XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2019.09.22.
 Vasárnap
Ma Móric napja van.
Holnap Tekla napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

HELYBEN VAGYUNK
Zugló

 

Zugló a népszerű neve a főváros 14. kerületének. Még a kerületi önkormányzat is ezt használja hivatalos névként. Közepes méretű városrészről van szó, amely mintegy 120 ezer ember otthona. Zuglót Pest „zöld kerületének” vagy „Pest tüdejének” is nevezik a helyiek, csak itt mintegy két és fél millió négyzetméter zöldfelület van.  Sok olyan középület is található itt, melyek országos kulturális és sportcélú feladatot látnak el. Itt található például a főváros egyik legnagyobb parkja is, a Városliget.

 Határai: a Stadionok metróállomás, Dózsa György út, Vágány utca, Tatai utca, Dévényi út, Szuglói körvasútsor, Rákospalotai körvasútsor, Kerepesi út.

 

Közlekedése

 

Zugló Pest középső részén található, viszonylag közel a belvároshoz. Jó tömegközlekedési kapcsolatai vannak Észak-Budával, az Árpád-híd vonalán és Pest belső területeivel az Andrássy út, Thököly út és a Kerepesi őt mentén, a gödöllői HÉV-vonal révén pedig az agglomeráció is jól megközelíthető, így például Csömör, Kerepes, Kistarcsa, Mogyoród, Gödöllő.

 

A kerületben két vasútállomás is található, Rákosrendező és a Zuglói Vasúti Megálló. Mindkettőről a Nyugati Pályaudvarra futnak be a vonatok. Rákosrendezőről észak felé, a Zuglói megállóról dél-kelet felé ágaznak el a vasútvonalak.

 

 

 

Története

 

A mai Zugló helyén volt a Rákos mezeje, ahol a középkorban a magyar országgyűléseket tartották, és itt emelték Magyarország kormányzói méltóságába Hunyadi Jánost 1445-ben. A Rákospatak mellett rákászok, a Városliget területén pedig vadászok tanyáztak. A XX. század hajnalán pedig itt, a Rákosmezőn született meg a magyar aviatika.

 

1842-ben építették József nádor elhunyt lánya tiszteletére a Hermina kápolnát, tulajdonképpen ettől datálódik a Herminamező és vele együtt Zugló története. A város terjeszkedésével, majd a Városliget kialakulásával városrésszé vált és szép lassan benépesült, de csak a 19. században. A Hermina út környékén ekkor jelentek meg az első villák, majd beépült az Ajtósi-Dürer sor, a Thököly út, a századfordulón pedig a Bosnyák tér és környéke. A Városliget a milleniumi ünnepségek alkalmára épült ki, 1906-ban épült a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum, később pedig a Vajdahunyad vára és a Hősök tere.

 

Európában másodikként épült még a századforduló előtt a Milleniumi Földalatti Vasút egy szakasza is. Sugárirányú úthálózata már egy átgondolt városfejlesztés eredménye, így köti össze a főváros központját, az úgynevezett „alvó városrészekkel” és az agglomerációval.

 

A XIV. kerületet 1930-ban alakították ki. A második világháború után több lakótelep épült, és 1980-ban nyílt meg az ország első, nyugati stílusú plázája, a Sugár.

 

 

 

 

 
 

Nevezetességek

 

 

 

 

Állatkert

 

A Fővárosi Állat- és Növénykert hazánk legrégebbi és legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező állatkertje, és majd egy évszázadig az egyetlen ilyen intézmény volt Magyarországon. Ma az egyik leglátogatottabb közintézmény, évente több mint egymillió ember keresi fel. Az elmúlt években alapos átépítés kezdődött, ma már az állatok nagy része szűk ketrecek helyett tágas kifutókban látható. 1986 óta természetvédelmi terület, ma már interaktív szabadidős programokat szerveznek itt, és közkedvelt, mint születésnapi gyerekzsúrok helyszíne is. 

 

 

 

 

 


Műcsarnok

 

A Hősök terén található Műcsarnok a milleniumi évfordulóra épült, Schickedanz Albert műépítész tervei alapján és Herczog Fülöp Ferenc közreműködésével.  Az eklektikus, neoklasszicista stílusú épületet 1991-94 között újították fel, termeiben hazai és külföldi képzőművészek alkotásaiból rendeznek kiállításokat, rendszerint kortárs modern gyűjtemények anyagából.

 

 

 

 

 

 

Szépművészeti Múzeum

 

A Szépművészeti Múzeum szintén a Hősök terén található, része a műemlékegyüttesnek. Képtárszárnya neoreneszánsz, előépülete pedig neoklasszicista stílusban épült. 1906. december elsején avatták fel, az ünnepségen Ferenc József is részt vett. Itt először nyílt lehetőség arra, hogy egy helyen mutassák be az összes, különböző gyűjteményekben őrzött képzőművészeti alkotást. A második világháború vége felé sok műtárgyat menekítettek Nyugatra, 1947-ig nagy részület sikerült is visszaszerezni. A háborúban az épület is súlyos károkat szenvedett, restaurálása után, 1949-ben nyitották meg újra a nagyközönség előtt. A magyar művészetet bemutató és gyorsan gyarapodó gyűjtemény már nem fért el a Szépművészetiben, így a magyar műtárgyakat az 1957-ben létrehozott Magyar Nemzeti Galéria vette át, a Szépművészeti Múzeumban az egyetemes képzőművészeti alkotások maradtak.

 

 

 

 

 

A Vajdahunyad vára

 

A Városligeti tó úgynevezett Széchenyi-szigetén található, és négy hídon keresztül közelíthető meg. A hivatalos nevén Történelmi épületcsoportnak nevezett Vajdahunyadvárat Alpár Ignác építész tervezte és építette. A terv az volt, hogy olyan épülettegyüttest hozzanak létre, amely „három dimenzióban” ábrázolja a magyar építészet ezeréves történetét. A 21 részből álló épületcsoport eredetileg ideiglenes jelleggel, főleg fából készült. Az oka az, hogy az 1896-os milleniumi ünnepségek tiszteletére tervezték, kevés volt az idő a megvalósítására és olcsóbb is volt így. Mivel az épület nagyon tetszett a közönségnek, Alpár Ignác tartós anyagból alkotta újjá. Nevét a legjellemzőbb, Vajdahunyad várat mintázó főhomlokzati részéről kapta.

 

 

 

 

Közlekedési Múzeum – repülési gyűjtemény

 

Magyarország egyik legrégebbi műszaki múzeuma. Ez is az 1896-os milleniumra épült, eredetileg Közlekedésügyi Csarnok volt a neve. Itt mutatták be az akkor sikerágazatnak számító vasút fejlődésének történetét. Három évvel később ugyanabban az épületben nyitották meg a Magyar Királyi Múzeumot, amely 45 évig működött. A második világháború idején azonban bombatalálat érte az épületet, és csak 1966-ban nyitották újra. A Közlekedési Múzeumnak több állandó kiállítása van: a magyar vasút történetéről szóló, a magyar autóközlekedés történetéről szóló, a városi közlekedés és a magyar állami hajózás történetéről szóló kiállítás. A szomszédos Petőfi Csarnok felső szektorában pedig a múzeum rendkívül gazdag repülési anyaga látható, például az 1920-as években zajlott a királypuccs idején használt Junkers-utasszállító, vagy az első magyar űrhajós kabinja.

 

 

 

 

 

 

Magyar Vasúttörténeti Park

 

A köznyelv „Füsti Park”-ként ismeri, és Közép-Európa lgnagyobb interaktív vasúti emlékparkja. Az Északi Fűtőház területén épült 1911-ben. A Vasúttörtneti Park mintegy 70 ezer négyzetméterén több mint 100 járművet láthatunk, az 1870-es évektől napjainkig mutatja be a kiállítás a vasút fejlődését. 2006 óta működik egy 184 mm nyomtávú kertivasút is. A kiállított járművek nagy része most is üzemképes, a park rendezvényein időnként láthatók működés közben is.

 

 

 

 

 

 

Széchenyi Fürdő

 

A Szecska becenevű gyógyfürdő Európa legnagyobb fürdőkomplexuma. Építését a 20. század elején kezdték meg Czigler Győző tervei alapján. A fürdőt az 1938-ban átadott „Szent István” kút látja el termálvízzel, hideg vizet pedig 6 kisebb kútból kap. A komplexumban 3 kültéri és 15 beltéri medence van, gyógykezeléseket is végeznek itt és nappali kórház is működik benne.

 

 

 

 

  

További hírek

 
Feszültségek a kecskeméti Fideszben, gyengülést mutat a mérésük
2019. 09. 18. 11:32
hirhatar.hu

 
Orbán új útmutatása a „keresztényszabadság” a többségében ateista Magyarországon
2019. 09. 18. 11:32
hirhatar.hu

 
Megéri...?; Milliárdokat jelenthet a bukott fideszes polgármesterek (vég)kielégítése
2019. 09. 16. 15:29
hirhatar.hu

 
A kurucinfohoz hasonlóan a Kubatov-listákat is külföldi szerveren próbálják bújtatni
2019. 09. 16. 15:29
hirhatar.hu

 
Kövér polgárháború szításával vádolja az ellenzéket - Dobrev Klára meg hazaáruló
2019. 09. 16. 10:45
hirhatar.hu

 
Bayer azokat a polgári értékeket köpi szemen, melyekre hivatkozva mocskolódik
2019. 09. 16. 10:45
hirhatar.hu

 
Tarlós és a náci fogyatékosság
2019. 09. 14. 17:17
hirhatar.hu

 
Az újbudai polgármester ingyenkrumpli után villanyégőkért gyűjti a támogatást
2019. 09. 13. 15:11
hirhatar.hu

 
Ez már tényleg elmebetegség – teljes étkezés helyett ovis focicsomag 730 millióért
2019. 09. 13. 15:11
hirhatar.hu

 
Elhunyt Marton László
2019. 09. 13. 09:39
hirhatar.hu

 
Rendőrállam: fegyveres razziával rohanták le a józsefvárosi ellenzéki jelölt stábját
2019. 09. 12. 15:53
hirhatar.hu

 
Pusztán a véletlenek összjátéka, hogy tegnap ismét bedöglött a választási honlap
2019. 09. 10. 11:10
hirhatar.hu

 
Tél még nincs, de kihűléses haláleset már van
2019. 09. 09. 13:23
hirhatar.hu

 
Ismét felszentelték a gyilkolást – a bizarr mise fénypontja a leölt szarvasbika teteme volt
2019. 09. 09. 13:23
hirhatar.hu

 
Nem találják a Hableány-baleset utolsó áldozatát - milliós nyomravezetői díjat tűztek ki
2019. 09. 08. 11:46
hirhatar.hu

 
Tavaly 11 milliárd ment Kárpátaljára – most hatmilliós kazánért koldul egy gyermekotthon
2019. 09. 07. 17:44
hirhatar.hu

 
Ezt is megértük (megint): kongresszusi főbólintásra vár a Szabad Európa Rádió
2019. 09. 07. 17:44
hirhatar.hu

 
Már a látszatra sem adnak: nem lesz ellenzéki tag a Médiatanácsban
2019. 09. 07. 11:27
hirhatar.hu

 
Az elmaradt kézfogások országa
2019. 09. 06. 15:16
hirhatar.hu

 
Az OLAF lezárta a nyomozást: Magyarországon csalták el a legtöbb uniós pénzt
2019. 09. 06. 15:16
hirhatar.hu

 
Nagy a jövés-menés a Fideszben: nem csak az LMP-ből lépnek át, de a Fideszből is lépnek – le
2019. 09. 06. 10:39
hirhatar.hu

 
Nem akar fizetni az ibizai aranyifjú - végrehajtást indítottak Habony Árpád ellen
2019. 09. 04. 10:52
hirhatar.hu

 
Új polgármestere lehet Újbudának
2019. 09. 04. 10:33
hirhatar.hu

 
Pusztán a véletlen műve, hogy megindultak az LMP-sek a Fideszbe
2019. 09. 03. 13:27
hirhatar.hu

 
Amit eddig nem tudhattunk az őszi választásról – létezik egy „alakulat”, ami mindenkivel szembemegy
2019. 09. 02. 15:38
hirhatar.hu

 
Valami nagyon nincs rendben a lakosság tűréshatárával - újabb családirtás történt, most Hevesben
2019. 09. 02. 15:38
hirhatar.hu

 
Politikasemleges kötelezettségű önkormányzati kinevezett szaggatja az ellenzéki plakátokat a Józsefvárosban
2019. 09. 02. 12:46
hirhatar.hu

 
„Csak nem beszarni” – tegnap hivatalosan is megkezdődött az ellenzéki választási kampány
2019. 09. 01. 13:59
hirhatar.hu

 
Nagy Feró és a nyugdíjkiegészítés
2019. 09. 01. 13:59
hirhatar.hu

 
Az utcán kóborló potenciális gyilkosoktól nem véd meg a rendőrség
2019. 09. 01. 13:59
hirhatar.hu
IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport