XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR - "Ésszerűség a hármas határon

XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2020.04.07.
 Kedd
Ma Herman napja van.
Holnap Dénes napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 09. 16. 09:04     


"Ésszerűség a hármas határon
Márványi Péter

Ahol a dolgok folytatódnak, legalább is, ahol a kerítés folytatódik majd. A Hírhatár stábjának sikerült eljutnia a hármas határhoz, ahhoz az izgalmas ponthoz, ahol Szerbia, Magyarország és Románia összeér.

 

Tévedés ne essék, nem azért volt nehéz megközelíteni, mert a hatóságok útját állták kis csapatunknak. Pontosabban, azért két országban mégiscsak erről volt szó: mint kiderült, Románia felől a csinos emlékmű felé vezető utat egy román nemzeti színű sorompó zárja, Szerbia felől pedig a szerb határőrök momentán csak különleges engedéllyel engednek a határ közelébe újságírót, de hogy honnan lehet ilyen engedélyt szerezni, arra nem válaszolnak.

 

 

Viszont Magyarország területén a hármas határ megközelíthető, igaz, akadály itt is van: a dűlőút minősége. Kübekháza felől a terepjáró, de legalábbis a fokozottan óvatos és persze lassú vezetés javasolt közönséges autókkal.

 

Kedden, tehát a teljes magyar határzár első napján csapatunk a béke és nyugalom szigetéhez ért a hosszas zötyögés után, barátságos magyar rendőrökkel, távolabb néhány szerb katonával vagy határőrrel, a harmadik irányban egy nagy sátorral a román oldalon. Mintha az ottaniak azért mégiscsak számítanak valakikre, akik esetleg majd ott kell, hogy töltsenek valamennyi időt, ha errefelé gyalogolnak és átlépik a szerb-román vonalat.

 

De amikor ott jártunk, egy lélek nem volt rajtunk kívül civilben, egyetlen menekült sem próbálkozott arrafelé megkerülni az ott végződő kerítést. Ezért is volt nem kis meglepetés a számunkra, hogy néhány órával később megtudtuk, a magyar külügyminiszter bejelentette, ott folytatják a kerítés építését, vagyis a hármas határtól tovább, a Marosig, meg amíg „ésszerű” .

 

 

Miközben szinte mindenki, akivel arrafelé beszéltünk, vagy aki nyilvánosan is megszólalt, szerb, magyar vagy román, úgy vélte, nem is fognak erre jönni a vándorok, mert ez túl nagy kerülő lenne a nyugati kurzushoz képest, mert arrafelé a közlekedési hálózat sem kedvez a tovább utazásnak, és mert egy plusz határt beiktat az úticélig. Márpedig Románia éppúgy nem úticélja a menekülteknek, mint Magyarország.

 

Szóval, ha az áradatnak nem ésszerű erre jönni, akkor vajon mi az ésszerűség az akadály továbbépítésében? Erre többféle válasz fogalmazódott meg bennünk. Az egyik, hogy Magyarország megmutassa a világnak, milyen eltökélt: ha kell, még egy „baráti” uniós országgal szemben is tud ilyen barátságtalan gesztust tenni.

 

A másik kicsit már dermesztőbb verzió. Már amikor a kerítés építését bejelentette a miniszterelnök, volt olyan európai politikus, aki arra figyelmeztetett, hogy a kerítés elsősorban nem a menekülteket szigeteli el, hanem azt az országot, amelyik építi. Speciel ez a politikus épp a szerb miniszterelnök volt, a kerítésépítés pedig Magyarország teljes politikai elszigetelődésének előjátéka.

 

A harmadik variáns a számunkra talán legszörnyűbb, remélhetőleg csak a fantázia rosszkedvű eltévelyedése, de hát mi van, ha a kerítésépítés öngerjesztő folyamatként zajlana tovább?  Csak némi pénz kérdése, hogy a hármas határtól egészen a horvát-magyar-szerb hármas határig épüljön, ott találja meg a saját végét. Ugye volt ennek az országnak egy olyan korszaka, hosszú évtizedeken át, amikor az egész országot körbefogta a határzár. És ha egy kerítés körbe ér, az már nem biztos, hogy a hajmeresztő körkörös védelem eszköze lenne, hanem inkább a benne rekedtek elzárása a külvilágtól.

 

Miért kell Magyarországot megvédeni? Ennyire megvédeni? Hogy ami eddig zajlott, az elmúlt öt évben, az háboríthatatlanul folytatódjék? A bezártság biztonságában? Ott, a békés szántóföldek ölelésében, annál az emlékműnél, amely normális időkben és helyeken világok találkozásának szimbóluma lenne, a világok szétválasztásának és bezárásának szimbóluma épül. Több, mint szimbólum, maga a megtestesült ésszerűtlenség, kézzel fogható (ne próbáld) pengés-drótos abszurdum, egy nehéz helyzetre adott rossz, embertelen válasz: embertelen a kívülről jövőkkel és a saját lakosságával szemben egyaránt. Olyan helyzet, ami egyébként egyszer sokakat késztethet menekülésre.

 

Egyébként ott, a hármas határnál ez az egész ésszerűtlenség a teljes irracionalitásba mehet majd át. Ahogy ugyanis a képeken is világosan látszik, ha a kerítés tényleg tovább épül, akkor az országok találkozásának emlékműve maga is a kerítésen túl reked.

 

Legalább is a magyarok számára.

 

Márványi Péter

 

GALÉRIA

 


További hírek

  Napirendre tűzhető a Fidesz kizárása a Néppártból
2020. 04. 03. 11:54 hirhatar.hu
  Ingatlanhirdetésből tudták meg a diákok, hogy eladják az iskolájukat
2020. 04. 03. 11:54 hirhatar.hu
  Fasiszta diktátorként ábrázolja Orbánt egy holland újság
2020. 04. 02. 19:59 hirhatar.hu
  A koronavírushoz hasonlította Orbánt Donald Tusk
2020. 04. 01. 20:09 hirhatar.hu
  Róna Péter hétfőtől diktatúrával számol Magyarországon, szerinte Orbán barbár világot képvisel
2020. 03. 31. 12:58 hirhatar.hu
  A járványveszély közepén indít kormánypropagandát a kormány
2020. 03. 30. 16:29 hirhatar.hu
  Az állam kisajátította Karinthy örökségét, az önjelölt(?) utódot leléptették
2020. 03. 29. 12:32 hirhatar.hu
  Holnaptól katonai vezetés alatt működnek a magyar kórházak
2020. 03. 29. 12:32 hirhatar.hu
  Attól a csúnya EU-tól kétezer milliárd forintnyi gyorssegélyt kap a kormány
2020. 03. 28. 11:13 hirhatar.hu
  Máris megbukott a fővárosi önkormányzat ingyenes napilapja – azonnali hatállyal távozott a főszerkesztő
2020. 03. 25. 19:39 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport