XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR - Maradjon az Oázis!

XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2024.04.20.
 Szombat
Ma Konrád, Tivadar napja van.
Holnap Konrád napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 05. 16. 15:59     


Maradjon az Oázis!
Kaptunk egy levelet egy zuglói lakostól, amelyben azt sérelmezi, hogy a kerület vezetése nem kérdezte meg a helyi lakosokat egy számukra fontos park játszótérré alakításáról.

Kaptunk egy levelet egy zuglói lakostól, amelyben azt sérelmezi, hogy a kerület vezetése nem kérdezte meg a helyi lakosokat egy számukra fontos park játszótérré alakításáról.

 

Alább közreadjuk a levelet teljes egészében.

 

Papcsák akkor is rosszat tesz, ha jót akar


Zuglóban az előző kerületi vezetés alatt egyszer már elsöpört a lakossági tiltakozás egy értelmetlen játszótérfejlesztést, most ugyanezzel próbálkozik újra a Fidesz. A korábbi kudarcból „tanulva” azonban az új városvezetés inkább már meg sem kérdezte a tervekről a lakókat, akiknek szánják. Ilyen az, amikor az akarnok politika „akkor is jót teszek veled, ha beledöglesz” lendületével próbálja fejleszteni a lakókörnyezetet.


Egy apró, a helyeik által csak Oázisnak hívott zöld parkocskát fog körbe három sorház, egy 9 lakásos társasház és 3 családi ház a zuglói Mogyoródi út – Jerney úti lakótelepen. A talpalatnyi zöldet a házak megépítése óta gondozzák, szépítgetik a házak lakói, hiszen elsősorban az ő életüket hivatott jobbá, kellemesebbé tenni.

 

A Mogyoródi út, Adria sétány és Csernyus utca által határolt területen található talpalatnyi zöld valóban Oázis a nagyváros zaja, és pora elől nyugalmat kereső helyi lakók, családok számára. A parkban található pár játék is az apró (1-4 éves) gyerekek számára, így a környék kismamái is nyugodt, zöld környezetben tudják gyermekeiket a szabadba vinni.

 

Az önkormányzat azonban fejébe vette, hogy a területet „európai” játszótérré fejleszti, megszüntetve ezzel a jelenlegi oázist. A zöld felületeket felváltaná a játszótér biztonsági szabvány szerinti szilárd burkolatai, a kikövezett közlekedő utak, a terület nagy részét pedig modern, nagyobb gyerekek számára készített játékok foglalnák el, a játszóteret pedig körbe kerítenék. Ezzel a helyeik nyugalmát, pihenését, kikapcsolódását biztosító talpalatnyi zöld oázis megszűnne.

 

A nagyobb – 5-12 éves – önállóan a játszóteret használó gyerekek elfoglalnák a területet a jelenleg használó kicsiktől, akiknek anyukájukkal együtt így nem lenne hová menniük. Mint ahogyan az történik jelenleg is a pár sarokkal arrébb található, sokkal nagyobb területű, modern „Ceruzás” játszótéren. Az oázist közrefogó 4 társasház 121 lakásában lakók joggal félnek attól is, hogy a csendes, pihenésre alkalmas lakókörnyezet odavész a zajos játszótér megépülése esetén.

 

Azért is érthetetlen az önkormányzat terve, mert 5 éve már volt egy ilyen ötlet a park „modern” játszótérré alakítására, azonban a helyben lakók erőteljes tiltakozása miatt nem valósult meg. Még érthetetlenebb, hogy bár tudtak a korábbi lakossági tiltakozásról, még sem kérték ki az új tervek előtt a lakosok véleményét, lakossági fórumot sem tartottak, sőt a hónap elején a helyi újságból kellett megtudniuk, hogy a tervek készen vannak, és hamarosan megkezdődik a terület átalakítása. A helyiek aláírásgyűjtésbe kezdtek, aminek az eredménye, hogy a 120 lakásból 86-an ellenezik az oázis megszüntetését, 6 lakásban támogatják az új játszóteret, 21 helyen nem találták otthon a lakókat, vagy tartózkodtak.

 

Amennyiben – mint az a helyi újság cikkből kiderül – az önkormányzatnak van pénze játszóterek modernizálására, felújítására, lenne lehetőség azt mindenki megelégedésére elkölteni. Az Oázisban meglévő játékokra és a park növényzetére is ráférne a felújítás. A nagyobb gyerekek számára jelenleg is rendelkezésre áll a közelben lévő nagy Ceruzás játszótér. Onnan a délután kiszoruló kisebb gyerekeket az anyukák egy jó adottságokkal rendelkező, fás, árnyas területen lévő, ám a végletekig lepusztult, aszfalttal és töredező betonelemekkel borított, nagyon balesetveszélyes játszótérre kénytelenek átvinni. A játszóterek felújítására meglévő pénz sokkal jobb helyen lenne itt elköltve, és így egy újabb modern, a biztonsági előírásoknak megfelelő játszótérrel bővülne a terület.

 

A lakók ezért beadvánnyal fordultak a polgármesterhez és az önkormányzat illetékes hivatalaihoz, amelyben kérik a helyi lakosság szempontjainak figyelembe vételét.

 

Fuksz Ágnes


További hírek

  Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu
  Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
2024. 04. 09. 19:50 hirhatar.hu
  Romos, penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj helyett
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Karsai Dániel befejezi ügyvédi tevékenységét és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  A Kúrián is győzött, mégsem jut hozzá a kétmilliárdhoz
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport