. Ma Zita napja van.
Fütyül az Együtt, hogy ne legyünk együtt
2016-10-22 09:47:33
Fütyül az Együtt, hogy ne legyünk együtt

Fütyül az Együtt, hogy ne legyünk együtt

Huszonhat évvel a rendszerváltás után az őszinteség látszatát keltve Juhász Péter meghirdeti, hogy kifütyülik a miniszterelnököt. Olyan, mint egy tüntetés, csak éppen egy kulturálatlan ünneplést szervez az Együtt, és azt hiszi, hogy nagyon vicces. Tudom, hogy a tehetetlenség sok mindenre képes. És lehet is kifütyülést szervezni bármire, nade egy október 23-i ünnepségre…

 

 

Azt írják a szervezők, hogy „Mostantól minden alkalommal, amikor Orbán nyilvánosan szerepel, kifütyüljük”, meg hogy szembesítik a valósággal, és október 23-ára hirdetik meg az első füttykoncertet. „Most majd úgy ugrálhat, ahogy mi fütyülünk.” Tényleg? Ettől biztosan megijed Orbán Viktor, és vígan ropja majd a táncot a 0,4 százalékos párt és szimpatizánsai fütyülésére.

 

És mi a valóság? A füttykoncert? A kulturálatlan ünneplés? Az, hogy megmutatjuk, mi így képzeljük el a demokráciát az orbáni diktatúrával szemben? Biztos, hogy ezt akarja a nép? Tudom, sokan úgy vélik, hogy demokratikus normális választásokon Orbán Viktort leváltani egyelőre nem lehet. Akkor az utcai nyomás lenne a megoldás? Lehet. De ez lenne az utcai megoldás? Ettől mondana le a miniszterelnök? Kötve hiszem.

 

A miniszterelnök bizonyos szempontból elégedett is lehetne ettől. Ez az ő országa, ez az ő politikai kultúrája, ez a jobboldal eszközrendszere 1992 óta. Sikerült idáig süllyeszteni a honi politikát, ez pedig csak neki jó, mert ebben ő a jobb, az ő emberei jobbak, a polgári köröktől egészen a rendjét fenntartó kopaszokig.

 

De akkor mi a cél? Rászervezni a DK által már két hete meghirdetett, és az MSZP-vel, Párbeszéd-del, MOMÁ-val közösen szervezett tüntetésre? Igen. Hiszen mindkettő 15 órakor lesz. És szintén délután lesz az állami díszünnepség is. Az egymás ellen izmozás kinek az ünnepi forgatókönyve?

 

 

Az Együttnek sokkal inkább arra kellene figyelnie, ami pénteken hangzott el. Hogy előrehozott választásra készül a Fidesz. Amelynek most egyetlen célja lehet: megelőzni azt, hogy megerősödjön az ellenzék. Kinek a kottájából játszik az Együtt? És kinek a malmára akarja hajtani a vizet? Mert, amire most készül, azzal azt is el lehet érni, hogy a külvilág előtt felmutassa: a mostani ellenzék is pont olyan, mint amilyen a Fidesz volt 2010 előtt.

 

Október 23-át megint zavaros balhékba lehet fullasztani. Csak egy-két jól felkészült figura kell ahhoz, hogy az egyik ünneplő tömeg összekapjon a másikkal, a fütyülősök meg mindkettővel. A felelősséget persze rá lehet hárítani azokra is, akik békésen akartak emlékezni, meg kifejezni a maguk érzelmeit és gondolatait, elmondani, hogy nem akarnak egy újabban alakuló diktatúrában élni.

 

Amint ez, némi keserűséggel vegyes pesszimizmussal  meg-megjelenik a közösségi fórumokon, az Orbán-féle rendszer egy többszázezres tüntetéstől ijedne meg. Vagy/és egy általános sztrájktól. Nem egy apró fura kis csoport fütyürészésétől. Azt nem is bánja, sőt, épp az ilyen apró kis csoportok segítik elő, hogy ne legyen olyan hatalmas felvonulás, mint hatvan évvel ezelőtt.  Hogy ne legyen igazi összefogás. Hogy csak Együtt legyen, és ne legyünk együtt.

Utoljára frissítve: 2016-10-22 09:53:50

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>