XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR - RMDSZ: minden magyar számít

XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2020.06.02.
 Kedd
Ma Anita, Kármen napja van.
Holnap Klotild napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2011. 09. 21. 14:55     


RMDSZ: minden magyar számít
Időről-időre téma a romániai politikai életben: mikor, mitől és egyáltalán kilép-e az RMDSZ a koalícióból. Meg az is, hogy van-e értelme benn maradni. A vélemények megoszlanak, nemcsak a magyarságon belül. Az RMDSZ-ben is gyakran hallani olyan hangokat, amelyek szerint nem kifizetődő a szövetség számára úgy nekimenni a jövő évi választásoknak, hogy tagjai a jelenlegi koalíciónak. Különösen azért, mert az ellenzék áll jobban a közvélemény-kutatásokban. Az eshetőségeket és az esélyeket Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke latolgatja. Az interjút Márványi Péter készítette.

Időről-időre téma a romániai politikai életben: mikor, mitől és egyáltalán kilép-e az RMDSZ a koalícióból. Meg az is, hogy van-e értelme benn maradni. A vélemények megoszlanak, nemcsak a magyarságon belül. Az RMDSZ-ben is gyakran hallani olyan hangokat, amelyek szerint nem kifizetődő a szövetség számára úgy nekimenni a jövő évi választásoknak, hogy tagjai a jelenlegi koalíciónak. Különösen azért, mert az ellenzék áll jobban a közvélemény-kutatásokban. Az eshetőségeket és az esélyeket Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke latolgatja. Az interjút Márványi Péter készítette.

 

- Sokakat meglepett, hogy az RMDSZ tárgyalt az ellenzék legnagyobb pártjával, a PSD-vel.  Mit jelent ez tulajdonképpen?

- Szerintem ez nem kellett, hogy meglepjen senkit, hiszen az RMDSZ az elmúlt 20 évben minden demokratikus politikai párttal tárgyalt, akár ellenzékben volt, akár kormányon, és egy kisebbségi szervezet azt a luxust nem is engedi meg magának, hogy ne tárgyaljon a parlamentben kisebb vagy nagyobb erővel rendelkező parlamenti pártokkal. Hiszen minden egyes kezdeményezésünkhöz össze kell hozni azt az 51 százalékot, ami nélkül nem lehet döntést hozni, és ezért teljesen természetesnek tartom, hogy olyan kérdésekben, mint az alkotmánymódosítás, mint a választási rendszer kérdése, a régió átszervezés, a kisebbségi törvény, az ellenzéki pártokkal is tárgyaljunk. Egyrészt vannak olyan kérdések, amelyeket nélkülük nem lehet rendezni, másrészt vannak olyanok, amelyeket nem érdemes…

- Mert úgyse sikerül..

- Mert nem sikerül, másrészt nem szabad olyan folyamatokat elindítani, amelyek 1-1,5 év múlva ellenünk fordulnak a most kormányzati pozícióban lévők ellen. Ez a demokrácia alapelve, hogy ne tégy olyat, ami esetleg ellened fordítható, amit te nem szeretnél saját magad ellen, a szabadság, a felelősség együtt jár. Én ilyen szempontból természetesnek tartom ezt az egyeztetést. Ennek az egyeztetésnek nem volt tárgya a mostani koalíció működése, illetve egy másiknak a megalakítása, mert ezt nagyon sokan próbálták így beállítani, ugyanis a mostani koalíció működik. Nem azt mondom, hogy tökéletesen, mert egy koalíció valószínűleg nem is tud tökéletesen működni, főleg ahogy közelednek a választások, de működik, és nincs szándékunkban ebben a pillanatban váltani.

- Sokan azt mondják, hogy ennek a tárgyalásnak az volt az értelme, hogy ne égesse föl az RMDSZ és a PSD a köztük lévő hidakat, mondjuk egy választások utáni helyzetre nézve…

- Azért kell jól szerepelni a választásokon, hogy erős frakciónk legyen, és utána a helyzetet alakítani tudjuk. Nekünk sosem volt olyan magatartásunk, hogy felégettük volna a hidakat, és amely a kommunikációs csatornákat lezárta volna, ez butaság is lenne…

- De miért nem volt ott a PNL is a tárgyalásokon? Hiszen az a párt  is része az ellenzéki pártszövetségnek…

- Ez az én döntésem volt, hogy csak a szociáldemokratákkal tárgyalunk, mert a találkozó már meg volt beszélve a szociáldemokratákkal és a liberálisokkal, amikor a Liberális Párt elnöke, a most kormánykoalícióban lévő pártokat, illetve az RMDSZ-t is azzal fenyegette, hogy ha ő kerül hatalomra, akkor mindenkit börtönbe zár. Namost, egy ilyen ajánlat után nagyon nehéz leülni, mert amiről tárgyaltunk volna az egészen furcsa helyzet lett volna, és azt mondtam, hogy amíg ezt a kérdést nem rendezi a párt és Crin Antonescu, addig minden tisztelettel és minden múltbéli jó együttműködéssel együtt úgy gondolom, hogy a formális találkozóra nem kerülhet sor.

- De tulajdonképpen mi az oka annak, hogy a PNL ilyen hevesen támadja az RMDSZ-t? Most már hevesebben, mint ahogy azt a szociáldemokraták szokták…

- Én nem azt mondanám, hogy a Liberális Párt, hanem inkább azt, hogy Antonescu, aki ebben a pillanatban téves pályán van. Államelnöknek készül, államelnöki választásokra 2014-ben, és én azt gondolom, hogy egy rossz pályán van. Nem azt illetően, amire készül, hanem ahogyan készül, és amilyen politikai stratégiát követ, mert ő azt mondta, hogy azt a fajta politikát akarja lecserélni, amit a mostani államelnök folytat. És ő gyakorlatilag ugyanazt ígéri, amit az államelnök most folytat, amióta államelnöki tisztséget tölt be. Én úgy érzem, hogy ezt a kérdést ebben a pillanatban nem kell túlmagyarázni, mesze vannak a 2014-es választások. Azt se tudjuk elfogadni, hogy valaki zsaroljon, és úgy próbálja a mi politikai magatartásunkat befolyásolni, hogy börtönnel fenyegessen.  Az, hogy ellenzékben leszünk 2012 után, a világ legtermészetesebb dolga, de minden alap nélkül börtönnel fenyegetni politikusokat egy másik politikus részéről, az azért nem mindennapi és elfogadhatatlan.

- Végül: bejegyezték az Erdélyi Magyar Néppártot, ez azért mindenképpen új helyzet az RMDSZ számára, közben Markó Béla volt szövetségi elnöknek volt egy olyan megjegyzése, hogy már nem feltétlen prioritás az RMDSZ számára az összefogás. Mi várható különös tekintettel arra, hogy nem lesz az a helyhatósági választás, ahol a két formáció megmérheti az erejét, hogy aztán abból a pozícióból tárgyalhasson a másikkal?

- Mondjuk, ez még függőben van, nagyjából eldöntöttnek tekinthető, a döntés jogi formába való öntéséig, ami a választások egyidejű megszervezését illeti. Nyilván sokmindent újra fogunk gondolni magunk is a következő időszakban. Erre a visszás helyzetre felhívnám azért nagy tisztelettel a figyelmet: akik az RMDSZ-t azzal vádolták éveken keresztül, hogy pártosodik, párttá alakul, azok most pártot alapítottak. Akkor sem voltak hitelesek, amikor ezt a kritikát megfogalmazták. Tehát nekik most van pártjuk, nekünk marad a szövetség, mi továbbra is befogadó szervezet maradunk, és az együttműködésre, amennyiben sort fog kelleni keríteni, akkor megtaláljuk annak a lehetőségeit. Az biztos, hogy aki pártot alapít, az maga nem együttműködésre készül, hanem versengésre, és az egyik alelnökük mondta is, hogy a gyerek születése napján nem szoktak a házasságról beszélni.  Szerintem is legalább ivaréretté kell válni, hogy házasságról lehessen beszélni, ha a nagykorúságot nem is várjuk meg.  De ebben a pillanatban ők versenyre készülnek, mi nyitottak maradunk, de….

- Hogyan fog ez a verseny lezajlani, ha nincs helyhatósági választás?

- Ezt tőlük kell megkérdezni, mi arra készülünk, hogy a hús-vér emberek problémáira megpróbálunk választ adni, és hiteles válaszok legyenek, olyanok, amiket a gyakorlatba lehet ültetni, mi erre készülünk, hogy ők, hogyan készülnek, azt tőlük kell megkérdezni.


További hírek

  Schmitt Pál nem helyesírást tanít az új, Orbán Ráchel-közeli diplomataakadémián – havi 250 ezret fizetnek a diákoknak
2020. 05. 29. 20:25 hirhatar.hu
  Élőben közvetítette a CNN, amint letartóztatják a stábját Minnesotában
2020. 05. 29. 20:25 hirhatar.hu
  Hajdú Péter lekapcsolja Mészárosné tévéjében Szulák Andreát és Várkonyi Andreát
2020. 05. 28. 11:48 hirhatar.hu
  Hajdú Péter lekapcsolja Mészárosné tévéjében Szulák Andreát és Várkonyi Andreát
2020. 05. 28. 11:48 hirhatar.hu
  Mi lesz akkor, ha ez a kormányzás sosem érhet véget...?
2020. 05. 27. 19:42 hirhatar.hu
  Meghalt Roger Moore
2020. 05. 27. 13:06 hirhatar.hu
  A neonáci párt kivégeztetné a Deák téri gyilkosság elkövetőjét
2020. 05. 26. 20:27 hirhatar.hu
  Kásler hazudik – távoznia kell a kormányból
2020. 05. 25. 10:34 hirhatar.hu
  Állatkerti belépőket kaptak pénzjutalom helyett az egészségügyi dolgozók
2020. 05. 25. 10:34 hirhatar.hu
  Botka László is aláírta Karácsony Gergely követeléseit
2020. 05. 23. 12:58 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport