. Ma Ervin napja van.
Rezsifórum, és ami mögötte van
2014-02-14 11:43:19
Rezsifórum, és ami mögötte van

Rezsifórum, és ami mögötte van

Minden választási kampányban előkerül a téma: szabad-e, lehet-e, törvényes-e, etikus-e iskolában kampányolni. Elvileg nem tiltja semmi. A közoktatási törvényt nem sérti, ha iskolában tartanak kampánygyűléseket, ha az a tanítási időn kívül történik, és sem diákokat, sem tanárokat nem kényszerítenek részvételre.


GALÉRIA ITT!!!!


Aáry Tamás Lajos oktatási ombudsman egy 2006-os nyilatkozata szerint semmi nem tiltja azt, hogy politikai rendezvényeket tartsanak iskolákban.

 

„Az iskola házirendje, szervezeti szabályzata tartalmazhat olyan pontot, amely rögzít egyfajta választási etikai kódexet. Bár a politika és az iskola is a demokratikus intézményrendszer része, előfordulhat, hogy kampányolni kívánó képviselőjelöltek a tanintézményben akarnak rendezvényt tartani. Ennek oka az is lehet, hogy a díszterem, a tornaterem vagy az aula a településen az egyetlen olyan hely, ahol egy ilyen rendezvény megfelelő színvonalon megtartható. Ilyenkor a helyiséget minden pártnak azonos feltételekkel illő bérbe adni”.  

 

Arra viszont már volt példa négy évvel ezelőtt, hogy az OVB kimondta a választási törvény megsértését, amikor Orbán Viktor – minő véletlen egybeesés, éppen a mostani rendezvény helyszínéül szolgáló zeneiskolában kampányolt. Igaz, azóta változott a jogszabály, és kampánygyűlésnek csak az minősül, amit kampányidőszakban tartanak. A rezsicsökkentő fórum pedig tegnap volt, a hivatalos kampány kezdete előtt két nappal.

 

A Pedagógusok Szakszervezete pár napja kiadott közleményében azt kérte a pártoktól, hogy "a kampány során se direkt, se indirekt módon ne használják fel a nevelési-oktatási intézményeket, az ott lévő gyermekeket és alkalmazottakat.

A közlemény szerint a retorikájában egyre durvuló kampány nem mutat jó példát a gyermekeknek. Ők semmilyen módon nem lehetnek eszközei a pártok egymással folytatott küzdelmének. Az intézményekben dolgozó alkalmazottak még közvetett módon sem kényszeríthetők színvallásra arról, hogy melyik pártot preferálják a választásokon".

 

Közben megjelent a zuglói önkormányzat honlapján a meghívó az eseményre. Ami persze megintcsak tilos elvileg, hiszen arról senki sem tehet, hogy Papcsák Ferenc a kerület országgyűlési képviselője, most ismét a Fidesz jelöltje, és egyben polgármester is. De nem használhatja a kerület pénzét, infrastruktúráját az országgyűlési választási kampányban, kampánycélokra. Erre utal az is, hogy amikor a 14. kerületi hírhatár magyarázatot kért erre, a zuglói önkormányzat honlapjáról eltűnt a meghívó.

Sőt, még a Papcsák Ferenc facebook oldalán borítóképként szereplő kampányplakát is eltűnt.

Megkérdeztük a rendezvény helyszínéül szolgáló iskola igazgatóját is. Záborszky Kálmán azt mondta: az önkormányzattól jött a felkérés, és fizettek a teremért.

 

 

Hírhatár: Ki kezdeményezte?

Záborszky Kálmán: Az önkormányzat. Onnan jött a felkérés. Bérbe veszik a termet.

Kibérelték?

Nem mi rendezzük.

 

Azt én értem, de kibérelték a termet, vagy csak egyszerűen szóltak, hogy odamennének? Kibérlik szabályosan?

Igen, persze.

 

Nincsen ennek semmiféle akadálya? Ez egy kampánygyűlés…

Miért lenne akadálya?

 

Én úgy tudom, hogy politikai rendezvényt iskolában nem lehet tartani. Rosszul tudom? Igaz, a lakossági fórum este lesz, a gyerekek ilyenkor már nincsenek iskolában.

Ez normális dolog, ilyen van. Zuglóban sajnos nincsen kultúrház.

 

Tényleg nincs? Hát például a Cserepesház az mi?


"Azt mondták, hogy itt nem tarthatunk ilyen rendezvényt, az ellenzék ezzel zaklatott minket az elmúlt napokban, de az iskolákba ezeket a dolgokat be kell vinni, hogy beszéljenek róla."


 

És ez már a nagy nap, a rezsifórum, a helyszín pedig a Szent István Király Zeneiskola. Akinek a taps szól az nem más, mint Papcsák Ferenc és Németh Szilárd rezsibiztos, aki szemmel láthatóan jobban van ahhoz képest, hogy pár napja még lemondta médiaszerepléseit 40 fokos láza miatt.

 

 

"Mi politikusok – nehogy félreértsék – mindennap más más állapotba kerülün…."


Kezdi beszédét Papcsák Ferenc, némi poénnal, majd hosszan sorolja az elmúlt négy év megvalósításait: nagy változáson ment át az ország az elmúlt négy évben. Van új alaptörvény, meg új polgári törvénykönyv, meg büntetőtörvénykönyv, hogy nyugodtan megölhetem azt, aki éjszaka betör a házamba. De nemcsak jó változásokat hozott az Orbán-kormány – tudjuk meg Papcsák Ferenctől.

 

"Lehet, hogy követtünk el hibát… én jóra értékeltem, nem kiválóra, hanem jóra, mert voltak hibák, amelyeket nem kellett volna elkezdenünk, voltak hibák, amely rendszerbe nem biztos, hogy úgy és akképpen kellett volna belenyúlnunk, de azt gondolom, hogy nincs ember, ki hiba nélkül valós…”

 

Aztán gyorsan belecsapunk a levesbe: jön a spekuláns tőke, amely 12 éve hatalomra került Magyarországon, és amely nem munkahelyet teremtett, hanem spekulációra használta a közforintokat – tudjuk meg a volt elszámoltatási kormánybiztostól.

 

Ennél meredekebb dolgokat mond a rezsibiztos.

 

"Azok, akik az elmúlt időszakban szétszóródtak, mindenhol hakniztak egy kicsit, majd a főnökük füttyszavára… ki az igazi főnök azt tudják, gondolom… igen, ő az, Gyurcsány Ferenc természetesen jól látja mindenki… a főnök füttyére összeszaladtak, a főnök elhatározta, hogy kiket fog beküldeni a parlamentbe, ezeket megnevezte, fölállította a listát, és most itt vannak megint a kapuk előtt. Szóval nagyon nagy a veszélye annak, hogy ezek az emberek visszajöhetnek."

 

Németh Szilárd is "emúttnyócévezik", háborús állapotokat emleget, amiben átvették 4 éve az országot. De az emberek Münchausen báróként a hajuknál fogva húzták ki magukat a posványból, amelybe az előző kormány beletaszította őket.

És azt is megtudjuk, hogy az elmúlt két hét árfolyamváltozásait is a spekuláns tőkének, a jelenlegi ellenzéknek köszönhetjük.

 

"Eltorzított árfolyam, nem véletlen. Mindjárt választások vannak, ezt kell csinálni, meg kell mutatni, hogy minden rossz. És ezt csinálták most is."



Rezsicsökkentésről tehát annyira nem, mint inkább az ellenzék szapulásáról szólt ez a fórum. A nagy terem egyébként valóban zsúfolásig megtelt, de úgy tűnik, a Fidesz politikusait ez nem nyugtatja meg: kampány előtt két nappal kampányolnak és kérik a szavazóikat, feltétlenül voksoljanak, nehogy visszajöjjenek a bukott baloldaliak.

 

Mi meg továbbra is várjuk a választ az intézményfenntartó KLIK-től vagy a Fidesz zuglói szervezetétől arra, hogy kinek a jóvoltából lehettünk csütörtök este a zeneiskolában. Meg arra, hogy előtte a zuglóiak az önkormányzat által megcímzett borítékban és fejléces papíron kaptak egy levelet, amiben a polgármester zuglói konzultációt hirdetett a mi pénzünkön.

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-02-14 12:03:01

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>