XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR - Visszarendeződés manipulált indulatokkal - Románia két választás között

XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2021.09.20.
 Hétfő
Ma Friderika napja van.
Holnap Máté napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 08. 10. 11:04     


Visszarendeződés manipulált indulatokkal - Románia két választás között
Folytatjuk interjúsorozatunkat, amit a tusványosi szabadegyetemen készítettünk annak jegyében, hogy ne csak a magyar miniszterelnök fellépése legyen az egyetlen téma a rendezvény kapcsán az anyaországi sajtóban. Különös tekintettel arra, hogy Orbán Viktor ez alkalommal az erdélyi magyar rendezvényen gyakorlatilag egy árva szót sem szólt az erdélyi magyarok dolgairól. Csinta Samu, korábban a kolozsvári Krónika című napilap, majd az Erdélyi Napló főszerkesztője volt, ő vezette azt a vitát, amely a nyári helyhatósági választások és az őszi parlamenti választások közti helyzetről szólt a romániai és ezen belül az erdélyi magyar politikában.

A választások értékelése meglehetősen zavaros, sokan sokféleképp minősítik az eredményeket, egy biztos, az elnökválasztások és a Ponta-kormány bukása ellenére a PSD győzelme nem volt kétséges. Kérdés, ez lesz-e a helyzet a parlamenti választásokon is.
Nyilván én is kíváncsi vagyok, hogy a szociáldemokraták visszatérése megőrzi-e ezt a svungot, ezt az elánt, amit a helyhatósági választásokon felvenni látszott. Úgy tűnik, hogy nem nagyon van akadálya. Valami olyanféle tudati visszarendeződés tapasztalható a romániai társadalomban, amit én magánemberként elég nehezen értek és tolerálok.

 

- Visszarendeződés azok után, hogy nincsen még másfél éve sem annak, hogy egy civil gondolkodású tömeg elsöpörte az akkori PSD-kormányt?
- Ezzel együtt és ezzel párhuzamosan, vagy akár ennek ellenére, hiszen úgy gondolom, hogy másfél év túl kevés kellene hogy legyen akár a kiábránduláshoz is. Hiszen az államelnök választás, és a bukaresti nagy tüntetés, ami elsöpörte a kormányt, egy jó ideje halmozódó, csúcsosodó elégedetlenséget juttatott el a robbanás állapotába. Általában egy új struktúráknak azért jár néhány év türelem, hogy legalább bizonyítsa be magának, alkalmas-e vagy alkalmatlan. Romániában ez a türelem nincs meg, az a fajta elégedetlenség létezik továbbra is, ami semmi nem tudott tompítani, ezek a személyi, formai átalakulások sem. És mindez igazából arról árulkodik, hogy nem egy alapos, mentalitásbeli változás hozta létre ezeket az átalakításokat, hanem jól manipulált  indulatok, amelyek nem alkalmasak arra, hogy akár ezt a türelmet is megalapozzák.


- Tehát nem alakul ki ütőképes pártja ennek a kormányváltó rétegnek, annak ellenére, hogy a bukaresti választásokon elég jól szerepelt az egyik megjelenése, a Mentsük meg Bukarestet? A Mentsük meg Romániát pártnak nincs esélye?
- Szerintem nincs. Nem azt mondom, hogy semmi, sőt, valószínűleg be fog jutni a parlamentbe, tehát a küszöböt képesek lesznek megugrani, de ezen a választáson még semmiképp se tudnak olyan erőt felmutatni, amely révén tevőlegesen  bele tudnának szólni Románia jövőjébe.

 

- Tehát marad a PSD-PNL párharc.
- Nagy valószínűség szerint igen, és ezt picit lazítja az említett párt megjelenése. Ne felejtsük el ugyanakkor azt, hogy a helyhatósági választások apropóján megjelenő párt nagyjából azt az eredményt érte el, amely az elmélyültebb gondolkodók számára akár reményt is adhat, de a mindig csodát váró, azonnali csodát váró tömegek számára viszont inkább csalódást jelentett, hiszen nem tudta megváltani a világot, nem tudta megszerezni Bukarestet. És ez a fajta nagyon kettős megítélés nagyon törékennyé teszi ennek a pártnak az állapotát.

 

- Mik azok az új országstratégiák, amiket mostanság részben a miniszterelnök, részben az elnök meghirdetett? Számomra nem rajzolódik ki ezek mögött valamiféle koherens elképzelés.

- Ezt én is pontosan így érzékelem. Koherenciát semmilyen módon nem vagyok képes felfedezni. Még azt a fajta fáradságot se vette a két politikus, hogy nagyjából összefésülje ezt a két stratégiát.

 

- Választási program lehet belőlük esetleg?
- Akár lehet, el tudom képzelni, hogy ennek néhány elemét beemelje egyik-másik párt a választási kampányába, elsősorban a Nemzeti Liberális Párt programjába, illetve a kampány során tematizálandó témák közé, de minekutána a megalapozottságot nélkülözi, ezért legfeljebb csak nyomokban.

 

- Végül magyar belpolitika és az őszi választások.
- A parlamenti választások alkalmával sem várok különösebb áttörést. Becsülendő, és azt mondom, hogy mindenféleképpen érzékelendő és előremutató, reménykeltő, hogy az RMDSZ árnyékában egyre szélesedő kisebb magyar pártok nem veszítették el a reményt, mert ez a fajta – még ha a névlegest alig meghaladó – de mégiscsak konkurenciális helyzetet, a választási lehetőséget elméletileg fenntartja a romániai magyarság számára, amire meggyőződésem, hogy szüksége is van. Tud-e a Néppárt többet elérni, mint hogy annyi esélye legyen, hogy az RMDSZ esélyeit csökkentse? Nagyságrendekkel nem. Én egyre inkább egy újfajta összefogásnak a híve vagyok. Ahhoz viszont mindenekelőtt a hatalmon lévő pártnak kell gesztusokat gyakorolni, hiteleseket. Az a fajta gesztusrendszer, hogy: „gyertek hozzám, de az én szabályaim szerint”, nem tud eredményes hívó szó lenni Viszont el kell jönnie a pillanatnak, amikor ezek a gesztusok elkezdenek megtörténni, mert nincs lehetőségünk, míg a világ, a forgácsolódásra.


További hírek

  Iványi Gábor szerint félreértették: ő nem kizárólag Dobrev Klárát támogatja, hanem őt is
2021. 09. 19. 21:15 hirhatar.hu
  Békesi: Bukásuk után Orbánéknak felelniük kell a hazugságaikért
2021. 09. 19. 21:15 hirhatar.hu
  Forró Zugló: etikai vizsgálatot kezdeményez Tóth Csaba ellen Jakab Péter
2021. 09. 19. 21:15 hirhatar.hu
  Maximális kényelem a cipők terén
2021. 09. 17. 22:51 14keruleti-hirhatar.hu
  Mi alapján célszerű autós oktatót választanod?
2021. 09. 17. 22:47 14keruleti-hirhatar.hu
  Vajon a leghíresebb kalózok melyik rum fogyasztása mellett döntenének?
2021. 09. 17. 22:42 14keruleti-hirhatar.hu
  15 éve került nyilvánosságra az őszödi beszéd
2021. 09. 17. 21:15 hirhatar.hu
  Póka Egon emlékére
2021. 09. 17. 21:15 hirhatar.hu
  Jelentősen nőtt a járvány alatt az öngyilkos magyar férfiak száma
2021. 09. 17. 21:15 hirhatar.hu
  10 milliót kapott életműkoncertre, aláírta Zalatnay a „Stop Gyurcsány, Stop Karácsony” brossurát
2021. 09. 14. 19:48 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport