XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR - Nincs pénzünk látványberuházásra és tönkre teszi a Városligetet

XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2022.05.19.
 Csütörtök
Ma Ivó, Milán napja van.
Holnap Bernát, Felícia napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 03. 12. 18:23     


Nincs pénzünk látványberuházásra és tönkre teszi a Városligetet
Ragasztják Karácsony Gergely összefirkált plakátjait, amikor odasétálok a minifórum helyszínére. A zuglói Vezér út és Egressy utca sarkán megtapsolják, amikor megérkezik a kormányváltó pártszövetség képviselőjelöltje.

Ragasztják Karácsony Gergely összefirkált plakátjait, amikor odasétálok a minifórum helyszínére. A zuglói Vezér út és Egressy utca sarkán megtapsolják, amikor megérkezik a kormányváltó pártszövetség képviselőjelöltje. Persze, aki most ott álldogál és várja a plakátról mosolygó Együtt-PM-es politikust, az amúgyis szavazója. Karácsony Gergely osztogatja a szórólapokat, kínálgatja a friss újságot, és elnézést kér, hogy most félre kell vonulnia – interjút ígért nekem.

 

Néztem Szatmáry Kristófnak a szórófüzetét, mert az már nem is szórólap, hanem szórófüzet, az Ön nagy ellenfele a 13-as választókerületben. Szóval a szórólap szerint minden szép és jó. Mit szeretne akkor ön másként?

Nagyon sok mindent. Sajnos azt kell tapasztalnom, hogy a választókerülethez tartozó két budapesti kerületben nagyjából úgy működik a hatalom, ahogy országosan. A helyi politikusok tulajdonképpen zsarnokoskodnak a helyben élők nyakán. Én is láttam ezt a füzetet, és persze irigykedem: nekem nem lesz pénzem ilyen kis füzetekre. Ezek a fejlesztések, jó, hogy vannak, de jobb lett volna, ha hozzáteszik, hogy ezek mikor kezdődtek el, és melyik kormány döntött ezeknek a finanszírozásáról, akkor lenne teljes a kép.

 

És mennyi benne az uniós pénz…

Igen, az is, persze. Nagyon fontos kérdés, hogy lesznek-e még ilyen fejlesztések a következő ciklusban. Ha valaki megnézi Magyarországnak az Európai Uniós pénzek elkülönítésére kialakított terveket, akkor nagyon furcsa dolgokat talál. Azt most már tudjuk, hogy a Városliget Múzeumnegyeddé alakítása, ami hát finoman szólva is élesen megosztja a közvéleményt, az 150 milliárd forintjába kerül a magyar adófizetőknek, miközben valójában nincs pénze erre a látványberuházásra, és tönkre is tenné a Városligetet. Most egy újabb hír, hogy ez az adófizetők pénzéből lesz finanszírozva, az uniós forrásokat nem erre szánjuk. Viszont nem valami hasznosabb dologra akarják költeni, hanem arra, hogy a Várba költöztetnék a kormányzati negyedet, és ez vinne el súlyos uniós forrásokat. Ezzel sajnos teljesen ki fog ürülni a kassza, és ezekre a fontos beruházásokra nem biztos, hogy lesz pénz. Nem lesz pénz például, hiába kampányol vele a riválisom, a Gödőllői HÉV felújítására sem, mert annyira ki van véreztetve a költségvetés, hogy arra biztosan nem lesz pénz.

 

A választási körzetek átszabása igencsak megnehezítette a dolgukat, mert ön a XVI. kerülethez tartozik, ott lakik, de tulajdonképpen Zuglónak egy nem kis részét is maga mellé kellene, hogy állítsa, amit kicsíptek a 8-as választókerületből.

Valóban, a választókerületek rajzolása nagy szenvedély a Fidesz-nél, és itt ennek a választókerületnek, amelynek remélhetőleg én leszek a képviselője, kétszer is nekifutottak. Nem kell nekünk ezzel foglalkozni. Azt hiszem, hogy a XVI. kerületben élőknek, illetve a 13-as választókerület zuglói részében élő polgároknak ugyanaz a problémájuk. Függetlenül attól, hogy Kovács Péter vagy Papcsák Ferenc a polgármester, végső soron ez egy országgyűlési választás, ahol pontosan azzal a fajta hatalomgyakorlással szeretnénk leszámolni, amit országosan Orbán Viktor, és helyben ezek a fideszes kiskirályok folytatnak. A zuglói polgároknak nyilván nem kell felsorolnom azt a botránysorozatot, ami végigkísérte Papcsák Ferenc itteni „uralkodását”, és nyilván ők is olvasták azokat a híreket, hogy Papcsák Ferenc képviselő, polgármester és ki tudja még hány funkciója van, tavaly az ügyvédi irodájában 160 millió forintot sikerült fölvennie. Eközben kiderült, hogy nem lát az ügyvédi iroda ügyeire, és az is, hogy csak néhány ember dolgozik ott, innentől kezdve felmerül a kérdés, hogy akkor ez egy pénzmosoda vagy egy valós ügyvédi iroda? Ezekről fogunk dönteni április 6-án, és nekem nincs kétségem afelől, hogy a választókerületben élők többsége nem egy ilyen politikai hatalomgyakorlást szeretne. Vagy, hogy egy másik példát mondjak, nem azt a Szatmáry Kristófot szeretnék képviselőnek, aki a Budapesti Iparkamara elnökeként és egyben államtitkárként elérte azt, hogy minden vállalkozásnak be kell fizetni kötelező jelleggel a kamarai díjat, miközben ezért valójában nem kap semmilyen szolgáltatást. És a legmegrázóbbak azok a történetek voltak a XVI. kerületben, amikor pontosan, néha közvetlenül a Szatmáry család gazdasági érdekei miatt mentek tönkre kisvállalkozások vagy lettek a szőnyeg szélére állítva. Csupa megfélemlített emberrel találkoztam, kirúgott iskolaigazgatókkal, politikai okokból kirúgott önkormányzati vezetőkkel, a csőd szélén álló trafikosokkal, akik persze hosszú idők óta üzemeltetett trafikjuk ellenére sem nyertek pályázatot, ezekről fognak az emberek véleményt mondani, és nem kérdés, hogy mi lesz ez a vélemény.

 

Mit tudnak ezekkel kezdeni? Láttam, hallottam a múltkor az ATV-ben a felcsúti polgármester hétmilliárdjáról beszélni. Mit lehet ezekkel az ügyekkel kezdeni, ha kormányozni fognak?

Ha arra gondol, hogy milyen igazságot tudunk szolgáltatni, akkor van rá mód. Itt Zuglóban az elszámoltatási kormánybiztos választókerületében nyilván az elszámoltatás egy politikai lózung, de az, hogy mi az információkat kormányra kerülve átnyújtsuk a nyomozó hatóságoknak, ez kutyakötelességünk lesz. És az biztos, hogy a trafikpályázatok ügyében igazságot kell tenni. Az nem lehet, hogy politikai koncként odaosztják fizetős potentátoknak a trafikjogosultságot, mások meg csődbe mennek, ezen biztos változtatni kell, és igazságot kell tenni ebben az ügyben. És ami biztos, a korrupció visszaszorításának az egyetlen tartós biztosítéka az, ha a nyilvánossághoz fordulunk. A felcsúti polgármester ügyében az a bicskanyitogató, hogy neki van egy törvényi kötelezettsége, hogy vagyonbevallást tegyen, ráadásul a fél országot érdekli az, hogy egy gázszerelőből hogyan lett Magyarország 88. leggazdagabb embere hétmilliárdos becsült vagyonnal. Arra készülünk, és az Együtt-PM választási szövetség antikorrupciós programja bekerült a közös ellenzéki programba. Ez egyrészt teljes átláthatóságot követel minden állami pénzköltésnél, és nem is lesz érvényes az a szerződés, amit nem hoznak nyilvánosságra, onnantól kezdve működik az állammal való szerződés, hogy ha az nyilvánossá válik. Ezt szeretnénk tenni azért, hogy a korrupciónak a gyökerét is kitépjük, ne csak a fideszes korrupcióét is, hanem általában a korrupciótól megszabadítsuk ezt az országot.

 

Elég sok olyan ügy van, amit említhetnék, de nem lehet mindent átbeszélni, csak a legutóbbi „180 perc”-nek adott interjújára gondolok, ahol azt mondta, hogy nem lehet egyik pillanatról a másikra ezeket a különadókat megszüntetni. Miközben azért ez egy jó kampánytéma lehet. Mit tudnak ezekkel az adókkal kezdeni, gondolom önök is számítanak erre a bevételre a költségvetésben, nem?

Egyrészt az nagyon fontos, hogy olyan ígéreteket tegyünk, és csak ilyeneket teszünk, amelyek tarthatóak és vállalhatóak. Nem szeretnénk azt a hibát elkövetni, és szerintem Magyarországon nem is érdemes már megpróbálkozni a választók megvezetésével, hiszen sokkal bölcsebbek annál, hogy bedőljenek ezeknek az ígéreteknek. Az biztos, hogy a válságadók kapcsán a Fidesz azt a retorikát használja, hogy ami rossz a cégeknek, az jó az embereknek. Valójában ez egy marhaság, hiszen a gazdaság egyszerűen megfojtódik ezektől a különadóktól, és részben ezek ott landolnak a mi számláinkon is. Tehát nekünk nem érdekünk az, hogy a cégeket tönkre tegyük, mert az az embereknek sem érdeke. Ez ellen a hamis szembeállítás ellen mindenképpen fel kell lépnünk. Viszont felelős politikus nem mondhatja azt, hogy egyik napról a másikra ezeket megszüntetjük, mert akkor összeomlik a költségvetés, az meg senkinek sem érdeke. Arra készülünk, hogyha megkapjuk a választók bizalmát, akkor sikerül azt a nagyfokú bizalmatlanságot, ami a magyar gazdaságban van, megszüntetni, és akkor egy kicsit levegőhöz jut a gazdaság. Elindulnak a beruházások, amelyeket most tudatosan visszafognak, nemcsak a külföldi, hanem nagyon fontos a magyar vállalkozók beruházásai is. Ha lesz több beruházás, akkor lesz több munkahely, akkor lesz több adóbevétel, és akkor lehet ésszerűen átalakítani az adórendszerünket. Amit biztosan tudok ígérni, és ez már 2015. január 1-től érvényes, hogy egy igazságosabb adórendszert fogunk bevezetni, hiszen az egykulcsos adórendszer tulajdonképpen a munkavállalók 80 százalékát érintette rosszul, és a munkaadókat is, mert az alacsony képzettségű embereknek a foglalkoztatását megdrágította. Ezért arra készülünk, hogy ezt az adórendszert bevezetjük, és szeretnénk elérni azt, hogy 100 ezer forint legyen a nettó minimálbér úgy, hogy az a vállalkozásoknak ne jelentsen plusz terhet. Magyarországon az emberek egyszerűen túl keveset keresnek. Ezt nem indokolja sem a gazdasági fejlettségünk, semmi más, ez csak az adórendszer és a rossz gazdaságpolitika indokolja, és ha az embereknek több pénzük van, akkor többet fogyasztanak, akkor a vállalkozások is meg tudnak élni, és beindul egy ilyen egymást segítő, a munkavállalókat és munkaadókat egyaránt érintő pozitív folyamat. Erre készülünk, erre kérünk felhatalmazást, ez egy olyan program, ami tartható, olyan program, amire Magyarországnak szüksége van.

 

Ráadásul most ugye bejött egy csomó közmunkás, akik olyan bérből élnek, amiből valójában nem lehet megélni.

Valóban ez az egyik legvitatottabb területe az Orbán-kormányzásnak. Azt mondták, hogy lesz egymillió munkahely, és most tartunk 250 ezernél. Azt tudni kell, hogy ez a 250 ezer munkahely valójában csak a számok világában létezik, mert ebbe a statisztikába beleszámolják azokat az embereket is, akik külföldre mentek dolgozni. A kormány tulajdonképpen csak két területen tudott munkahelyeket teremteni: külföldön és a közmunkában. Most a közmunka olyan dolog, ami akár hasznos is lehet, és számos kistelepülésen ismerünk pozitív példát arra hogy nagyon okos polgármesterek helyi vezetők okos közmunka programokkal segítették az embereket abban, hogy visszataláljanak a munkaerő-piacra. Nagyon fontos, hogy a közmunka-programnak nem lehet az a célja, hogy lobogtassuk a foglalkoztatási statisztikákat, hogy milyen sokan dolgoznak, miközben valójában az adófizetők pénzét költjük nagyon sokszor egyébként nem hasznos munkára.

 

Dehogynem. Rezsifórumokra építik a színpadot és teszik le a székeket.

Nem a közmunkásokról beszélek, hanem arról a munkáról, amit az ő kezükbe adnak. Ez nagyon sokszor nagyon kevés társadalmi haszonnal jár. Főleg, ha igazak azok a hírek, amelyek igen arról szólnak, hogy a Fidesz kampányét segítik, ezzel én is találkoztam. A közmunka-programra tehát szükség van, egy átfogó programra, de nagyon fontos, hogy valódi munkahelyeket kell teremteni, és mi vállaljuk azt, hogy például a rezsicsökkentés mellett vagy részben a helyett energiatakarékossági beruházásokkal, a vállalkozók hitelhez juttatásával, a foglalkoztatás árának a könnyítésével ténylegesen létrehozunk 250 ezer munkahelyet a következő parlamenti ciklusban. Nem a közmunkában, hanem a valódi gazdaságban, ami tisztességes bért jelent azoknak, akik ott dolgoznak. Nevetséges és felháborító, és ez önmagában is elegendő ok lenne a kormányváltásra, hogy a fideszes politikusok arról beszélnek, hogy 47 ezer forintból is meg lehet élni. Mindenki tudja, hogy nem lehet. És főleg, hogy ezt olyanok mondják, akik naponta keresnek ennyi pénzt.

 

Bánhidi Emese

 


További hírek

  Rogán Antal új feleségével vett részt Novák Katalin beiktatásán – az aktuális Rogánné kicsit megváltozott
2022. 05. 15. 11:08 hirhatar.hu
  Fordítást kérünk: Varga Judit igazságügyi miniszter szerint ködmön vagyunk
2022. 05. 15. 11:07 hirhatar.hu
  Rogán harcolhat a korrupció ellen – a nyakig sáros kecskére bízzák a káposztát
2022. 05. 15. 11:07 hirhatar.hu
  A Pesti Tv után a Pestisracok.hu is megszűnhet
2022. 05. 12. 18:53 hirhatar.hu
  Megvan a modern kapcsolatok gyilkosa
2022. 05. 12. 18:53 hirhatar.hu
  Csődben a Tungsram, inkasszó a bankszámlájukon, veszélyben az 1600 elbocsátandó dolgozó végkielégítése
2022. 05. 12. 18:53 hirhatar.hu
  Száraz kontra nedves macskaeledel – melyik a praktikusabb nyáron?
2022. 05. 12. 18:16 14keruleti-hirhatar.hu
  Jelentősen továbbdrágult mától a taxi Budapesten
2022. 05. 09. 19:31 hirhatar.hu
  Andi – nem az, a másik
2022. 05. 09. 19:31 hirhatar.hu
  Fábry Sándor szerint Gyurcsány besúgó volt Pécsett
2022. 05. 09. 19:31 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport