéretükhöz. Én meg vagyok győződve arról, van ebben az ügyben még lehetőség arra, hogy ezt sínre tegyük. Nem vagyok ellene annak, hogy akár a Városliget Zrt.-vel konzultáljunk, és akár valamifajta egyezségre is jussunk. Én sem várom el a Városliget Zrt-től ebben az egyeztetési folyamatban, hogy mondjuk, ne építse meg a Nemzeti Galériát az én két szép szememért. De azt se várja el tőlem senki, hogy az ellenkezőjét gondoljam vagy mondjam annak, amit korábban mondtam. Ilyen a politikában nincs. A politika erkölcsi kérdés számomra, és én nem vagyok hajlandó ezen változtatni senki kedvéért.

 


További hírek

  Fogászati turizmus Magyarországon
2021. 09. 27. 10:20 14keruleti-hirhatar.hu
  Hatalmas az érdeklődés az előválasztáson – rekordszavazat érkezett eddig, folyamatos az érdeklődés
2021. 09. 26. 21:08 hirhatar.hu
  Nemzeti bukta – vadászati világkiállítás helyett
2021. 09. 26. 21:08 hirhatar.hu
  Orbán Ráhel és Tiborcz István a spanyol maffiaparadicsomba költözik – gyerekük iskoláztatása kijön az éves minimálbérből
2021. 09. 26. 21:07 hirhatar.hu
  Indulnak a budapesti nosztalgia villamosok
2021. 09. 24. 19:31 hirhatar.hu
  Náci karlendítése miatt sem az MSZP, sem Momentum nem támogatja a továbbiakban Ózd alpolgármesterét
2021. 09. 24. 19:31 hirhatar.hu
  Aranyláz a Börzsönyben – elindult a kormány koncessziós lavinája
2021. 09. 24. 19:31 hirhatar.hu
  Újabb MSZP-s politikust „győzött meg” DK, hogy jobb lesz náluk
2021. 09. 22. 20:45 hirhatar.hu
  Elk*rta: Gubás Gabi szívesen kimaradt volna az Elk*rtukból című Gyurcsány-filmből, mégis vállalta
2021. 09. 22. 20:45 hirhatar.hu
  Orbán apja(?) hatvanpusztai birtokáról: A gyerek nem beszél bele a szülő dolgába
2021. 09. 22. 20:45 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport