XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR - Újabb akció a Vároligetért

XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2022.05.19.
 Csütörtök
Ma Ivó, Milán napja van.
Holnap Bernát, Felícia napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 06. 26. 22:01     


Újabb akció a Vároligetért
Hétfőn szavaz a Fővárosi Közgyűlés a Városligeti Építési Szabályzatról.

Hétfőn szavaz a Fővárosi Közgyűlés a Városligeti Építési Szabályzatról.


A civilek újabb akcióval készülnek, de egyelőre nem árulták el pontosan mivel. Az biztos, hogy látványos lesz – ígérték. A közgyűlés az után szavaz a végleges tervről, hogy egy unalmas egyeztetésnek álcázott kis beszélgetést tartottak múlt héten, ahova azokat a civileket hívták meg, akik korábban megírták véleményüket. Várnai László, a Civilzugló Egyesület elnöke, zuglói önkormányzati képviselő blogjában színjátéknak nevezte az egyeztetést.

 

A Városliget beépítéséről, és a Múzeumi Negyed megépítéséről szóló összes dokumentum megtalálható a Főváros honlapján.

 

 

A Civilzulgó Egyesület levelet írt a képviselőknek.

 

Tisztelt Fővárosi Önkormányzat, tisztelt fővárosi képviselőink!

A Civilzugló Egyesület megírta véleményét a Múzeum Negyed építési szabályzatával kapcsolatban és részt vettünk a partnerségi egyeztetésen is. Most, mielőtt a fővárosi közgyűlés elé kerül a Szabályozási terv újra megismételjük meg nem hallgatott véleményünket.
Az egyesületünk a kismértékű odébb helyezés ellenére is elfogadhatatlannak tartja a Ligetben az un. Új Nemzeti Galéria – Ludwig múzeum épületét. A városliget belsejébe SEHOVÁ nem szabad egy 46.000 négyzetméter szintterületű, 25 méteres párkánymagasságú, 40 méter max. magasságú tömböt, épületet elhelyezni, mert az nem illik egy közparkba, és számos okból káros a környezetére.
Az épület magasságában messze túlnyúlik a liget fáin, hatalmas tömbje már a látványtervekben is belerondított a liget horizontjába. Mint a közvélemény kutatásokból is kiderül, a fővárosiak kifejezetten az egybefüggő zöldért, a nagy fák látványáért mennek a ligetbe.
Egy ekkora épület, egy ekkora múzeum fűtése, légkondícionálása több gigawattnyi energiát igényel, rengeteg füstöt, zajt bocsát ki. Ez egy park belsejében elfogadhatatlan. Semmiféle környezetvédelmi, energetikai hatástanulmány nem készült.
Egy ekkora múzeum csúcsidőszakokban, hétvégeken napi akár 10.000 látogatót, százszámra érkező turista csoportot vonz. A látogatók túlhasználnák, tönkre tennék a környező parkot. Az özönlő turisták ellehetetlenítenék a városlakók pihenését a ligetben.
A látogatók gépjárművei, turistabuszok a 2x1 sávos Hermina úton közelítenék meg az épületet, miközben a parkolás most a Liget „kihasználatlansága” idején is káoszt okoz a Hermina úton.
Az Új Szabályozás szerint az épület a jelenlegi futókör helyére kerülne, de annak pótlására semmilyen helyszín nincs kijelölve. A futókört, focipályákat ma négy környékbeli iskola is rendszeresen használja, lévén nincs elég tornatermi kapacitásuk. Az egészséghez, sporthoz való alapjog benne van az Alaptörvényben.
A fenti problémákra az Önök által írt un Előzetes Hatástanulmány nem ad választ, amúgy a másfél oldalas „hatástanulmány” önmagában a műfaj megcsúfolása.
Bár tisztában vagyunk vele, hogy a törvény felmentette alóla, de Önök is tudják, hogy a Múzeum-negyed terve ellentétes a főváros 2030 Hosszútávú Fejlesztési Tervével, azaz árt a főváros fejlődésének.
A Nemzeti Galéria várból való lehozatalát, ennek lépésnek a turisztikai hasznosságát, a látogatószám remélt növekedését semmiféle hatástanulmány nem támasztja alá. Félő nem több, hanem kevesebb látogatója lenne a Galériának.
Az épület több paraméterben ellentmond az OTÉK érvényes paramétereinek.
A főváros, - mint ahogy a gasztrofaluval, a Királydombra tervezett Tudás-élményközponttal tette, - megteheti, hogy ezt az épületet is szükségtelennek, nem a Ligetbe illőnek minősíti, a szabályozási tervben nem ad neki helyet, kihúzza a projektből.
Megjegyzendő, e két egység kihúzása nem volt valós engedmény, hisz a Tudás-élményközpont tervezésére nem írtak ki tervpályázatot, míg a gasztrofalunak még építési helyszín sem volt kijelölve.

Zugló lakói természetesen örülnek a Liget zöld területének megújításának, de ezt új épületek építése nélkül is meg lehet tenni. Nem mellesleg a fővárosnak, mint tulajdonosnak az elmúlt években kötelessége lett volna a park folyamatos "megújítása", azaz rendben tartása.

Nem utolsósorban a főváros lakóinak jelentős többsége ellenzi a Múzeum-negyed tervet, és önszerveződően több mint tízezer aláírást gyűjtöttek ellene.

Mindezek alapján a Civilzugló Egyesület a VÉSZ-t elfogadni nem tudja, és annak megvalósítása ellen minden rendelkezésére álló eszközzel küzdeni fog.
Reméljük a Fővárosi Közgyűlés tagjaiban lesz annyi bölcsesség és bátorság, hogy elutasítja ezt a Fővárosra erőltetett végiggondolatlan tervet.
2014. június 26.
Tisztelettel a Civilzugló Egyesület nevében
Várnai László
egyesületi elnök, zuglói önkormányzati képviselő

 


További hírek

  Rogán Antal új feleségével vett részt Novák Katalin beiktatásán – az aktuális Rogánné kicsit megváltozott
2022. 05. 15. 11:08 hirhatar.hu
  Fordítást kérünk: Varga Judit igazságügyi miniszter szerint ködmön vagyunk
2022. 05. 15. 11:07 hirhatar.hu
  Rogán harcolhat a korrupció ellen – a nyakig sáros kecskére bízzák a káposztát
2022. 05. 15. 11:07 hirhatar.hu
  A Pesti Tv után a Pestisracok.hu is megszűnhet
2022. 05. 12. 18:53 hirhatar.hu
  Megvan a modern kapcsolatok gyilkosa
2022. 05. 12. 18:53 hirhatar.hu
  Csődben a Tungsram, inkasszó a bankszámlájukon, veszélyben az 1600 elbocsátandó dolgozó végkielégítése
2022. 05. 12. 18:53 hirhatar.hu
  Száraz kontra nedves macskaeledel – melyik a praktikusabb nyáron?
2022. 05. 12. 18:16 14keruleti-hirhatar.hu
  Jelentősen továbbdrágult mától a taxi Budapesten
2022. 05. 09. 19:31 hirhatar.hu
  Andi – nem az, a másik
2022. 05. 09. 19:31 hirhatar.hu
  Fábry Sándor szerint Gyurcsány besúgó volt Pécsett
2022. 05. 09. 19:31 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport