XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR - A rendezvényekhez kapcsolódó papírmunka

XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2023.03.31.
 Péntek
Ma Zalán napja van.
Holnap Árpád napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 04. 12. 21:20     


A rendezvényekhez kapcsolódó papírmunka
A rendezvényszervezés mindig csapatmunka, hiszen a megrendelő és a rendezvényszervező mellett számos szolgáltató is bekapcsolódik a folyamatba. Az adózást, számlázást mindez még bonyolultabbá teszi, és a pandémia okozta változások is módosíthatják a megszokott papírmunkát. Tekintsük át, mire érdemes figyelnünk!

Tudnivalók az áfáról

 

Még egy tapasztalt rendezvényszervező is elveszhet a bürokrácia erdejének sűrűjében, hát még egy kezdő! A jogszabályi változások, a bonyolult számlázási rendszer és a megfelelő adózás kiválasztása miatt mindenképp érdemes igénybe venni tehát egy tapasztalt könyvelő segítségét! Ő az, aki a kezdetektől fogva segíthet egy rendezvényszervezőnek a vállalkozással kapcsolatos teendők elvégzésében.

 

Már abban is tanácsot tud adni, milyen vállalkozási formát válassz: létezik ugyanis áfakörös és áfamentes változat is. Ez utóbbi esetben nem tudod majd visszaigényelni a befizetett áfát, ami viszont sokszor igen szép összeg. Így ha nagyobb rendezvényeket is szervezel, mindenképp érdemes áfakötelesnek lenned: alapíts bt.-t vagy kft.-t!

 

Egyéni vállalkozóként is dolgozhatsz azonban, ebben az esetben célszerűbb áfamentesként adóznod. Ez inkább csak akkor éri meg, ha teljesen kezdő vagy, és gyakornokként elvégzel pár kisebb munkát a rendezvényeken.

 

Számlázási információk rendezvényszervezőknek

 

A szolgáltatások áfája jelenleg 27%. Ennyivel több lesz tehát egy-egy költséged, amelyet ki kell fizetned az alvállalkozónak, beszállítónak. Ugyanígy neked is ennyivel több pénzről kell kiállítanod a számlát. Mindez nagyon bonyolult is lehet, de a könyvelőd biztosan tud segíteni.

 

Továbbá másoktól is lehet tanácsot kérni: profi rendezvényszervezőkhöz érdemes fordulni ez ügyben, akik már tapasztaltak a papírmunka terén is. 

 

Az sem szégyen, ha tudásod bővítése céljából jelentkezel egy rendezvényszervező képzés elvégzésére, ahol ilyen hasznos információkhoz is hozzájuthatsz. A MOE Rendezvényakadémia rendezvénymenedzsment kurzusa jó választás, mert itt az oktatók mind sikeres szakemberek, akikhez bármikor fordulhatsz a kérdéseiddel, akár a számlaírással, adózással kapcsolatban is.

 

Bevétel és kiadás

 

Természetesen mindenki arra törekszik, hogy a bevétele jócskán haladja meg a kiadásait. Ugyanez igaz a rendezvényszervezőkre is, akiknek tisztában kell lenniük azzal is, mi számolható el költségként és mi nem. Ez alapján is múlik ugyanis, mennyit keresnek, mennyire nyereséges egy-egy eseményük.

 

A rendezvényszervezés költségeinek három nagy fajtája van: a rendezvényköltségek, a reprezentációs költségek és az azonos feltételek mellett nyújtott juttatások. Mindegyikre más-más adózás vonatkozik, de ez is megtanulható tapasztalatszerzés vagy tanulás útján.

 

Fontos még megemlíteni, hogy a bevétel és kiadás adatait is mindig pontosan tüntessük fel a papírokon. Törvényesen működtessük a vállalkozásunkat, mert csak így leszünk mi magunk is hiteles, megbízható szakemberek.


További hírek

  Orgiára hívta Schadl későbbi vádlott társát
2023. 03. 22. 19:50 hirhatar.hu
  Imatermeket nyitott a Corvinus Egyetem
2023. 03. 22. 19:50 hirhatar.hu
  Lánczi András és Orbán Viktor, avagy Magyarország vége
2023. 03. 22. 19:50 hirhatar.hu
  A magyar világsztár férje után nyomoz a rendőrség hűtlen kezelés vádjával
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Feltárult Hosszú Katinka titka
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Lovagkeresztet kapott a „lúgosorvost” mentegető orvos
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Nyomoz a rendőrség a Szálasi-emlékmű miatt
2023. 03. 12. 16:43 hirhatar.hu
  Brutálisan elszabadulhatnak az árak májustól
2023. 03. 12. 16:43 hirhatar.hu
  Bizarr szélsőjobboldali hakni az Edda zenekar nevével
2023. 03. 12. 16:43 hirhatar.hu
  Varga Judit megerősítette, hogy válnak, bár pillanatnyilag férje törölte ezt a bejegyzést
2023. 03. 08. 17:23 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport