. Ma Zita napja van.
„Szavazóbázisunk 7, de az eszünk 100 százalékos”
2012-05-01 07:32:02
„Szavazóbázisunk 7, de az eszünk 100 százalékos”

„Szavazóbázisunk 7, de az eszünk 100 százalékos”

Gyors, mindössze 5 óra leforgása alatt cserélt miniszterelnököt Románia miután az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítványt a román parlament megszavazta. Meglepetésként érték a történések még az elemzőket is, hiszen félévente volt bizalmi szavazás Romániában és már senki nem vette komolyan, hogy a kormány valóban félreállítható. Mindez ráadásul csupán fél évvel a rendes választások előtt. A bizalmi szavazás után az RMDSZ volt az egyetlen párt, egészen az elmúlt órákig, amelyik előrehozott választásokról beszélt. Miért volt ez az RMDSZ-nek ennyire fontos, és miért nem volt fontos a többi párt számára? Kérdéseinkre Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára válaszolt.

 

- Ugyebár amikor a bizalmi folyamat beindult, akkor gyakorlatilag ez volt a jelszava az ellenzéknek.

- Nekünk nagyon fontos az előrehozott választások megszervezése, mert láthattuk, hogy elsősorban gazdasági szempontból olyan mutatók jelentek meg, olyan adatok jelentek meg, amelyek mindenképpen Románia hátrányára válnak. Elszabadult az árfolyam, illetve az IMF küldöttsége egyik pillanatról a másikra lezárta a tárgyalásokat, és a tagjai hazautaztak. Úgy ítéljük meg, hogy az elmúlt 2-3 évben meghozott nagyon kemény gazdasági jellegű megszorítások, amelyeknek a nehezét az állampolgárok húzták, most egyik percről a másikra, arra vezettek, hogy kezdhetünk mindent elölről. Az RMDSZ azt mondta, hogy előrehozott választásokat kell rendezni, stabilizálni kell ezt az országot, mert ez közvetlenül együtt jár azzal, hogy gazdasági szempontból is stabilizáljuk Romániát.

 

 

- Ez teljesen logikus minden párt számára, amelyik ott van a parlamentben és részese az eseményeknek. Mégis az RMDSZ volt az egyetlen, amelyik ezt hangoztatta, hangsúlyozta, mindenki más minden mással volt elfoglalva.

- Nem ez az első alkalom, amikor az RMDSZ az egyetlen józan szervezet a romániai politikai palettán, hiszen hogy csak egy másik példát mondjak, mi voltunk az egyetlenek, akik azt mondtuk, hogy a jelenleg érvényben lévő egyéni választókerületi választási törvény nem a politikai palettának a megújulását, a politikusoknak a nagyobb felelősségét jelzi, hanem oda vezet, hogy lutrival lehet bejutni a parlamentbe. És lám igazunk volt akkor, amikor egyik képviselő a másik után iratkozott át egyik pártból a másikba. És mi voltunk az egyedüliek, akik azt mondtuk, hogy az autonómia, a helyi autonómia, a decentralizáció, amelyik meghozza a pozitív eredményeket, a leginkább válaszol a helyi közösségek igényére. Minél közelebb van a döntés a helyi közösségekhez, annál inkább válaszol a helyi közösségek igényére. Tehát van,a mikor nagyon fontos lenne odafigyelni az RMDSZ-nek a szavára, ez most az egyik ilyen pillanat, de sajnos úgy néz ki, hogy egyedül maradunk ezzel a véleményünkkel. Nagyon jó lenne, ha ezt a kérdést nem etnikai alapon tárgyalnánk, hanem az RMDSZ véleményére odafigyelnének, hiszen mi 7 százaléknyian vagyunk romániai magyarok Romániában, de az eszünk 100 százalékos , mi sokkal jobban látunk egyes kérdéseket, mint  a populista hangvételre támaszkodó román pártok.


- Ez világos, de az RMDSZ-nek nincsenek magyar érdekei is amellett, hogy minél előbb történjen meg a választás? Például egy olyan egyszerű érdekre gondolok, hogy mennél gyorsabban jönnek a parlamenti választások, annál kevesebb ideje van az RMDSZ politikai ellenfelének, a Néppártnak felkészülni erre.

- Mi nem a pártokkal kelünk és fekszünk. Elég gond az nekik, hogy amikor reggel felkelnek, az első dolog, ami eszükbe jut az RMDSZ, és álmodni is rólunk  álmodnak.  Arra támaszkodunk, hogy felmutassuk az eredményeinket, felmutassuk azt, hogy Erdélyben nem elég hinni, hanem Erdélyt szépíteni kell, mindannak ellenére, hogy ez a politikai bizonytalanság nem vezet eredményekhez. Mi éppen ezért mondjuk azt, hogy stabilitás kell, politikai stabilitás kell, gazdasági stabilitás kell, és nem az a lényeg, hogy a magyarországi támogatással létrejött pártoknak az álmait megejtsük, hanem az a lényeg, hogy a magyarság igényeire választ adjunk.


- Jó, de hát azért azt elismerheti az RMDSZ főtitkára, hogy van némi pozicionális előnye az RMDSZ számára annak, hogy ha hamarabb vannak a választások?

- Mi fel vagyunk készülve az önkormányzati választásokra, nem az tölti be az életünket, hogy most ellenzékben vagyunk vagy hatalmon vagyunk, elsősorban a választásokkal vagyunk elfoglalva. Mi fel vagyunk készülve a parlamenti választásokra, nekünk megvannak a jelöltjeink, mi elvégeztük az erdélyi konzultációt, több mint 80 ezer magyar család véleményére voltunk kíváncsiak, illetve az igényekre. Nekünk nem az a célunk, hogy a különböző, az RMDSZ perifériájára került politikusok elé térdre borulva könyörögjünk, hogy kerüljenek a mi listánkra, az a célunk, hogy a csapatmunka összefogásában, a magyar emberek összefogásában menjünk előre. A mi magyar politikai ellenfeleink azt csinálják, hogy minden nap minket szidnak. Hogy ha azt az eredményt érjük el, hogy van Magyar Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, akkor miért van angol nyelven is oktatás, ha van Sapientia akkreditáció, akkor miért csak most van? Ha van kulturális autonómia, akkor szerintük ez feladása az autonómia harcnak. Tehát mi nem az ellenfeleinkkel vagyunk elfoglalva, hanem az eredményeinket felmutatni, megnyerni a választásokat és politikai és gazdasági stabilizációt nyújtani Románia számára.


- Érdekes polarizáció olvasható ki a különféle internetes véleményekből a tekintetben, hogy az RMDSZ-nek jót tesz-e vagy rosszat, hogy most kikerült a kormányhatalomból.  Az egyik vélemény úgy hangzik, hogy a szövetségnek nagyon sok előnye származott a kormányzati pozícióból, anyagi előnyök is és pozícióelőnyök is. Ezeket most mind elveszíti. A másik vélemény viszont úgy hangzik, hogy a szövetség mostantól kezdve sokkal szabadabban csinálhat úgymond nemzeti politikát, nemzeti propagandát, keményebb magyar választási kampányt.

- Nekünk a legkönnyebb az lenne, hogy a mindenkori ellenzékben legyünk, minden nap levonulnánk Kolozsváron a Mátyás-szobor talapzatához, egy zászlóval a kezünkben kikiáltanánk a területi autonómiát. A legkönnyebb az lenne, hogy harcoljunk a magyarság jogaiért és soha semmit ne érjünk el. Mert nagyobbat tudnánk mondani, jobban tudnánk túlozni, és „el tudnánk adni” azt, hogy mi kiállunk a magyar jogaiért. Mi inkább a sokat szidott kis lépések politikáját követjük, mi megpróbálunk a mindenkori román kormánnyal, illetve a magyar döntéshozatallal együttműködve dolgozni, hiszen nagyon jól tudjuk, hogy könnyű bekiabálni a partvonalról, és semmi eredményt elérni, illetve nagyon nehéz megbirkózni a döntéshozatallal. Nagyon nehéz a mi 7 százalékunk mellé minden nap kiharcolni azt a 44 százalékot ahhoz, hogy meglegyen a többségünk. MI ezt a nehezebb utat választjuk. Azonban úgy gondoljuk, hogy a mi döntésünket a gyakorlat beigazolja, és egyik eredményt a másik után érhetjük el, illetve az a bizonyos sok kis lépés előbb-utóbb nagyon nagy lépésekhez vezet. Például az anyanyelv használati jogok esetén, ahol ezelőtt 22 évvel semmiféle joga nem volt a magyar embereknek, és most már 64 jogot sikerült elérni, különböző területeken, legyen az oktatás, közigazgatás vagy igazságszolgáltatás, vagy kultúra. Elméletileg első látszatra, igen könnyebb nekünk ellenzékben, mert nagyokat tudunk mondani, de gyakorlatilag ott kell mindig legyünk, ahol a döntések születnek, mert másként meghozzák ezeket a döntéseket a fejünk fölött.


- Ha már ilyen döntésekről van szó: várható, hogy a MOGYE ügyében az új kormány esetleg hamarosan visszavonja az előző kormányrendeletét?

- Toró Tibor, az EMNP elnöke ünnepelve jelentette be, hogy megbukott a román kormány, megbukott az RMDSZ egy olyan témában, ami éppen a MOGYE-ről szólt, hiszen a bizalmatlansági indítvány kiemelt témája a MOGYE volt. A pártnak a vezetői fejében azt ünnepelni kell, hogy esetleg a MOGYE kérdéskörében született kormányhatározat megváltozhat. Mi optimistán állunk ehhez a kérdéshez, reméljük, hogy az új kormány nem ezzel fogja kezdeni a tevékenységét, illetve az új kormány felismeri azt, hogy itt egy olyan kormányhatározatról van szó, mely a törvény alkalmazásáért született, és nem törvényellenes volt.


- Ez világos csak az ellenzék éppen eme főtéma mellett indította el a bizalmatlansági folyamatot. Nehéz lenne elképzelni, hogy éppen ezügyben visszakozna.

- Ebben a kérdésben IS indított bizalmatlansági folyamatot, hiszen nemcsak ez a kérdés volt napirenden. Mi különbséget teszünk aközött, amikor egy párt vezetője ellenzékben nagyokat mond, és egy másik párt vezetője ellenzékben olyasmiket fogalmaz meg, ami tudja, hogy nem az ő felelőssége, illetve hogyha ugyanazt a pártvezetőt miniszterelnöknek nevezik meg, annak politikai felelősségét is magával viseli, hogy ezt a döntést ő kell alkalmazza. Éppen ezért reménykedünk, és bízunk abban, hogy a jelenlegi kormány nem fog hozzányúlni a MOGYE kérdéséhez. Nagyon egyértelmű, hogy amikor az RMDSZ ott van a döntéshozatalban, akkor van lehetőségünk befolyásolni ezt a döntést, mikor ellenzékből nézzük, akkor a fejünk fölött tudnak dönteni. Ezért nem mindegy, hogy mi lesz a választásokon. Fontos, hogy olyan eredmény szülessen, hogy az RMDSZ ne csak külső szemlélője legyen a döntéseknek.


- Tehát lehetséges egy koalíció akár a parlamenti választások után, akár azzal a PSD-vel is, amelyik azért az elmúlt egy évben buzgón ellenállt a magyar kisebbségi törekvéseknek?

- Még egyszer hangsúlyozom, hogy ellenzékből könnyű nagyokat mondani, de mi különbséget teszünk aközött, amikor egy párt ellenzékben megpendíti a nacionalista húrokat, illetve amikor döntéseinek a felelősségét viselve politizál. Igen, mi bukaresti és budapesti viszonylatban is bárkivel el tudunk képzelni partnerséget, nem mi vagyunk azok, akik változnak, hanem a körülöttünk lévő politikai világ az, ami változik. Az RMDSZ mindig ugyanazokat az elveket vallja, az RMDSZ stabil partnere mind a romániai mind a magyarországi viszonylatban lebonyolódó politikai életnek, szélsőségeket leszámítva, egy szélsőjobbot vagy egy szélsőbalt kivéve mi mindenkivel partner tudunk lenni.


- Ha a stabilitás az egyik legfontosabb követelmény, akkor ez azt jelenti, hogy a stabilitás érdekében az új kormányt meg is szavazzák a parlamentben?

- Nem tudjuk még ebben a pillanatban, hogy miről szól az új kormány,egy miniszterelnök neve hangzott csak el, nem tudjuk kik lesznek a miniszterek, nem tudjuk, hogy mi lesz a  kormányprogram. Elméletileg az sincs kizárva, hogy együtt tudunk működni, de ami biztos, hogy az RMDSZ a következő időszakban ellenzékből politizál.

Utoljára frissítve: 2012-05-01 07:32:40

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>