XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR - Izgulás és lámpaláz? Legyőzhető!

XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2023.01.27.
 Péntek
Ma Angelika napja van.
Holnap Károly, napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 02. 11. 20:28     


Izgulás és lámpaláz? Legyőzhető!
Kicsik és nagyok egyformán kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy elfogja őket az izgulás. Ehhez nem is kell feltétlenül nagy dolgoknak történnie, lehet egy egyszerű felelés a táblánál, vagy egy olyan előadás, amelyet egy kisebb közönség, osztálytársak, illetve felnőtteknél kollégák előtt kell előadni.

Milyen gyakori a lámpaláz, mi okozza tulajdonképpen?

 

A lámpaláz nagyon sok emberre jellemző, egyáltalán nincs szó ritka jelenségről. Nem az a probléma vele, hogy miatta kilógunk a tömegből, hanem az, ha gátjává válik az előbbre jutásunknak, ha akadályozza a sikereinket vagy csak nagy szenvedések árán enged érvényesülni.

 

Mi is az a lámpaláz? Félelem. De nem önmagában a tömegtől, hanem attól, hogy mit fognak szólni hozzánk, mit fognak gondolni rólunk, s ugyanígy mit szólnak majd az előadásunkhoz, illetve mit fognak gondolni róla.

 

Mi áll a háttérben? Alapvetően egy olyan félelem, aggodalom van az egész mögött, hogy mi nem fogunk megfelelni másoknak. Ez az aggodalom gyakran gyermekkori érzéseinkre rímel, amikor ugyanazt éreztük, hogy nem vagyunk elég jók a szüleinknek. 

 

Ebben a tekintetben az sem lényeges, hogy mennyi dicsérettel halmoztak el minket a szüleink, hanem sokkal inkább az, ahogy ők a tudtunkra adták, ha valami nem tetszett nekik.

 

Segíts magadon…

 

Ha mégsem megy, akkor segít az Online pszichológiai tanácsadás. Hiszen ha megértjük az okokat, a hátteret, akkor könnyebben oldjuk meg a problémát is. Addig is tartsuk szem előtt, hogy a félelem nem kell, hogy gúzsba kössön! 

 

Persze előfordulhat, hogy apró hibát ejtünk, de senki nem fogja leharapni érte a fejünket. Elmondhatjuk, hogy izgulunk, és így csak szimpatikusabbak leszünk.

 

Talán alapvető, mégis érdemes megemlíteni, hogy alapos felkészülés nélkül eleve keveseknek sikerül magabiztosan kiállni egy közönség elé. Az is segíti a magabiztosságunkat, ha a fellépésünk előtt kellően felkészülünk a mondanivalónk témájából. 

 

Engedjük ki a hangunkat, beszéljünk tisztán és érthetően! Ezzel elkerülhetünk olyan kellemetlen helyzeteket, amikor szólnának, hogy nem elég hangos vagy nem lehetett érteni a mondanivalónkat. Ehhez társul rögtön az, hogy ne adjunk alapot annak, hogy valóra váljanak a félelmeink.

 

Milyen trükkök segíthetnek még?

 

Nagyon sokan vannak, akik a kezeiket nem tudják hová tenni, s ez is bizonytalanságot tükrözhet rólunk. Ha tisztában vagyunk ezzel, akkor erre is felkészülhetünk. 

 

Egy toll, egy vázlat vagy bármilyen olyan holmi, ami nem szokatlan az adott környezetben, a kezeink számára azonban kínál annyi elfoglaltságot, hogy lehessen vele mit csinálni, és ne növeljük vele tovább a zavarunkat, sokat segíthet azon, hogy magabiztosnak érezhessük magunkat.

 

Nagyon jó ötlet az is, hogy keresünk néhány olyan arcot, szempárt, amelyben figyelmet, érdeklődést, esetleg egy kis biztatást is találunk. A szemkontaktusra amúgy is szükségünk van a prezentáció folyamán, de sokat segíthet, ha úgy érezzük, néhány kiemelt személynek adjuk elő az egészet. Végül pedig az is nagy hasznunkra válhat, ha előre elpróbáljuk az egészet.


További hírek

  Megsemmisítette(?) a rendőrség a Schadl György páncélszekrényében talált titokzatos szexképeket is
2023. 01. 26. 09:41 hirhatar.hu
  Ügynökmúlttal vádolják Dinnyés József
2023. 01. 26. 09:41 hirhatar.hu
  Titkosszolgálati jelentés szerint találtak az ellenzéki kampányt segítő újabb egymilliárdot és egy svájci alapítványt
2023. 01. 26. 09:41 hirhatar.hu
  Pénzről, jellemről
2023. 01. 24. 10:17 hirhatar.hu
  Olcsóbb lesz a liszt elsejétől, de nem lesz benne nagy öröm
2023. 01. 24. 10:17 hirhatar.hu
  Jogerősen pert nyert a DK politikusával szemben a Válasz Online
2023. 01. 24. 10:17 hirhatar.hu
  Sorra felmenti a 45 év feletti tiszteket a honvédségnél a kaszinómágnás miniszter
2023. 01. 20. 12:21 hirhatar.hu
  A DK, mint Noé bárkája: most a volt párbeszédes Kocsis-Cake Olivio kapaszkodott fel
2023. 01. 20. 12:21 hirhatar.hu
  A NER-strómanok magántőkealapokba halmozzák a közpénzből kicsatornázott vagyont
2023. 01. 20. 12:21 hirhatar.hu
  Villámgyorsan törölték a vesztes fideszes jászberényi polgármesterjelölt profilját
2023. 01. 17. 12:17 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport