XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR - Lesz-e előrehozott választás Zuglóban?

XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2021.01.28.
 Csütörtök
Ma Károly, napja van.
Holnap Adél napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 04. 29. 10:05     


Lesz-e előrehozott választás Zuglóban?
Illúzió volt azt hinni, hogy Zuglónak jót tesz a nagy összeborulás. Pozitív példaként emlegették politikai elemzők és maga Karácsony Gergely is, hogy Zuglóban megvalósult a nagykoalíció, és ennek rendkívül pozitív hatásai lehetnek a kerület békéjére nézve.

A Papcsák Ferenc miatt országosan elhíresült budapesti kerület nagyon megszenvedte a 2010-14 közötti éveket. Politikai szempontból is. A volt fideszes kerületvezető kilóra fogyasztotta alpolgármestereit. 2012-ben Kovács Balázs, Papcsák korábbi jobbkeze mondott le.

 

 

Várnai László, a CivilZugló Egyesület elnöke, a tanácsadói szerződések, a közbeszerzési ügyek, a wécéje, a parkolója, a költségvetés, gyakorlatilag minden ügy miatt támadta a volt polgármestert. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy ő ásta ki ezeket az ügyeket a sajtó és mindenki más helyett. Igaz, önkormányzati képviselőként hozzá is jutott minden olyan információhoz, amit Papcsák igyekezett gondosan „eldugni”. Végül a BVSC-ügy miatt amolyan kegyvesztetté vált még a helyi Fideszben is Zugló volt polgármestere.

 

De mivel inkább a képviselőségre vágyott, nem indult polgármesterként. (Igaz, Papcsák Ferenc képviselőként is alul maradt Tóth Csaba MSZP-s jelölttel szemben, végül a Fidesz listájáról sikerült bejutnia a parlamentbe.) A Fidesz Rozgonyi Zoltánt, Papcsák korábbi alpolgármesterét indította a kerület vezetői posztjára. Végül egy rendkívül kiélezett helyzetben, meg egy rendkívül piszkos és éles kampányban, Karácsony Gergely, a baloldali ellenzék közös jelöltje nyerte meg a kerületi választást.

 

Nem mondhatjuk azt, hogy stabil és egyértelmű volt Karácsony Gergely jelölése, de a kampányban minden demokratikus ellenzéki párt támogatta őt. Legalábbis látszólag és az egyezség erejéig. A P+R parkoló ügyében tartott sajtótájékoztatón, a Városliget védelmében tartott flashmob alkalmával is, és még sorolhatnánk.

 

A látszólagos béke a baloldalon elég törékenynek mutatkozott. Voltak kisebb-nagyobb ügyek, amelyek felborzolták ideig-óráig a politikusokat és a közvéleményt, de kenyértörésre mindezidáig nem került sor.

 

Egészen múlt hét csütörtökig, amikor is az április 21-i testületi ülésen a Fidesz és az MSZP képviselői közösen úgy szavaztak, hogy támogatják a kormányzati elképzeléseket a Városliget megújítására. A határozatban felszólítják Karácsony Gergely polgármestert, hogy kezdjen tárgyalásokat arról, hogy a csaknem 200 milliárdos beruházás hogyan szolgálná legjobban Zugló érdekeit.  A polgármester megvétózta a határozatot.

 

Néhány MSZP-s képviselő ezzel egyidőben közleményben reagált a zuglói képviselő-testület döntésére. Ebben Tóth Csaba, Zugló szocialista országgyűlési képviselője azt írja, egyetlen önkormányzat sem hozhat önállóan döntést az egész főváros jövőjét meghatározó ügyekben. A politikus szerint az MSZP zuglói képviselőinek szavazata kizárólag a zuglói emberek érdekeinek képviseletéről szól, hiszen jelenleg a döntések a helyiek feje felett, háta mögött és megkérdezésük nélkül születnek.

 

Horváth Csaba, az MSZP budapesti frakcióvezetője lapunknak azt mondta: új határozatjavaslatot nyújtanak be, amellyel korrigálják egy nappal korábbi tévedésüket.

 

A mondat félreérthető, és nyilvánvalóan nem helyes, hogy ebben a formában került elfogadásra. Lesz lehetősége Karácsony Gergelynek benyújtani egy hasonló, de enélkül a szövegrész nélküli előterjesztést, amit készséggel meg fognak szavazni a zuglói szocialista képviselők.”

 

 

A határozatot a szocialisták valóban benyújtották, a testület pedig elfogadta azt.

 

Közben a Népszabadságban ismerte el Tóth Csaba, Zugló országgyűlési képviselője, hogy  „Ebben a működésképtelennek látszó helyzetben a testület feloszlatása felé megy a történet”

 

 

Vagyis a Városliget kapcsán történt ütésváltás csak az egyik „tünete annak a kerületi politikai harcnak, amit Karácsony bőrére játszanak”.

Kétségtelen, hogy lapunknak adott interjújában pár hete maga a polgármester is elismerte: „Lehet, hogy béke nincsen, de háború sincs, és már ez is előrelépés”.

 

 

Hogy ma mit gondol a történetről, azt maga Karácsony Gergely fogja elmondani nekünk.

 

 


További hírek

  Ezeket a termékeket hívták vissza az elmúlt napokban
2021. 01. 26. 17:03 hirhatar.hu
  Új üzemeltetője lesz a Gundel étteremnek
2021. 01. 26. 17:03 hirhatar.hu
  Tehetségek kibontakozását segítő programok a Károlin
2021. 01. 26. 17:02 hirhatar.hu
  Az orosz tesztek alapján kapta meg a hazai engedélyt a Szputnyik V
2021. 01. 25. 18:19 hirhatar.hu
  Szanyi Tibor pártja önállóan indul a 2022-es választáson
2021. 01. 25. 18:19 hirhatar.hu
  Ujhelyi: Egy minisztérium sem vállalta a felelősséget az oltási tervért
2021. 01. 23. 19:45 hirhatar.hu
  Este nyolc után is kimehetnek majd az utcára, akiket már beoltottak
2021. 01. 22. 18:21 hirhatar.hu
  Cseh Katalin - ne járjon uniós támogatás Tiborcz Istvánnak
2021. 01. 22. 18:21 hirhatar.hu
  Orbán Viktor: A kormány várhatóan meghosszabbítja majd a rendkívüli jogrendet
2021. 01. 22. 18:21 hirhatar.hu
  Szikorának is elment az esze vénségére: „A Csikidamm hazaárulóktól el kell határolódni, meg kell tisztulni"
2021. 01. 21. 20:00 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport