XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR - Karácsony Gergely a zuglóiakkal együtt akarja vezetni a kerületet

XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2020.10.31.
 Szombat
Ma Farkas napja van.
Holnap napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 10. 10. 08:33     


Karácsony Gergely a zuglóiakkal együtt akarja vezetni a kerületet
Interjú Karácsony Gergellyel, a baloldal zuglói polgármester-jelöltjével.

- Kapott hideget-meleget ebben a kampányban minden oldalról. A volt párttársától, jelenleg civilként ellened induló Várnai Lászlótól is. Szóval, milyen volt a kampány? Kérdezem ezt azért is, mert amennyire figyelni tudtam, a tavaszi választásokon mintha nem támadták volna ennyire durván, mint most.

- Igen, ezt én is így érzékelem, hogy most sokkal durvább kampány folyt ellenem, mint a parlamenti választáson. Hát ez egy érdekes virtuális utazás volt számomra, nagyon sok mindent meg tudtam magamról. Kezdve azzal, hogy „megtudtam”, hogy a Rózsadombon lakom egy olyan lakásban, ahonnan két és fél éve elköltöztem. Aztán megtudtam azt, hogy irtózom a szocialistáktól, egy bizonyos mondatra gondolok, amivel tele van ragasztva Zugló, amiről biztosan állíthatom, hogy soha ki nem ejtettem a számon. Aztán most azt is megtudtam, hogy antiszemita vagyok, meg azzal is, hogy semmi közöm Zuglóhoz, ami tekintettel arra, hogy itt volt az első családi otthonunk, meg a parlamenti választáson itt 7 százalékkal megelőztem a Fidesz jelöltjét Alsórákoson, azt gondolom, hogy ez nem áll meg. Valóban kemény kampány volt. Az meg érdekes, hogy Várnai Laci, aki korábban beállt – szerintem helyesen – Tóth Csaba MSZP-s képviselőjelölt mögé a parlamenti választási kampányban, most azzal támad, hogy valójában Tóth Csaba áll mögöttem, és hogy ő ezért nem tud velünk megállapodni. Az, hogy Laci mellett a Zugló Lapokban már Papcsák Ferenc is kampányol, Laci pedig ellenem, az egy érdekes új helyzet, ami engem persze nem tántorít el attól, hogy végig csináljam a kampányt. Főleg azért, mert aki változást akar Zuglóban, ha rám szavaz, akkor tudja ezt elérni.


- Ebből csak az utolsóra reflektálok, a többiről már beszámoltunk a kampány során. Érthető, hogy Papcsák Ferenc nem fog ön mellett kampányolni, hiszen párttársa és alpolgármestere az a Rozgonyi Zoltán, aki fideszesként indul Ön ellen. A Várnai-ügyről meg egyelőre nem tudok többet.

- Azt nem gondolom, hogy Papcsák Ferencnek be kellene állnia mögém, Isten őrizz ettől. De mondjuk Várnai Lacival kapcsolatban bíztam abban, hogy meg tudunk állapodni.


- Ez kin múlott? Várnain?

- Én azt gondolom, hogy igen. Nyilván én a történet egyik oldalát tudom elmesélni. A legutóbbi beszélgetésünkön Várnai a megállapodás feltételeként azt kérte, hogy mi a 15 választókörzetben kettőből lépjünk vissza az ő javukra, ők viszont nem lépnek vissza sehol, csak a polgármesteri indulástól. Én nem tudom komolyan venni ezt az ajánlatot. Ráadásul Laci a beszélgetéseink során azt mondta, neki jobb, ha Rozgonyi nyer, akkor viszont nem tudom, hogy van-e miről beszélnünk még.


- Annak idején Várnai azt hozta fel, hogy neki szüksége van frakcióra is a testületben, mert nem akarja egyedül végig dolgozni a következő öt évet.

- Én pedig szeretném az örök életet, és azt, hogy a fák az égig nőjenek. Mindenkinek lehetnek vágyai. Maga az ellenzéki pártok közötti megállapodás is komoly egyeztetési folyamatot igényelt, ahol minden politikai szereplő tett engedményeket. Ami a CivilZugló Egyesület részéről jött igény, azok olyan hatalmi igények, amelyek ellent mondanak azoknak a civil identitásnak, amit magukról állítanak. Én most úgy gondolom, hogy Laci valójában soha nem akart megállapodni, ezért is támasztott irreális feltételeket. Szerintem Laci döntése mögött az is szerepet játszhatott, hogy a feje fölött ott lóg Damoklész kardjaként az ügyészségi vádemelés a feleségével való dulakodás miatt, és lehet tudni, hogyan működik a fideszes ügyészség. Ha megállapodott volna velünk, lehet, hogy már gyanúsított lenne. Ezt emberileg megértem, csak innentől kezdve világos, hogy miért nem tudunk megállapodni.

 

- Elég sok támadás érte azért is, mert Tóth Csaba ön mellett állt, kampányolt. Hallottam azt is, hogy a majdhogynem kudarcba fulladó tárgyalások oka is az volt, hogy nehéz volt a szocialista képviselővel szemben kellő eréllyel fellépnie. Ez igaz?

- Kemény tárgyalások voltak, de onnantól kezdve, hogy megállapodtunk, közös erővel toljuk ezt a kampányt. Én azt gondolom, hogy mindegyik párt meghozta a szükséges áldozatot, a DK és az MSZP elfogadta, hogy az Együtt-PM adja a polgármester-jelöltet, ami azért kiemelten fontos dolog. Az Együtt-PM pedig szintén engedett, amikor a helyekről volt szó, ez igaz a DK-ra is. Az, hogy a Tóth Csabával, illetve a zuglói MSZP-vel együtt kampányolunk, ez teljesen természetes, és ez így vezethet győzelemre. Aki győzni akar, az az Összefogásban politizál, Zuglóban is, és a fővárosban is.

 

- Folytassuk egy friss hírrel: pert nyer a Magyar Hírlap ellen, amely lap azt írta, hogy II. kerületi lakása eladása után azt közpénzből visszabérelte. Azért perelt, mert úgy vélt, a lap hazudott, 2011 végén eladta a lakását, utána pedig máshova költözött. Elsőfokú ítéletében az eljáró bíróság helyt adott a keresetnek és helyreigazításra kötelezte a lapot. Szóval ez most amolyan apró kis siker?

 

- Ez igen, és remélem, hogy a többi pereket is meg fogom nyerni, amelyeket rágalmazás ügyben indítottam. De ezek sajnos vasárnapig már nem fognak eldőlni. Itt azért érdemes hozzátenni, hogy én nemcsak a Magyar Hírlappal vagyok perben (lásd cikkünk a témában – a szerk.). Az első interjút, amit zuglói polgármester-jelöltként egy olyan fiatalembernek adtam, aki úgy mutatkozott be: „X.Y. vagyok a Magyar Hírlaptól, bocsánat a Zuglói Lapoktól” . Vannak újságírók a Zugló Médiánál, akik a Magyar Hírlapnál dolgoznak, és így tulajdonképpen a papcsáki propagandagépezet egyik eleme ez az újság. Szánalmas, ha csak ennyit tudnak ellenem fölhozni a zuglói fideszesek. Pontosan tudják, hogy négy év ilyen politizálás után nekik esélyük sincs a kerületben, és akkor ilyen, a hajánál fogva előrángatott nettó hazugságokkal jönnek. Azt, hogy ebben az ügyben van egy bírósági döntés, ez pontos jelzés az állampolgároknak is, hogy ne dőljenek be a Fidesz hazugságainak.


- Az a vád is érte, hogy miután az Együtt-PM listavezetője, befutó helye van a Fővárosi Közgyűlésbe akkor is, ha nem lesz polgármester Zuglóban, és ezért nem is indult egyéniben a kerületben. Mi ebből az igazság?

- Egyéniben azért nem indul az ember, mert győzelemre esélyes polgármester-jelölt esetében, ez nem szokás. Amikor a politikai megállapodás létrejött helyben, ezt elősegítendő a kompenzációs listára sem kerültem föl.


- Mondjuk ki őszintén, hogy a 15 körzetet így is elég nehezen tudták elosztani, nemhogy még Önnek is legyen helye valamelyik körzetben.

- Igen, ezért nem akartam én ezt feszegetni. Ami pedig a budapesti kompenzációs listát illeti, én a második helyen voltam, Falus Ferenc visszalépésével kerültem az első helyre. A Fővárosi Közgyűlésben politizálni csak akkor lehet majd kellő súllyal a következő években, hogyha az illető polgármester is egyszemélyben. Az, hogy az Együtt-PM úgy gondolta, hogy ennek a listának a reprezentánsaként engem a lista élére tesznek, ez nekem megtiszteltetés. Senki nem gondolhatolja komolyan, hogy mondjuk Pokorni Zoltán, aki a Fidesz-KDNP listájának második helyén áll, azért került oda, mert azt gondolják, hogy nem lesz polgármester, én is így vagyok ezzel. Azért vagyok Zuglóban polgármester-jelölt, mert meg akarom nyerni a választást, utána Zugló érdekeit szeretném képviselni a képviselőtestületben és a Fővárosi Közgyűlésben is. Nem is értem tulajdonképpen a kérdésfeltevést, amit nyilván olyanok fogalmaznak meg, akik nem értik, hogyan működik a  budapesti közigazgatás.

 

- Folyamatosan látom, hogy Rozgonyi Zoltánt előszeretettel szerepelteti a jobboldali média, legutóbb azt hallottam, balos nagyágyúval szemben kell megmérkőznie a fideszes jelöltnek. Hozhat-e a konyhára önnek az, hogy országosan ismert politikus? Számít-e ma még egy kerületi választáson az, hogy valakit mennyire ismernek, és mennyire ismeri a kerület problémáit, vagy még mindig a pártlogó dönt?

- Ez egy összetett döntés, nem hiszem, hogy a zuglói jobboldali szavazók személyi szimpátiák alapján szavaznak, amikor majd Rozgonyi Zoltánra szavaznak, nyilván nekik a pártpolitikai működik. Az ellenzéki oldalon, ahol sokkal bonyolultabb a helyzet, hiszen több párt van, és a szavazók választási hajlandósága azért nem olyan egyértelmű, mint a fideszes oldalon, talán számíthat az ismertség. Én azt gondolom, hogy ez nekem előnyömre válik, és azt is gondolom, hogy a magyar politikában azt azért lehet látni – és fideszes politikusoknál sok ilyen van -, hogy visszafelé is működik az út:vagyis nemcsak helyi politikusból lehet valaki országos politikus, de fordítva is lehet, országos politikusokból sok sikeres polgármester vált. Az nagyon fontos, hogy én nemcsak egyszerűen ismert politikusa vagyok az ellenzéknek, hanem azért némileg befolyásos politikus is vagyok, azt hiszem. Az én telefonomban benne van az összes olyan kormánypárti és ellenzéki politikus, akit föl kell esetleg hívnom Zugló érdekében. Nem gondolom azt, hogy ez Zugló hátrányára válna, hogy én ezekkel a politikusokkal jó viszonyba vagyok. Most csak azért nem nevezem meg őket, mert nem akarom őket nehéz helyzetbe hozni. Meg tudom találni tehát a megfelelő csatornákat ahhoz, hogy Zugló érdekeit tudjam érvényesíteni. Azt kell látni, hogy az új budapesti közgyűlés, ahol a kerületi polgármesterek automatikusan bekerülnek, és ahol ráadásul ahol az ő szavazataik mögött a kerület lakosság számaránya is ott van, ez egy nagyon új politikus, polgármesteri szerepet jelent. Nem lehet a kerületbe bezárkózó polgármesterekkel sikereket elérni a jövőben, mert a szerepkörük is átalakul. A tudás, amit én az országos és a budapesti politikából hozok, az előnyünkre fog válni majd.


- Elég sokan azt mondják, hogy Zugló egy liberális kerület, ami alatt nem feltétlenül volt SZDSZ szavazókat értek. Tekintve, hogy egy a baloldalhoz tartozó pártból jön, és az önt támogató másik két párt is baloldali, mit gondol sikerült-e ezeket a liberálisokat is megszólítania? Itt van egy másik érdekesség is: vannak a Papcsák-rendszerből kiábrándult Fidesz-szavazók és aktivisták is a kerületben szép számmal.

- Az Együtt-PM új politikai formációként, a parlamenti választások előtt készült felmérések szerint is sikereket ért el a volt Fidesz-szavazók megszólításában. Ezek a felmérések azt mutatták, hogy az Együtt-PM szövetségre szavazott a legtöbb volt Fidesz-szavazó az ellenzéki pártok közül, beleértve ebbe az LMP-t is, és a Jobbikot is. Én a parlamenti választáson csaknem háromezer szavazattal többet kaptam, mint a baloldali közös lista. Büszke vagyok rá, hogy a 106 képviselőjelölt között én vagyok a harmadik a rangsorban, aki a legtöbb szavazatot tudta elhozni a baloldali listára. Ezek nyilván olyan részben LMP-s, részben jobboldali szavazók, akik egyébként nem szavaztak a közös listára. Zugló egy nagyon speciális hely. Magamat természetesen a baloldalra sorolom, abban az értelemben, hogy az én értékvilágomban a szolidaritás nagyon fontos érték, de elsősorban zöld politikus vagyok, és szerintem Zugló egy olyan kerület, ahol kell és lehet „zöld politikát” csinálni. Hiszem, hogy a 21. században a zöld politika integrálja azokat a haladó hagyományokat, amelyek a politikában megvannak, így lehetek én is egyszerre baloldali, liberális és konzervatív is. Azt hiszem, hogy a zöld területek, a fák és a műemlék-jellegű épületek megvédése terén számíthatnak rám a konzervatív szavazók is.


- Azt is mondják a szakavatottak, hogy egy polgármesternél nem az a fontos, hogy ő maga értsen mindenhez, sokkal inkább az, hogy olyan emberekkel vegye magát körül, akik jó tanácsokat adnak neki, akik megcsinálják helyette a dolgokat. Megvan a csapata?  Úgy érzi, felkészültek erre a feladatra?

- Nagyon jó csapat vesz körül, és tulajdonképpen már október 13-án készen leszünk arra, hogy átvegyük a kerület irányítását. Már most is egyébként, hiába van még kampány, és a választás előttünk van, a munkánk jelentős része most nem is a kampányról szól már, hanem arról, hogy mit csináljunk október 13-a után. Szerencsére nagyon sokan, jelenleg még az önkormányzatban dolgozó szakemberek közül is megkerestek programjavaslattal, iszonyatosan sok anyagot kaptam arról, hogyan lehetne Zuglóban például az energiahatékonysági felújításokat elvégezni, a közlekedést, a kerékpáros közlekedés javítását hogyan lehetne elérni stb. Úgyhogy a csapat készen áll. Én mélységesen nem hiszek abban a hatalomgyakorlásban, amit Papcsák Ferenc is csinált, hogy minden magához vont, és senkiben nem bízott meg. Én csapatjátékos vagyok, és olyan kerületirányítást szeretnék, amiben a megfelelő testületek hozzák meg a döntéseket. És ami nagyon fontos: sokkal nyitottabb kerületet szeretnék. Nem álkonzultációkkal, hanem ténylegesen bevonni az embereket a döntések meghozatalába. Itt akár a részvételi költségvetés intézményét is el tudom képzelni, amiről más pártok is beszélnek.


- Igen, az LMP polgármester-jelöltje, Barta János említette is.

- Ismerjük egymást a Barta Janival is, hiszen még egy választmányban is dolgoztunk az LMP-ben annak idején. Nemcsak, hogy nem egyszemélyi vezetésben gondolkodom, és nemcsak arról van szó, hogy csapatban gondolkodom, hanem arról, hogy a kerület lakosait közvetlenebbül is be akarom vonni a döntéshozatalba. Szeretnénk például létrehozni egy olyan projektirodát, ahol minden helyi kezdeményezést meg tudunk vizsgálni, hogy megtaláljuk rá a plusz forrásokat. Azt szeretném, ha minden magánkezdeményezésnek, legyen az civil szervezet vagy vállalkozás, kinyitnánk az ajtót, hiszen nyilván Zugló akkor tud fejlődni, ha a magántőkére is építünk. Szóval nagy nyitottsággal szeretném a kerületet vezetni.

 

Bánhidi Emese

 


További hírek

  Kannibálkommunikáció és a polgári humor
2020. 10. 24. 18:01 hirhatar.hu
  Gulyás szerint értük tüntettek, nem ellenük
2020. 10. 24. 18:01 hirhatar.hu
  Tízezres tömeg tüntetett Budapesten október 23-án az SZFE mellett, a kormány ellen
2020. 10. 24. 18:01 hirhatar.hu
  Péntektől kötelező a maszkviselés a szabadtéri- és sportrendezvényeken Magyarországon
2020. 10. 23. 13:33 hirhatar.hu
  Gyakornokból rögvest konzul lett a kormánypárti képviselő lánya
2020. 10. 23. 13:33 hirhatar.hu
  Szünetel a mohácsi intenzívosztály – minden alkalmazott karanténban
2020. 10. 21. 19:25 hirhatar.hu
  Iványi Gábor kollégiumi helyeket, ebédet és iskolát adna az SZFE-seknek
2020. 10. 20. 20:12 hirhatar.hu
  Hideg van, fűtés nincs az új, 205 milliárdért vett emeletes MÁV-vonatokon
2020. 10. 20. 20:12 hirhatar.hu
  Kovács Ákos mellett jelentős összegből rendezhet tévéfilmet Bayer Zsolt
2020. 10. 20. 20:12 hirhatar.hu
  Az utolsó aranyló őszi napon a Mátrában jártunk
2020. 10. 17. 17:53 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport