XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR - Papcsák után az özönvizesblokk

XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2021.03.07.
 Vasárnap
Ma Tamás napja van.
Holnap Zoltán napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 09. 13. 18:50     


Papcsák után az özönvizesblokk
Valószínűleg borul a zuglói költségvetés idén. Akkora lyuk tátong ugyanis a büdzsében, hogy már az önkormányzati alkalmazottak bérének kifizetésére is folyószámlahitelt kellett felvenni.

Valószínűleg borul a zuglói költségvetés idén. Akkora lyuk tátong ugyanis a büdzsében, hogy már az önkormányzati alkalmazottak bérének kifizetésére is folyószámlahitelt kellett felvenni.


A BVSC-t megkapta ugyan Zugló idén, de nincs szerződése az önkormányzattal, a sportegyesület pedig várja a pénzt, amit valószínűleg soha nem kap meg, mert nincs miből. Ehhez képest a polgármester – mint már szerdán a 14. kerületi  Hírhatár beszámolt róla – osztogat.

 

Visszaadja mindenkinek a kommunális adó negyedét – egyáltalán nem rászorultság alapján. Várnai László LMP-s képviselő mondja el nekünk a részleteket a csütörtöki testületi ülésről.

 

Több fontos döntés született: a BVSC-nek a szerződését megint elhalasztották. Úgy volt, hogy az április testületi ülésen döntenek, róla, aztán eltelt a nyár, és most sem sikerült előrelépése elérni, majd novemberre ígérik. Fél éven át úgy üzemelt a BVSC, hogy igazából gazdátlanul, nincs is kitalálva még a konstrukció, most derül ki, hogy a BVSC és Zugló között egy feloldhatatlan ellentét van: a BVSC pénzt vár tőlünk az egyesület üzemeltetésére, mi meg erre nem akarunk majd adni nyilván.

 

A másik fontos, hogy megszavaztak két csomagot: az egyikben mintegy 76 millió forintot, ennek a kiszórási költségével együtt mintegy 80 millió forintot adunk nyugdíjasoknak Erzsébet utalványok formájában. Ez nem más mint választási pénzszórás. Nem arról van szó, hogy a rászorulóknak adunk, hanem 25 ezer nyugdíjasnak adunk. A dolog azért is nevetséges, mert nincsen fél éve, hogy a kommunális adót kivetettük rájuk. Tavaly beszedtünk tőlük 6000, 9000 12 ezer meg 25 ezer forintot lakástól függően minden zuglói családtól, és most ennek a negyedét visszaadjuk ajándékba.

 

És erre rákérdezett?

Hát persze. Ami szomorú volt, hogy a szocialisták nem tiltakoztak ez ellen a pénzszórás ellen. Tehát nem azt mondták, hogy a költségvetés jelenlegi helyzetében ez teljesen abszurd, hanem azt mondták, hogy ne háromezret adjunk, hanem tízezret. Ami 250 millió forinttal terhelte volna meg a költségvetést. Ez egy abszurd dolog, amolyan "licitáljunk egymásra a demagógiában" lett volna.

 

És hogy áll most a zuglói költségvetés?

A polgármester most utólag jelentette be, hogy 900 millió forintot a fejlesztésekre félretett számláról, ami egy zárolt számla, felszabadítottak és azt beforgatták a működésbe. Mint kiderült a költségvetésnek likviditási problémái voltak, és ha ezt a pénzt nem veszik ki, akkor nem tudtak volna bért fizetni. 800 millió forint folyószámla-hitelünk már amúgyis van, de azt már nyilván elköltötték. És nem látszik semmi olyan extra bevétel, amiből ezt a pénzt vissza lehetne pótolni. A kommunális adóból nem jönnek be azok a pénzek…

 

Sőt, ha jól értem, visszamennek a befizetőkhöz…

Igen, szórjuk a pénzt a semmiből.

 

Miből lehetne bevétel?

Az önkormányzatnak van egy nagy kvázi holt tőkéje, egy Római parti nyaraló, ahova én bemásztam a nyáron, és erről most kitalálták, hogy eladják 186 millió forintért. Én azt gondolom, hogy ezt bérbe lehetne adni, de eladni, elkótyavetyélni, különösen ilyen nyomott ingatlanpiaci árakon nem szabad.

 

Ez a gyors pénzhez jutásnak a lehetősége...

Így van, de sajnos most nagyon nyomott áron lehet csak eladni. Különösen, hogy most jelentős fejlesztések lesznek a Római parton, és ez át lesz minősítve, és akkor ezen valaki nagyon sokat fog keresni.

 

Az is megvan már, hogy ki veszi meg?

Nem, nyilván ennyi pénzért meg kell hirdetni. Nekem és a Virág Krisztának volt egy közös módosító javaslatunk, hogy ne csak eladásban gondoljunk, hanem bérbeadásban is. Én kíváncsi vagyok, hogy meg fogják-e valójában hirdetni. A vagyonkezelő három éve még semmit nem kezdett ezzel az ingatlannal. Soha egyetlen táblát nem tettek ki, hogy bérbeadó, és nekem a három év alatt – ugye ezért volt a bemászás – nem sikerült megtudni, és a képviselőtestület most sem kapott róla beszámolót, hogy az ingatlan milyen állapotban van, miért nem lehet használni, és hogy havonta így mennyibe kerül a fenntartása. Nem látunk mérleget, hogy ez a döntés vajon miért szükséges. Kivéve, hogy pénz kell szerezni.

 

És akkor most az a döntés született, hogy eladják vagy bérbe adják?

Az eredeti előterjesztés az volt, hogy eladja vagy bérbe adja, és ezt mi úgy módosíttattuk, hogy mind az eladást, mind a bérbeadást megkísérlik.

 

Ezenkívül volt még egy pénzügyi beszámoló is, abból kiderült, hogy a költségvetés tervezésében van egy felhalmozási bevételek nevű rubrika, egy 600 millió forint feletti összeg volt betervezve. Ez magyarul ingatlan eladásokból származó bevételt jelent.

 

Miből? Mit adnának el még?

Már akkor mondta az ellenzék, hogy nem lehet és nem is szabad Zuglóban négymilliárd forintnyi ingatlant eladni. Szerintem az összes eladható ingatlanunk nem ér 600 millió, de nem tudhatjuk pontosan. Megpróbáltak egymilliárd forintnyi telkes eladni a nyár folyamán, ebből semmi nem lett, semmire nem jött vevő. Én örülök neki, hogy nem adtuk el őket. Ezért aztán a költségvetési bevételeknek ezt a része 3 százalékos teljesülést mutat, ezzel egy irgalmatlan nagy lyuk lesz a költségvetésben pillanatok alatt. Ráadásul most jönnek ősszel az intézmény-felújítások számlái, az még nem jelent meg a büdzsében.

 

Iskolák meg óvodák gondolom…

Ez egy olyan négymilliárd forintnyi felújítás, ami jó. Csakhogy ezeknek majd megjönnek a számlái, és nem lesz miből kifizetni.

 

Akkor hogyan néz ki most zuglói költségvetés, mínusz 200 százalék?

Azt nem lehet látni, ezt titkolják.

 

De nem titkolhatják.

A gépjármű-adó 70 százalékát elvonta az állam. Azt mondta egyébként az adóhatóság vezetője, hogy az építményadóból, illetve gépjárműadóból mindenhol csökkenő bevételek vannak. A lakosság nem akarja, vagy nem tudja befizetni. Például két tétel volt betervezve pavilon- és reklámhely bérbeadásokból, óriásplakát helyek bérbeadásából, 110 millió forintos tétel volt bekalkulálva, és ebből összesen mintegy 17 millió forint teljesült.

 

Na ez most meg fog ugrani az elkövetkező hónapokban, de lehet, hogy már csak a jövőre, a választások miatt.

Ezek idén nem fognak már bejönni. Ezek a bevételek nem fognak teljesülni, fel fog borulni a költségvetés.

 

És akkor mi lesz?

Nem tudjuk, majd a magyar állam kisegít minket vagy valami. Papcsák Ferenc után az özönvíz. Mindenesetre neki a luxusfürdőszobája megvan, őt baj nem érheti, lesz majd hova visszavonulni.

 

Azt ugye már mi is megírtuk, hogy választási osztogatás van. De ha Papcsák nem akar már polgármester lenni, akkor minek osztogat? Nyilván kellenek neki a zuglóiak szavazatai, ha itt indul majd.

Az fog történni, hogy a Papcsák Ferenc országgyűlési képviselő-jelölti kampányát finanszírozza majd a zuglói önkormányzat közpénzből.

 

A mi adónkból?

Majd a 25 ezer nyugdíjasnak kimegy egy levél, hogy a zuglói önkormányzat, Papcsák Ferenc 3000 forintnyi adományt ad Önöknek.

 

Na de ehhez képest, ha kiderül, hogy mekkora lyuk van a költségvetésben, hogy az államnak kell közbelépnie, akkor ez azért nem hangzik olyan jól…

Ezt a lakosok soha nem fogják megtudni. Egy zuglói lakos a költségvetés valós állapotáról sose fog információt kapni. A Zuglói Újság nem szól másról, mint sikerről, győzelemről és az ellenzék gonoszságáról. Az, hogy a költségvetésről lenne egy pár számos leírás, de olyan még sose volt.

 

És ez az a lap, ami az önkormányzaté és ingyen eljut a lakossághoz, és maximum a nyugdíjasok olvassák.

Kampányol benne a polgármester, szidja benne az ellenzéket, név szerint, akár Bajnait meg Gyurcsányt vagy bárkit. De nem erre való egy önkormányzati újság, hogy nagypolitikában kampányoljon. Vagy akkor helyet kellene adni a másik oldalnak, hogy ott elmondják a véleményüket. De ez nem történik meg.

 

Például az én javaslatomra elfogadták a kerékpártárolókról szóló előterjesztést, amely a főváros egyik legnagyobb kerékpáros beruházása lett volna, de erről egy szó sem esett, hogy mi van vele, még az épytés sem kezdődött el.

 

Pedig ezzel még jól is járhatna a polgármester.

Igen, nyilván, csak ezt azért valamelyest az én nevemhez kötik. Majd rámutogatnak a Bosnyák tér felújításának a második ütemére. Ott van a Mundo beruházás a Bosnyák téri városközpont, tehát ott az eladott szabadidőközpont helyén, gaz van. Ott van a Bosnyák tér közepe, ahol szintén gaz van. Ugye a polgármester úr a kampányában 2010-ben beszélt arról, hogy Rákosrendezőbe kerüljön a Vidámpark, ebben sem történt semmi. Szóba kiderült, hogy a remiz helyén egy kulturális központ fog épülni, nem történt meg. Szó volt arról, hogy a Rákospatakot revitalizálják, és a Rákospatak mentén végig kerékpárút lesz, ebből egy méter nem épült Papcsák Ferenc idején. Pénz nincs, de fejlesztés sincs.

 

Bánhidi Emese

 


További hírek

  Koronavírusos lett Dobrev Klára
2021. 03. 05. 19:03 hirhatar.hu
  Totálkáosz: mitől uralkodhatnak 12 évig, ha még egy oltási rendszert sem tudnak kidolgozni...?
2021. 03. 05. 19:03 hirhatar.hu
  Elmarad a hétvégére tervezett tömeges oltási akció
2021. 03. 05. 19:03 hirhatar.hu
  Félév után máris léket kapott a Pesti TV
2021. 03. 04. 18:57 hirhatar.hu
  Szlávik János lánya is Dubajban nyaralt, míg a főorvos nyárra sem ajánlja az utazást
2021. 03. 04. 18:57 hirhatar.hu
  Hétfőtől még a kaszinók is bezárnak, két hétig zár alatt lesz az ország
2021. 03. 04. 18:57 hirhatar.hu
  Orbán lúzerként bukott ki az uniós Néppártból
2021. 03. 03. 19:03 hirhatar.hu
  Dr. Gődény és vagy ezer követője tiltakozott szabályellenesen a Hősök terén
2021. 03. 01. 20:07 hirhatar.hu
  Két budapesti kerület kapott váratlanul milliárdos összeget – mindkettő fideszes
2021. 03. 01. 20:07 hirhatar.hu
  Romló adatok: 4948 új fertőzött, 107 beteg elhunyt
2021. 02. 27. 10:12 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport