XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR - PILÓTAHIBA VOLT A MÍG 15-ÖS BALESETE

XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2019.10.14.
 Hétfő
Ma Helén napja van.
Holnap Teréz napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2011. 07. 20. 13:34     


PILÓTAHIBA VOLT A MÍG 15-ÖS BALESETE
Egy héttel második szűzfelszállása után összetört a négy év munkájával újjáépített MÍG 15-ös Szolnokon. Az eddigi vizsgálatok a műszaki hibát kizárták, szerdán derül ki biztosan, hogy javítható-e a gép, de ebben a Jet-Age Alapítvány alapítója egyáltalán nem bízik. Azt mondja: a sebesség kevés volt, a farokrész hatszor súrolta a betont. Talabos Gáborral, a MiG-15-ös projektet finanszírozó Jet Age alapítvány alapítójával Márványi Péterrel beszélgetett.

 

Egy héttel második szűzfelszállása után összetört a négy év munkájával újjáépítettk MÍG 15-ös Szolnokon. Az eddigi vizsgálatok a mászaki hibát kizárták, szerdán derül ki biztosan, hogy javítható-e a gép, de ebben a Jet-Age Alapítvány alapítója egyáltalán nem bízik. Azt mondja: a sebesség kevés volt, a farokrész hatszor súrolta a betont. Talabos Gáborral, a MiG-15-ös projektet finanszírozó Jet Age alapítvány alapítójával Márványi Péterrel beszélgetett.

 

Most szedik szét, istenigazából délutánra tudjuk megmondani, hogy mi van. De elsőre én úgy gondolom, hogy nem javítható, ez a gép már soha többet nem fog tudni repülni.

 

Vannak elképzeléseitek a hogyan továbbról? A fél repülőtársadalom arról morfondírozik, hogy érdemes egy másik 15-öst találni, amihez nagyon sok mindent lehet használni ebből.

Igen, biztos, hogy olcsóbb lenne egy második repülőgép, nem beszélve arról, hogy kimunkáltuk a technológiát, tehát valószínűleg gyorsabban helyrehozható, de most  el kell gondolkodnunk, hogy egy ilyen szerencsétlen reptechnikai hiba miatt hogy lehetett így elrontani mindent.

De most már lehet tudni pontosan, hogy mi történt?

Tegnap a műszaki vizsgálatot lezárták, ami még gyanú lebegett, tehát hogy önálló életre kelt és kiment a nagy fékszárny, emiatt nem tudtak elemelkedni, ez teljes egészében kizárható. Az összetört repülőgépen úgy működött a fékszárny, mintha most raktuk volna bele újonnan. A valószínűsíthető műszaki hibák mindegyike szinte kizárva. Tehát a gép 100 százalékos műszaki állapotban volt. A pilóta, nem tudom, miért, belekapaszkodott a botba és csak húzta, húzta.

Reptechnikai hiba?

Igen. Én most már 100 százalékra ki merem jelenteni, hogy igen. Hatszor ért le a farka a repülőgépnek felszállás közben.

Még az elemelkedés előtt?

Igen, már az elemelkedés előtt teljesen farokra volt húzva a repülőgép, hat nyomot találtunk a betonon. 165 kilométer/órára lett kiszámolva az orrfutó elemelési sebessége. Amennyire Rohács emlékszik, a legnagyobb sebesség, amennyit mutatott a sebességmérője, 140 volt. Föltámolygott a szerencsétlen repülőgép a levegőbe, aztán a többit már te is láttad.

Ma délutánra tehát teljesen szétszeditek a gépet?

Igen, szétszedve hozzuk haza Tökölre. Akkor minden kiderül, mert felhúzzuk a törzs hátsó részét, a futóművet átforgatjuk. Ma úgy látjuk, hogy a törzs relatíve megúszta. A bal oldali szívócsatornában látszik deformáció, na de a műszer +10 g-nél meg -4-nél kikattant: kapott ez a gép akkora pofont, hogy isten tudja milyen berendezései milyen állapotban vannak.

De hogyha a törzs relatíve ép, akkor új szárnyakkal nem lehet megoldani az újjáépítést?

Az a baj, hogy az egész orrát újra kéne építeni. Az orrfutó, ahogy kiszakadt, vitte a bekötéseket, mindent. Eddig egy sima nagyjavításért küzdöttünk egy évig papírmunkával, hogy adjanak rá valami engedélyt, akkor most pont sérüléses nagyjavításra fogja azt mondani a hatóság, hogy hát persze, mehet? Szóval nem tudom, eltelik egy pár nap, visszajövünk és végig gondoljuk az egészet, hogy mi legyen.

Milyen a hangulat a csapatban? Nyilván nagyon le vagytok törve. De mi hangzott el a baleset után?

Hát persze, hogy le vagyunk törve. Pinkó (Pinkóczi ny. ezredes) csak annyit mondott, hogy nem tudta a gépet levegőben tartani. Nem haragszom rá, nem akarattal tette tönkre, és tényleg csoda, hogy túlélték. Ha nem lett volna ez a repülőgép ilyen erős, akkor ott tényleg kő kövön nem marad. Az a fehér folt, amit láttunk a videón, az mind kerozin: olyan 800 liter szakadt ki a póttartályokból, de a törzstartály abszolút nem sérült. Az a repülőgép bivalyerősen meg van építve. Le tudtuk fejteni belőle az összes üzemanyagot. Csak a póttartályból ment el a kerozin az ütődés miatt. Forrás: iho.hu/repules


A BALESETRŐL KÉSZÜLT VIDEÓT ITT NÉZHETI MEG!

 

 

 


További hírek

  Fizetésemelés helyett megtiltják a tanároknak, hogy a fizetésükről beszéljenek
2019. 10. 09. 14:15 hirhatar.hu
  Állítólag a Borkai-botrányt kirobbantó „ügyvéd” nem létezik, már egy ideje árulták a szexfelvételeket
2019. 10. 09. 13:22 hirhatar.hu
  Egy győri fideszes véleménye a kipattant botrányról
2019. 10. 08. 13:59 hirhatar.hu
  Kilőtték a Borkai Zsolt feltételezett kokain- és szexügyeit nyilvánosságra hozó titokzatos blogoldalt
2019. 10. 07. 13:22 hirhatar.hu
  Márki-Zay választási vérdíjat tűzött ki
2019. 10. 07. 13:22 hirhatar.hu
  Miskolcig érnek a győri fideszes pornóbotrány szálai
2019. 10. 06. 12:31 hirhatar.hu
  Újpesten dől a (köz)pénz a nyugdíjasvoksok begyűjtésére
2019. 10. 05. 12:49 hirhatar.hu
  Újra össztűz Botkára – ÁSZ-vizsgálatot indított az Orbán-kormány a szegedi uszoda ügyében
2019. 10. 04. 12:45 hirhatar.hu
  Most jöttek a fajvédőről - Orbán szerint a magyarok nem akarnak kevert nép lenni
2019. 10. 03. 15:42 hirhatar.hu
  Most az újbudai DK-s ellenzéki polgármesterjelöltet vádolja a kormánysajtó szexuális zaklatással
2019. 10. 02. 15:13 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport