XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR - Baán László: "Helyreállt a jogszerű állapot a Ligetben"

XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2019.12.15.
 Vasárnap
Ma Valér napja van.
Holnap Etelka napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 07. 06. 16:04     


Baán László: "Helyreállt a jogszerű állapot a Ligetben"
Baán László szerint a ligetvédők kiszorítása rendőrökkel és biztonságiakkal a volt Kertem területéről nem jelenti a véleménynyilvánítás szabadságának sérelmét.

Baán, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa közleményében azt írta, "az illetékes jegyző határozata alapján helyreállt a jogszerű állapot a Városligetben, így minden akadály elhárult a parkot évtizedek óta elcsúfító, használaton kívüli Hungexpo épületek bontása elől".

Baán szerint a bontási terület kiürítése nem jelenti a tiltakozók véleménynyilvánítási jogának csorbítását, hiszen az aktivisták természetesen szabadon gyakorolhatják ezen jogukat a Városliget azon területein, melyek nem építési, bontás-, vagy munkaterületek. "A véleménynyilvánítás szabadsága azonban nem járhat önhatalmú, a törvényességet semmibe vevő cselekedetekkel, mint amilyen a lebontandó Hungexpo irodaházak megszállása volt" – írta.

A biztos kitért arra is, hogy mit terveztek a helyszínre: mint írta, a terület kisebbik részén épül majd a nemzetközi építészeti tervpályázaton kiválasztott, a világhírű Sou Fujimoto által tervezett Magyar Zene Háza épülete, míg a többi területen zöldfelületet akarnak kialakítani.

 

A 444.hu azt írja, hogy "

A ligetvédők szerint a fenti képeken egyikük gyógyteája volt, meg a Kapitány nevű társuk kanala. Nagy Dávid, a tiltakozók egyik szóvivője a 444-nek azt mondta: „A legelején kimondtuk, hogy ide nem lehet illegális szert behozni és fogyasztani, mert ez nem a hely. Ráadásul a rendőrök főleg a korai időkben napi szinten jöttek ellenőrizni és megszámolni minket. És ugyanezt a biztonsági őrök is megtették.” Szerintük lejáratásról van szó.

Majd estére a rendőrség kiegészítette a helyszíni szemléről készült galériát, és többek között egy olyan képet is feltöltöttek, amin egy kisebb rendelőre való fecskendő volt látható. A rendőrség szerint ezeket is az egyik épületben találták.

Válaszában a BRFK elismerte, hogy ez a kép eredetileg nem szerepelt a galériában. A csúszást azzal indokolták, hogy elhúzódott a vizsgálat: „A rendőrség a helyszíni szemlét folyamatosan végezte, egy több épületből és helyiségből álló épületegyüttesben, így a rendőrségi közlemény a készült felvételekkel folyamatában frissült".

A rendőrség szerint a megtalált tűknek csak egy része érintkezett illegális szerekkel, a többi steril volt. Arra a kérdésre, hogy a ligetvédők eltávolítása és az épület átkutatása között járhatott-e a rendőrökön kívül más is az épületben, azt írták, „illetéktelen személyek nem”. Mindenestere az eredeti, rendőrségi közlemény arról szól, hogy a kábítószer-fogyasztásra utaló jeleket a biztonsági szolgálat emberei találták meg, és ezt követően szóltak a rendőröknek.

A Ligetvédők ezzel kapcsolatban ezt írták ki a Facebookra: „A rendőrség 7 órakor körbevette, majd kiürítette a tábor helyszínét. Ezután 11 órakor átadták a területet a biztonsági őröknek. Majd 15 óra után helyszínelő nyomozók jelentek meg a tábor területén, keresőkutyákkal. Tehát az időközben eltelt körülbelül 4 óra alatt a biztonsági őrök bármit elhelyezhettek a területen, így a rendőrségi kutatás eleve értelmetlen, különösebb bizonyító ereje nincs.”

Bár még az sem sikerült tisztázni, hogy a fecskendők pontosan mikor kerültek az évek óta üresen álló épületbe, a kormánysajtó egyből lecsapott a rendőrségi közleményre, és „drogtanyáról” beszélnek."

 

 

 

"Kábítószer-fogyasztásra utaló nyomokat találtak a birtokvédelmi határozattal érintett területen" - áll a rendőrség honlapján.

Mint írják, "jegyzői felkérésre a birtokvédelmi határozat végrehajtását elrendelő végzés alapján intézkedtek a Városligetben a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai.

A terület átadását követően a biztonsági szolgálat munkatársai több helyen kábítószer-fogyasztásra utaló jeleket találtak, ezért a rendőrök kábítószer-kereső kutyával átvizsgálták a területet. A kutya több helyen is jelzett, amely alapján a rendőrök megkezdték a helyszíni intézkedést és a szemle lefolytatását.

A szemle során a rendőrök kábítószergyanús anyagmaradványokat – marihuánát – és eszközöket találtak, amelyek lefoglalása megtörtént.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság büntetőeljárást indított kábítószer-birtoklás gyanúja miatt."

 

 

 

A hvg.hu videóját ITT láthatják. A videót Fekete Norbert készítette.

 

 

Közben 5 órára tüntetést szerveztek a Hungexpo területére.

 

A "Ligetvédők" Facebok-csoport felhívása:
"Az Ingatlanfejlesztő Zrt. bármikor folytathatja a fakivágásokat a Ligetben, gyertek el, hogy megakadályozzuk!
Ma 17 órára Ligetvédő demonstrációt hirdetünk a Városligetbe, a rendőrök által elfoglalt Ligetvédők Tábora (volt Kertem, Olof Palme sétány 3.) elé.
Legyünk sokan, mutassuk meg, hogy létezünk!
Frissítés: aki jön, az hozzon közepes méretű csillagcsavarhúzót az OSB lapok szétcsavarozásához!"

 

 

 


További hírek

  Megosztja a budapestieket a tervezett új atlétikai stadion kérdése
2019. 12. 13. 18:08 hirhatar.hu
  A Fidesz eleresztette s Borkai-családot – már a bukott polgármester fia után is nyomoz a rendőrség
2019. 12. 11. 17:57 hirhatar.hu
  Összekülönbözött a Momentum és az MSZP a legstabilabb szoci kerületben
2019. 12. 11. 17:57 hirhatar.hu
  Mégis módosították a törvényt a 22 éves, diploma nélküli, ám leendő államtitkár-helyettes Rácz Zsófia örömére
2019. 12. 10. 13:10 hirhatar.hu
  Kövér elvtárs, látja ezt a képet...?
2019. 12. 09. 19:03 hirhatar.hu
  Hosszú idő után megszólalt Lévai Anikó és közölte: kincse van, akinek földje van
2019. 12. 07. 16:03 hirhatar.hu
  Százmilliós üdülője van Kocsis Máté feleségének – a politikus vagyonnyilatkozatában nem szerepel
2019. 12. 06. 19:19 hirhatar.hu
  Letartóztatták a Fidesz Jász-Nagykun-Szolnok megyei politikusát
2019. 12. 05. 14:56 hirhatar.hu
  Újra arat a fagyhalál – November végéig 22-en hűltek ki
2019. 12. 05. 14:56 hirhatar.hu
  Hosszú Katinka nem az edzőjét, hanem az élettársát vitte hivatalos meghívóval az EB-re
2019. 12. 02. 12:08 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport