XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR - Hálás munkahely volt a Vidám Park

XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2024.04.20.
 Szombat
Ma Konrád, Tivadar napja van.
Holnap Konrád napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 09. 30. 18:24     


Hálás munkahely volt a Vidám Park
Szeptember 30.-a a Vidám Park utolsó napja. Hogy hol lesz a következő helyszín, és lesz-e egyáltalán, arról még senki nem tud semmit.

Szeptember 30.-a a Vidám Park utolsó napja. Hogy hol lesz a következő helyszín, és lesz-e egyáltalán, arról még senki nem tud semmit. Az biztos, hogy az elmúlt hétvégén 17 ezren mentek el nosztalgiázni még egyszer utoljára. A Vidám Park szóvivőjét, Árendás Évát kérdeztük.

 

Most olyan rossz érzés, nem?

Igen, természetesen. Bár ez kicsit ellentmondásos, mert a Vidám Park ugye a város legvidámabb helye, mégis egy kis szomorúság van most itt bennünk, de leginkább nosztalgikus érzés az, hogy egy 175 éves intézmény utolsó napján vagyunk.

 

Mennyire kötődik Ön hozzá?

Én is kötődöm, mint ahogy a budapestiek nagy része is gondolom, úgy van vele, hogy gyermekkori élmények kötik a Vidám Parkhoz, engem is természetesen elsősorban gyermekkori élmények kötöttek ide, az elmúlt időszakban pedig nagyon sokat vagyok itt, és nagyon szeretem. Azt hiszem, hogy ez egy remek munkahely is volt, tehát akik itt dolgoztak a parkban nagyon szerettek ide bejárni. Nagyon hálás munkahely volt, hiszen itt azt láthatjuk, amint a családok, illetve nagyon sok kisgyerek szórakozik. És ezért gondolom, hogy ez egy nagyon boldog, vidám és hálás munkahely. Mi is nagyon sajnáljuk azt, hogy ez véget ér, viszont öröm az ürömben az, hogy teljesen azért mégsem, hiszen a Fővárosi Állat- és Növénykert kifejezte abbéli szándékát, hogy a Vidám Park hangulatából valamennyit meg fog őrizni a jövőben is, aminek mi nagyon örülünk.

 

Önnek mi volt a kedvence? Mire szeretett felülni gyerekként, és mire felnőttként?

Gyerekként az Elvarázsolt kastély volt a kedvencem, illetve most a látogatókon is azt látom, hogy a kisgyerekek egyrészt a Dzsungel meseparkot, ami már ugye egy kicsit újabb játék, illetve ezeket a kicsit elvarázsoltabb játékainkat élvezik a leginkább. Nekem a Panorámakerék a kedvencem, ami ugye a park jelkép, illetve amiről gyönyörű kilátás nyílik a városra, és a szintén régi és nagyon izgalmas hullámvasút. Ami annyira talán nem nevezhető extrémnek, de szerintem pont annyira borzongatja meg az embert, amennyire azt élvezni lehet.

 

Elég régóta lehet már tudni, hogy itt valami lesz, másfél-két éve röppent fel, hogy bezárnák a parkot. Nem érhette meglepetésként Önöket.

Igen, ezt már a tavalyi évadban lehetett tudni, hogy ez fog történni, senkinek nem volt tehát meglepetés. Volt időnk rá felkészülni.

 

Tényleg veszteséges volt a Vidám Park?

A Vidám Parknak a látogatószáma 2009 óta kezdett el jelentősen csökkenni, ami ugye egybeesik a gazdasági válság idejével. Mivel a park ugyebár piaci környezetben működik, ezért valószínűleg az is oka volt, hogy az embereknek kevesebb pénze volt, hogy idejöjjenek szórakozni. Illetve a Vidám Parknak a karszalagok bevételéből kellett önmagát fenntartania.

 

A fővárosi önkormányzat nem támogatta a parkot?

Magához a működésnek a tulajdonos támogatást nem adott. 2009 óta kaptunk tulajdonosi kölcsönt. Ez főleg arra volt elegendő, hogy átvészeljük a szezonok közötti időszakot. Hiszen ugye a budapesti Vidám Park szezonális működésű, áprilistól-októberig tartott nyitva, és az üzemeket karbantartani, állag megóvni kellett. A bevételekkel kapcsolatban azt tudom lmondani, hogy 1967 óta olyan rendszerben működött a Vidám Park, hogy elméletileg a karszalagok bevételéből kellett volna önmagát fenntartania. Nyilván a fenntartás bizonyos költségeit tudta is fedezni. Itt ugye nemcsak a bérekről és állagóvásról van szó, hanem itt folyamatos modernizációra is van szükség, illetve volt is minden évben erre irányuló terv, ami már nem nagyon fért be a kiadásokba.

 

Éreztük erőteljesen a látogatószám csökkenését, amit viszont a 2013-as szezonban – azt hiszem ez is egy nagyon pozitív dolog -, hogy nagyon sokan búcsúztak el tőlünk. Biztosat még nem tudok mondani, mert még nem számoltuk össze a teljes éves látogatószámot, de valószínűleg rekorderedménnyel fogunk zárni az elmúlt évekhez viszonyítva. Az utolsó hétvégénken három nap alatt 17 ezer ember jött el. És nagyon boldogak vagyunk, hogy ilyen fantasztikus hangulatban zárhattuk le az évadot.

 

Hol lesz a Vidám Park?

Nincs erről információnk. Nekünk a mai nap az utolsó nyitvatartási napunk, és eddig tartott a mi pályafutásunk, és innentől kezdve a Vidám Park a fővárosi önkormányzat tulajdona, a játékok sorsáról, illetve egyéb ingóságokról őket kell megkérdezni. Illetve az állatkert tud majd arról nyilatkozni, hogy hogyan fogja a területet a jövőben hasznosítani. Ami biztos, és amit el tudok mondani, hogy a műemlék jellegű játékainak egész biztosan megmaradnak a jelenlegi helyükön. A három nagy játék, illetve még két kisebb.

 

A dolgozókkal mi lesz?

Erről nem tudok sajnos mondani, nincs erről információm.

 

Hányan dolgoztak egyébként a Vidám Parkban?

Ötvenhárom dolgozó van.

 

Ön mit fog csinálni?

Nekem is megvannak a tervei már a jövőre. Mindannyian tudtuk már, hogy ez lesz az utolsó szezon, úgyhogy a dolgozók már nyilván megpróbáltak már maguknak a jövőre vonatkozóan új munkahelyet keresni.

 

Bánhidi Emese

 


További hírek

  Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu
  Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
2024. 04. 09. 19:50 hirhatar.hu
  Romos, penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj helyett
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Karsai Dániel befejezi ügyvédi tevékenységét és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  A Kúrián is győzött, mégsem jut hozzá a kétmilliárdhoz
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport