XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR - Lefejezték a székely önkormányzatokat… Hogyan tovább, RMDSZ?

XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2022.07.04.
 Hétfő
Ma Ulrik napja van.
Holnap Sarolta, Emese napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 03. 09. 07:38     


Lefejezték a székely önkormányzatokat… Hogyan tovább, RMDSZ?
A romániai magyar képviselet nemrég Marosvásárhelyen tanácskozott: nem volt felszólalás, amely ne emlékezett volna meg a legutóbbi nagy port felvert ügyről, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád bevádolásáról. Csíkszereda és Gyergyószentmiklós polgármestere után ő a harmadik székelyföldi városvezető, akit ilyen vagy olyan vádak kíséretében gyakorlatilag kiszorítottak a pozíciójából, néhány hónappal a helyhatósági választások előtt. Interjúsorozatunk erről szól: a mostani főszereplő, Antal Árpád nem nyilatkozik a sajtónak, de beszélhettünk két másik, még „talpon maradt székelyföldi önkormányzati vezetővel. Székely Istvánnal Márványi Péter beszélgetett.

- Ráduly Róbertnek , Csíkszereda korábbi polgármesterének, akit szintén bevádoltak és kénytelen volt lemondani, volt egy meglehetősen keserű hangú nyilatkozata, aminek az volt a lényege, hogy „az RMDSZ dezintegrálódott”.

- Az elmúlt egy évben tetten érhető lefejezése a székelyföldi politikai elitnek egy űrt hagyott maga után, és ennek kapcsán megfigyelhető egyféle bizonytalanság, a „hogyan tovább” tekintetében. Ugyanakkor nem gondolom, hogy az önkormányzati választásoknál az RMDSZ-nek különösebb problémái lesznek Székelyföldön. Itt a nagy kérdés Marosvásárhely és Szatmárnémeti. A többi településen 90 százalékos valószínűséggel szerintem előre megmondható az eredmény, hiszen ez elsősorban az etnikai arányunktól függ. Az önkormányzati választáson a részvételnek az adott településen a megszerezhető mandátumok tekintetében nagyon nagy jelentősége nincs. Van egy apátia, van egy bizonytalanság, ami a politikai elitet illeti. Ez lehet, hogy negatívan fogja befolyásolni a részvételi arányt, de ennek mandátumokban kimutatható jelentős kára nem lesz.


- De az őszi parlamenti választásokon már számít a részvétel, hogyan lehet ezt az apátiát feloldani, mobilizálni a választókat?

- Nagyon nehezen. Van egy általános politikaellenesség, és ez alól a magyar közösség sem tudja kivonni magát, de ez egy hosszabb folyamat része. A kétezres évek első felében az emberek azt gondolták, hogy lassan haladunk és messze vagyunk a jólléttől, de jó az irány, kicsivel jobban élünk, mint ahogy éltünk tegnap, és a nehézségek az átmeneti időszaknak a nehézségei. Most viszont azt látom az emberek tudatában, hogy ez a rendszer nem valahonnan valahova megy, hanem ez maga a rendszer. És ebben a rendszerben az ember nem érzi jól magát. Elsősorban szociális, gazdasági, életszínvonali indíttatások okán, hiszen azért ne feledjük el, hogy a rendszerváltás egyik nagy ígérete, az a tömeges jólét volt. A tömeges jólét elmaradása pedig okozza azt a kiábrándultságot, apátiát, ami tetten érhető a választók körében.


- Világos, de mi ennek az ellenszere? Akar-e az RMDSZ nyitni például a külföldi magyar szavazók felé, mint ahogy ezzel a román pártok intenzíven próbálkoznak.

- Természetesen nyitni fog, hiszen a regisztráció valamikor áprilistól válik lehetővé, tehát onnantól egész októberi, novemberig azok, akik részt kívánnak venni a parlamenti választásokon, regisztrálniuk kell. Különböző számok keringenek a tekintetben, hány romániai állampolgár él külföldön, és abból hány magyar. Az alsó becslés a külföldön élőkről 2,5 millió, de láttam már 5,2 milliós számot is. Biztos, hogy ez az idénymunkát is magába foglalja, tehát valószínűleg az év végén ez a szám lényegesen kisebb lesz. Azonban ahhoz, hogy ne aggódjunk az 5 százalékos bejutási küszöbért, a külföldön leadott szavazatok tekintetében is kell hozzuk az etnikai arányoknak megfelelő 5,5-6 százalékot. Tehát az RMDSZ kampánya be fog indulni a külföldön élő magyarok felé, ahogy technikai szempontból lehetőség lesz a regisztrációra. Az RMDSZ tavaly még eléggé intenzíven szorgalmazota, hogy legyen valamiféle román-magyar paktum, megállapodás, amiben a magyarok számára garantálják  a megszerzett jogok megtartását. Kétségtelen, Kelemen Hunor tavaly történelmi egyezséget javasolt a román többség felé. Én azt gondolom, hogy erre a választások évében nem kerülhet sor, hiszen úgy tűnik, hogy a magyar kérdés, ha csökkenő tendenciában is, de valamilyen formában még mindig mobilizálja a román választók egy szegmensét, egy kisebb részét, tehát kiaknázható a mostani politikai elit ellen egy ilyen román-magyar paktum. Valószínű, hogy erre, ha sor kerül, akkor 2017-es, 2018-as év során lesz. Itt azért egy évfordulóra is sor kerül: 1918. A román politikai gondolkodás szempontjából 1918 decembere a meghatározó, és annak a száz éves évfordulója kapcsán meg lehetne kötni egy ilyen típusú paktumot. Ami engem elgondolkodtat az elmúlt másfél év történései kapcsán, inkább az, hogy nem tudom, Iohannis elnök ehhez partner lesz-e. Jelenleg azt lájuk, hogy ő hátrányként éli meg kisebbségi voltát, és ezért nagyon gyakran túlkompenzál, és ebbe a logikába nehezen fér bele az, hogy 25 év után ő legyen az, aki egy ilyen paktumot letesz az asztalra.


További hírek

  Hatvan éve nem büntetik a melegséget Magyarországon
2022. 07. 03. 11:26 hirhatar.hu
  Este tizenegyig lesz díszkivilágítás Budapesten
2022. 07. 03. 11:26 hirhatar.hu
  Böjte Csaba reagált a gyerekeket szexuálisan is bántalmazó nevelő ügyére
2022. 07. 03. 11:26 hirhatar.hu
  Meghalt egy stábtag a Nyerő Páros forgatásán
2022. 06. 28. 15:40 hirhatar.hu
  Látszólag az ország legmagasabb hegye volt
2022. 06. 28. 15:40 hirhatar.hu
  Lemondott a Pornhub pornóoldalt működtető cég vezérigazgatója és egy vezetője
2022. 06. 28. 15:40 hirhatar.hu
  Az ájult úszónőt kimentő edzőnő keményen bírálta a vizes vb vízimentőit – Merkely szerint más sportágban kellene próbálkozni
2022. 06. 24. 21:14 hirhatar.hu
  A Pegasus kiberfegyver gyártója nem tud megnyugtató válaszokat adni
2022. 06. 24. 21:13 hirhatar.hu
  Ügyészség elé idéznék Varga Judit igazságügyi minisztert
2022. 06. 24. 21:13 hirhatar.hu
  Egerszegi Krisztina: A férfisport az férfisport, a női sport pedig a nőké
2022. 06. 21. 16:52 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport