XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR - Fizetős parkolás – dühöngéssel

XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2024.05.23.
 Csütörtök
Ma Dezső napja van.
Holnap Eszter napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 09. 02. 10:23     


Fizetős parkolás – dühöngéssel
Szeptember elseje óta bevezették a fizetős parkolást Zugló egyes területein. Az általános vélemény az, hogy legyen akár egész Zugló fizetős, de aki itt lakik, annak legyen ingyenes. És a bérlőkkel mi van?

A tapasztalatok elég rosszak, a lakók közül sokan mérgelődnek már azon is, hogy nehéz időpontot kapni az ingyenes parkolási kártya kiváltásához. Mások meg azon bosszankodnak, hogy fizetni kell az iskolába/óvodába/orvosi rendelőbe igyekvőknek is. És persze arról még nem beszéltünk, hogy mi van akkor, ha idős nénit látogat meg a Biatorbágyon élő lánya az unokával, neki egésznapos parkolást kell fizetni, mert csak saját autóra lehet kiváltani az ingyenes parkolókártyát. Ezeken javítani kell. A tapasztalatok alapján nyilván meg fogják tenni a szükséges intézkedéseket az illetékesek.

 

 

Lehet dühöngeni, de sokan örülnek a fizetős parkolásnak. Annyi az autó már a kerületben, hogy mozogni nem lehet, élni meg pláne nem, és szívni a jó "friss" zuglói levegőt. Egy időben Zugló Budapest tüdeje volt. Ez mára cseppet sem igaz lassan.

 

És nem laknak ennyien Zuglóban, egy részük, aki vidékről jön, itt teszi le az autóját, mert itt nem kell parkolást fizetni, és bemegy a belvárosba vagy éppen Budára dolgozni. Semmi baj nem lenne, ha ezt a kerületben is létező – igaz, nem túl sok – P+R parkolóban tenné. De nem oda teszi az autóját. Hanem oda, ahonnan az ottlakók kiálltak. Talán abban bízik, hogy estig a lakó sem jön haza, így, amíg ő dolgozik, nyugodtan parkolhat a helyén. Így ha 2-3 óra múlva hazatér, már nincs hely a ház előtt.

 

A Budapesti Autósok Közössége egy petícióval fordult a Zuglói Képviselőtestülethez.

 
Tisztelt Képviselő-testület!

 

Alulírottak azzal a kéréssel fordulunk Önökhöz, hogy a Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének a XIV. kerület közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének kialakításáról, és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló 26/2017. (VI.26.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: Rendelet) az alábbiakban leírtaknak megfelelően módosítani szíveskedjenek:


A Rendelet 4. § (1) bekezdésében foglaltak alapján a lakossági várakozási hozzájárulás területi érvényessége a lakóhely szerinti várakozási övezet területe, kivéve a 3. mellékletben felsorolt közterületeket, ha a kérelmező lakóhelye nem a 3. melléklet szerinti közterületen van bejelentve. Ez a XIV. kerületi lakóhellyel rendelkezők esetében azt jelenti, hogy kizárólag a lakóhelyük övezetében jogosultak várakozási hozzájárulásra, mely számos problémát vet fel. Megoldhatatlan problémát jelent ez a gépjárművel nagyobb csomópontnál történő parkolást, majd onnan tömegközlekedési eszközzel történő továbbhaladást választó, zuglói lakosoknak.
Kérjük, hogy tegyék lehetővé a kerületben élőknek az egész kerületben történő parkolást a lakossági várakozási hozzájárulás alapján. A zuglói lakóhellyel rendelkezők körén kívül kérjük, hogy a fenti jogosultságot a zuglói tartózkodási hellyel rendelkezőkre, valamint a Zuglóban bérleti szerződés jogcímén, életvitelszerűen élőkre is kiterjeszteni szíveskedjék.
Álláspontunk szerint irreálisan magas a második gépjármű vonatkozásában igényelhető hozzájárulás díja, ezért kérjük annak jelentős mérséklését.


A Rendelet 10. §-a szabályozza a gyermekszállítási várakozási hozzájárulás kiadásának feltételeit, mely szintén gondot okoz a zuglói lakosságnak. A Budapest XIV. kerületi várakozási övezetek területén működő bölcsödébe, óvodába járó, általános iskola 1-5. évfolyamán tanuló gyermek vonatkozásában az (1) bekezdésben meghatározottak köre nem feltétlenül esik egybe a gyermeket ténylegesen szállítók körével. Aggályos továbbá, hogy a hozzájárulás az 5. évfolyamosnál idősebb gyermek esetében nem vehető igénybe.
Az (1) bekezdés b) pontja szerint a gyermekszállítási várakozási hozzájárulás kiadásának egyik feltétele, hogy a szülő lakóhelye Budapest Főváros XIV. kerületének közigazgatási területén van. A bölcsődei, óvodai, iskolai ellátásnak azonban nem feltétele a lakóhely, az tartózkodási hely- vagy egyéb jogcím alapján is igénybe vehető.


A (4) bekezdésben foglaltak alapján a gyermekszállítási várakozási hozzájárulás munkanapokon 8:00 és 8:30 óra, valamint 13:00 és 17:00 óra közötti, legfeljebb napi kétszeri alkalommal, alkalmanként legfeljebb 20 perc díjfizetés nélküli várakozásra jogosít. Ezen szabályozás felveti az időkorláttal kapcsolatos problematikát, ugyanis több szülő nem ezen időintervallumokban szállítja gyermekét, valamint sokszor nem elegendő a 20 perces várakozási idő sem (gondolok itt a szülői értekezletekre, beszoktatásra, vagy akár az intézményi dolgozó és a szülő közötti kommunikációra). Véleményünk szerint a gyermekszállítási várakozási hozzájárulás szabályozása akkor lenne megfelelő, ha azt nem kizárólag a szülők/törvényes képviselők igényelhetnék, hanem azok, akik ténylegesen szállítják a gyermeket, továbbá ha az az óvodai, bölcsődei, iskolai ellátás jogcíméhez igazodna, valamint az időkorlát megállapítása életszerűbb lenne. Szeretnénk megjegyezni, hogy a Rendelet szövegéből az következik, hogy a hozzájárulásra a szülő/törvényes képviselő gyermekenként jogosult, azonban az egy intézménybe járó két gyermekre a Hivatal munkatársai egy hozzájárulást adnak ki. Ez számunkra szintén elfogadhatatlan.
Kérjük továbbá, hogy eljárni szíveskedjenek a Fővárosi Önkormányzatnál annak érdekében, hogy a Zuglóban található, fővárosi tulajdonban lévő utakon történő parkolás a lakossági várakozási hozzájárulással igénybe vehető legyen. Tudomásunk szerint több kerületben erre vonatkozó megállapodás jött létre a Fővárosi- és a kerületi önkormányzat között. Felhívjuk a T. Képviselő-testület figyelmét arra, hogy amennyiben ez nem történik meg, úgy tömeges parkolásra lehet számítani a fizetős övezetek környékén.


A fentiekben leírtakon kívül a zuglói lakosok az orvosi rendelők környékén is jogosultak kívánnak lenni a parkolásra a hozzájárulás alapján, amennyiben azok a fizető övezetekbe esnek, valamint – különösen az iskolák, óvodák, bölcsődék, egészségügyi intézmények környékén – szükséges lenne további P+R parkolók létesítése annak érdekében, hogy a XIV. kerületben dolgozóknak – többek között tanároknak, óvónőknek, kisgyermeknevelőknek – is lehetőségük legyen a napközbeni parkolásra.

 

Általános tudnivalók

 

A zuglói lakosoknak kedvezményes a parkolás, a kártya kiváltásáról ITT tájékozódhat.

 

Van gyermekszállítási kedvezmény is.

 

Egy bizonyos "bölcsődébe, óvodába járó, valamint általános iskola 1-5. évfolyamán tanuló gyermekek kerületi lakcímmel rendelkező szülei vagy törvényes képviselői számára. Ők díjmentesen parkolhatnak az intézmény környezetében meghatározott területeken 8.00-8.30 és 13.00-17.00 között, naponta legfeljebb két alkalommal, alkalmanként maximum 20 perc időtartamban. Gyermekenként két autót lehet regisztrálni a kedvezmény igénybevételéhez. A kedvezmény igényléséhez az adatlapot ITT lehet letölteni.

 

A zuglói lakosoknak azonban nem jár kedvezmény, ha orvoshoz viszik a gyereket a fizetős zónába.

 

„Egészségügyi várakozási hozzájárulás igényelhető, valamennyi parkolási övezetben díjmentes várakozási lehetőség igénybevételére, a területi ellátást végző háziorvos, házi gyermekorvos, az ő asszisztenseik, védőnők, valamint önkormányzati szerződés alapján szociális házi gondozók, otthoni szakápolási szolgálat dolgozói számára, továbbá, egyéb támogató szolgáltatásokat ellátó szervezetek által megjelölt személygépkocsira.”

 

Általános információkat a parkolási kisokosból lehet megtudni.

 

 

 

 


További hírek

  Hozd magad a Szigeten!
2024. 05. 20. 10:38 hirhatar.hu
  Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban: jön a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
2024. 05. 17. 15:12 hirhatar.hu
  Legendás szupersztárt, a „pop örökös királynőjét”, valamint megannyi fejlesztést, újítást jelentett be a Sziget
2024. 05. 16. 18:26 hirhatar.hu
  Cserhalmi György is nekiment Vidnyánszkynak Kulka miatt
2024. 05. 12. 10:09 hirhatar.hu
  Kalandozás a Börzsöny nyugati felén
2024. 05. 12. 10:09 hirhatar.hu
  Eladták Kádár János egykori sofőrjének palotáját
2024. 05. 12. 10:08 hirhatar.hu
  Udvaros Dorottyát 22 év után kirúgták a Nemzeti Színházból
2024. 05. 04. 09:41 hirhatar.hu
  Szóval itt van ez a Magyar Péter
2024. 05. 04. 09:41 hirhatar.hu
  Kulka János lett a Nemzet Színésze
2024. 05. 04. 09:41 hirhatar.hu
  Márki-Zay Pétert beperelte a Fidesz-fióka civilszervezet
2024. 04. 29. 17:05 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport