XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR - Izgulás és lámpaláz? Legyőzhető!

XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2022.05.19.
 Csütörtök
Ma Ivó, Milán napja van.
Holnap Bernát, Felícia napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 02. 11. 20:28     


Izgulás és lámpaláz? Legyőzhető!
Kicsik és nagyok egyformán kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy elfogja őket az izgulás. Ehhez nem is kell feltétlenül nagy dolgoknak történnie, lehet egy egyszerű felelés a táblánál, vagy egy olyan előadás, amelyet egy kisebb közönség, osztálytársak, illetve felnőtteknél kollégák előtt kell előadni.

Milyen gyakori a lámpaláz, mi okozza tulajdonképpen?

 

A lámpaláz nagyon sok emberre jellemző, egyáltalán nincs szó ritka jelenségről. Nem az a probléma vele, hogy miatta kilógunk a tömegből, hanem az, ha gátjává válik az előbbre jutásunknak, ha akadályozza a sikereinket vagy csak nagy szenvedések árán enged érvényesülni.

 

Mi is az a lámpaláz? Félelem. De nem önmagában a tömegtől, hanem attól, hogy mit fognak szólni hozzánk, mit fognak gondolni rólunk, s ugyanígy mit szólnak majd az előadásunkhoz, illetve mit fognak gondolni róla.

 

Mi áll a háttérben? Alapvetően egy olyan félelem, aggodalom van az egész mögött, hogy mi nem fogunk megfelelni másoknak. Ez az aggodalom gyakran gyermekkori érzéseinkre rímel, amikor ugyanazt éreztük, hogy nem vagyunk elég jók a szüleinknek. 

 

Ebben a tekintetben az sem lényeges, hogy mennyi dicsérettel halmoztak el minket a szüleink, hanem sokkal inkább az, ahogy ők a tudtunkra adták, ha valami nem tetszett nekik.

 

Segíts magadon…

 

Ha mégsem megy, akkor segít az Online pszichológiai tanácsadás. Hiszen ha megértjük az okokat, a hátteret, akkor könnyebben oldjuk meg a problémát is. Addig is tartsuk szem előtt, hogy a félelem nem kell, hogy gúzsba kössön! 

 

Persze előfordulhat, hogy apró hibát ejtünk, de senki nem fogja leharapni érte a fejünket. Elmondhatjuk, hogy izgulunk, és így csak szimpatikusabbak leszünk.

 

Talán alapvető, mégis érdemes megemlíteni, hogy alapos felkészülés nélkül eleve keveseknek sikerül magabiztosan kiállni egy közönség elé. Az is segíti a magabiztosságunkat, ha a fellépésünk előtt kellően felkészülünk a mondanivalónk témájából. 

 

Engedjük ki a hangunkat, beszéljünk tisztán és érthetően! Ezzel elkerülhetünk olyan kellemetlen helyzeteket, amikor szólnának, hogy nem elég hangos vagy nem lehetett érteni a mondanivalónkat. Ehhez társul rögtön az, hogy ne adjunk alapot annak, hogy valóra váljanak a félelmeink.

 

Milyen trükkök segíthetnek még?

 

Nagyon sokan vannak, akik a kezeiket nem tudják hová tenni, s ez is bizonytalanságot tükrözhet rólunk. Ha tisztában vagyunk ezzel, akkor erre is felkészülhetünk. 

 

Egy toll, egy vázlat vagy bármilyen olyan holmi, ami nem szokatlan az adott környezetben, a kezeink számára azonban kínál annyi elfoglaltságot, hogy lehessen vele mit csinálni, és ne növeljük vele tovább a zavarunkat, sokat segíthet azon, hogy magabiztosnak érezhessük magunkat.

 

Nagyon jó ötlet az is, hogy keresünk néhány olyan arcot, szempárt, amelyben figyelmet, érdeklődést, esetleg egy kis biztatást is találunk. A szemkontaktusra amúgy is szükségünk van a prezentáció folyamán, de sokat segíthet, ha úgy érezzük, néhány kiemelt személynek adjuk elő az egészet. Végül pedig az is nagy hasznunkra válhat, ha előre elpróbáljuk az egészet.


További hírek

  Rogán Antal új feleségével vett részt Novák Katalin beiktatásán – az aktuális Rogánné kicsit megváltozott
2022. 05. 15. 11:08 hirhatar.hu
  Fordítást kérünk: Varga Judit igazságügyi miniszter szerint ködmön vagyunk
2022. 05. 15. 11:07 hirhatar.hu
  Rogán harcolhat a korrupció ellen – a nyakig sáros kecskére bízzák a káposztát
2022. 05. 15. 11:07 hirhatar.hu
  A Pesti Tv után a Pestisracok.hu is megszűnhet
2022. 05. 12. 18:53 hirhatar.hu
  Megvan a modern kapcsolatok gyilkosa
2022. 05. 12. 18:53 hirhatar.hu
  Csődben a Tungsram, inkasszó a bankszámlájukon, veszélyben az 1600 elbocsátandó dolgozó végkielégítése
2022. 05. 12. 18:53 hirhatar.hu
  Száraz kontra nedves macskaeledel – melyik a praktikusabb nyáron?
2022. 05. 12. 18:16 14keruleti-hirhatar.hu
  Jelentősen továbbdrágult mától a taxi Budapesten
2022. 05. 09. 19:31 hirhatar.hu
  Andi – nem az, a másik
2022. 05. 09. 19:31 hirhatar.hu
  Fábry Sándor szerint Gyurcsány besúgó volt Pécsett
2022. 05. 09. 19:31 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport