XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR - Etnikai szavazás, vagy a város érdekei?

XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2023.03.31.
 Péntek
Ma Zalán napja van.
Holnap Árpád napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 05. 30. 09:47     


Etnikai szavazás, vagy a város érdekei?
Alig egy hét, és helyhatósági választásokat tartanak Romániában. Az egyik fontos helyszín idén magyar szempontból Szatmárnémeti: a lakosok mintegy harminc százaléka magyar, de az RMDSZ polgármester-jelöltje, Kereskényi Gábor, abban bízik, hogy lesznek bőven román szavazói is, akiket nem a városvezető nemzetisége, hanem programja érdekel, például az, hogyan lehet előny Szatmárnémeti számára a határ közelsége. Az interjút a Szövetségi Képviselők Tanácsának a városban tartott ülésén készítette Márvány Péter.

- Mennyire lesz etnikai szavazás június 5-én?

- Mi abban bízunk, hogy nem lesz az, hiszen amennyiben az lesz, akkor mindig mi húzzuk a rövidebbet, Szatmérnémetinek csupán 34,6 százaléka magyar nemzetiségű. Én bízom benne, hogy a magyarokon, svábokon kívül, sikerül meggyőzni jó szándékú román embereket is, akik az RMDSZ és jómagam mellé állnak.


- Hogy lehet ezt elképzelni a gyakorlatban? Marosvásárhelyen azt láttuk, hogy annak következtében, hogy a magyar pártok felsorakoztak Soós Zoltán mögött, a román pártok is összeszövetkeztek és egy jelöltben gondolkodnak.

- Én külön kezelném Szatmárnémetit, hiszen itt egy olyan katasztrofális négy év áll a jelenleg városvezetés mögött, ami arra indította  a román pártokat is, hogy saját jelöltekkel álljanak neki a választási kampánynak, legalább is jelenleg így néz ki. Itt váltóhangulat van, nemcsak a magyarság körében, hanem a románság is így érzi, hiszen a városban káosz van, a város egy olyan állapotban leledzik, amin rengetegen, nemzetiségtől függetlenül, változtatni szeretnének. Ez esély nekünk is, az RMDSZ-nek, hogy az a csapat, amely már bizonyította egyszer, hogy képes volt a város kormányrúdját jó irányba fordítani, 2016-tól is képes lesz helyrehozni a hibákat, és kimozdítania várost a holtpontról.


- A megosztottság, a román szavazatok szétaprózottsága adja az esélyt?

- Így van. Ez a tény, hogy a román pártok is szinte mindegyik indít jelöltet, szintén arra utal, hogy váltó hangulat van, hogy nem értenek egyet a jelenlegi polgármesterrel és az ő neve által fémjelzett eddig román adminisztrációval.


- Hogy néz ki az Ön programja? Tud-e konkrétumokat ajánlani? Volt egy nagyon érdekes megjegyzése az egyik jelöltnek: az azért nem elég, hogy ha egy jelölt felvázolja, hány kilométer csatornát csinál, vagy hogyan oldja meg a közlekedést.

- Természetesen. A programunk több tucat rétegtalálkozó nyomán alakult ki, ahol értelmiségiektől kezdve első szavazókig, rengeteg kategóriával elbeszélgettünk, és kialakult egy olyan kilencfejezetes konkrét megoldási javaslatokat tartalmazó választási program, amely a jelenlegi helyzetre nyújt megoldásokat. Az egyik alappillére a belváros teljes rendbe tétele. Hiszen szociológiai felméréseink is azt mutatják, hogy a régi belvárosnak identitás-meghatározó szerepe van a szatmárnémeti polgárok számára, nemzetiségtől függetlenül. Ebbe beletartozik a Pannónia szálló, amely katasztrofális állapotban van, a tűzoltó torony és környéke, egészen a sugárútig. Nagyon fontos pont a Zöld Szatmár program, amely a zöld övezetek bővítését, és a város északi részében, a Sárerdei övezetben egy szabadidős központ létrehozását célozná, és ez azt is magába foglalja, hogy szeretnénk kihasználni és hasznosítani a Szamos-partot. Ez olyan lehetőséget biztosítana, amellyel eddig nem volt képes élni a város. Fontos az otthonteremtés a fiataloknak, lakásépítési programmal és olyan konkrét, a duális képzésen és a munkahelyteremtésen is alapuló elképzelések, amelyek azt hoznák magukkal, hogy innen ne elmeneküljenek a fiatalok, hanem itt alapítsanak családot, és itt képzeljék el a jövőjüket.


- Mi okozta azt, hogy a jelenlegi vezetés ezekkel nem próbálkozott? MI a magyarázata ennek a megrekedésnek?

- A jelenlegi szocialista városvezetés négy év alatt konfliktusokat generált, mind a testületben, mind más téren. Felszámolták a város testvérvárosi kapcsolatait, amelyeket több évtizeden keresztül épített, gyakorlatilag azt mondhatjuk, szinte örülhetünk annak, hogy az általunk elkezdett EU-s finanszírozású projekteket végig próbálták vinni úgy, ahogy. Ezeket a projekteket, mint az Északi Színház felújítása, vagy az iparos otthon helyreállítása, földes utak leaszfaltozása, térfigyelő kamerarendszer felállítása a városban, ezeket mind a mi adminisztrációnk kezdte, a mostani városvezetés pedig nyögvenyelősen próbálta befejezni. Legalább annyit elmondhatok, hogy ezeket legalább nem szabotálták el.


- Akkor mivel voltak elfoglalva? Politikai játszmákkal?

- Igen, és sajnos a szocialista pártra rávetülő korrupciós gyanúk kezdtek beigazolódni Szatmár megye szintjén is. A pártnak több prominens személyisége vagy előzetesbe került, vagy lakhelyelhagyási tilalom van érvényben ellene. Belső harcok is rányomták a bélyegét az adminisztrációs munkára, és azt is bátran kijelenthetjük: az egyedüli célkitűzésük az volt, hogy saját célra anyagi haszonszerzést tudjanak biztosítani, illetve a klientúrát bejuttassák a különféle önkormányzati köztisztviselői állásokba. Így több száz alkalmazottal duzzasztották fel a polgármesteri hivatal és a városi tanács alá rendelt intézményeket.


- Mennyire van jelentősége akár az ön programjában, akár a város jövőjében annak, hogy közel esik a magyar határ? Lehetségesek-e határon átnyúló projektek? Volt, amikor nagyon jól futottak a dolgok, aztán ezek a EU-s programok mintha megrekedni látszanának.

- Azt gondolom, hogy Szatmárnémeti geopolitikai helyzete rengeteg lehetőséget nyújtana a városnak és Szatmár megyének is, ehhez még hozzáadódik az a személyes partneri kapcsolat, amely Nyíregyháza polgármesterével, Szabolcs-Szatmár megye tanácselnökével létezik. És most is már tárgyalunk a fejlesztési elképzelésekről, román-magyar határmenti projektekről.


- Ez is személyes kérdés, hogy ez a terület felpörögjön ezek szerint?

- Így van. Mindenképpen pluszt ad most az, ha ezek az önkormányzati vezetők közös nyelvet beszélnek, a szó szoros értelmében is, hiszen most még képletesen sem tud normális együttműködni a két polgármester. Ez sajnos nem nemzetiségi kérdés, ezek emberi dolgokon alapulnak, de e tekintetben is fel vagyunk készülve, és tudjuk, hogy ez az utolsó vonat, amire az EU-s finanszírozás tekintetében felszállhatunk, hiszen 2020-ig lehet ilyen lehetőségekre pályázni. Ezeket maximálisan ki kell aknázni.


- Az elmúlt hónapokban nagyon erős volt, felerősödött a magyarellenesség, a radikalizmus. Itt, és a mostani választási finisben ez mennyire lesz érzékelhető?

- Maximálisan érzékelhető. Ugyanúgy, ahogy 2012-ben az akkori USL társelnökei, Victor Ponta akkori miniszterelnök és Crin Antonescu is elmondták Szatmárnémetiben, hogy a város és a megye a románság szempontjából nemzetbiztonsági kérdés, hogy ne kerüljön magyar kézre, ugyanez az elképzelés helyi szinten már kezd táptalajra találni, és a jelenlegi polgármester minden sajtótájékoztatóján lehetőséget teremt arra, hogy a személyemmel szembeni támadások középpontjába helyezze a nemzetiségemet. Többek között azzal riogatja a szatmáriakat, hogy ha én leszek a polgármester, a hivatal szakapparátusát magyarországi állampolgárokkal fogom megtölteni, mindenféle légből kapott dolgokkal kelti a hangulatot. Sajnos ehhez hozzá szoktunk, minden választási kampányban ezzel kell szembenéznünk.


- De ez nem nehezíti a nyitást a románok felé?

- Én hiszek abban, hogy a városban nem fog termékeny talajra találni ez a gyűlöletkeltés, bár az is igaz, hogy sajnos van egy réteg, a törzs-szavazóbázisa a szociáldemokrata pártnak, amelyet fel lehet ültetni erre a vonatra. Viszont én ezekre úgy reagálok, és mindig arra kérem a polgármestert, hogy személyeskedések helyett inkább mutassa fel azt, mit csinált az elmúlt 4 évben, melyek a megvalósításai, illetve milyen vízióval rendelkezik a következő ciklusra nézve.


- Fontos lett Szatmár.

- Szatmárnémeti sosem volt nagy város, takaros polgári város volt, sajnos egyesek most ez lerombolták, de azon vagyunk, hogy a város régi fényét visszaadjuk.


- Fontos város, mert az RMDSZ itt tudna áttörést elérni…

- Volt már rá példa, és nemcsak arra, hogy ezt a posztot megnyerjük, hanem az is egy példa volt, bebizonyítottuk, hogy tudjuk vezetni a várost, közösen partnerségben román pártokkal.


- Szóval Szatmárnémeti fontossága abban rejlik, hogy jó politikával 30 százaléknyi magyarság is maga mögött tudhatja a város lakosságát.

- Így van. Nem véletlen, hogy Illyés Gyula két mandátumon keresztül is polgármester tudott lenni. Sokan jó szándékú román emberek között is van olyan, aki visszasírja őt, látva, hogy jelenleg mi történik itt.


További hírek

  Orgiára hívta Schadl későbbi vádlott társát
2023. 03. 22. 19:50 hirhatar.hu
  Imatermeket nyitott a Corvinus Egyetem
2023. 03. 22. 19:50 hirhatar.hu
  Lánczi András és Orbán Viktor, avagy Magyarország vége
2023. 03. 22. 19:50 hirhatar.hu
  A magyar világsztár férje után nyomoz a rendőrség hűtlen kezelés vádjával
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Feltárult Hosszú Katinka titka
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Lovagkeresztet kapott a „lúgosorvost” mentegető orvos
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Nyomoz a rendőrség a Szálasi-emlékmű miatt
2023. 03. 12. 16:43 hirhatar.hu
  Brutálisan elszabadulhatnak az árak májustól
2023. 03. 12. 16:43 hirhatar.hu
  Bizarr szélsőjobboldali hakni az Edda zenekar nevével
2023. 03. 12. 16:43 hirhatar.hu
  Varga Judit megerősítette, hogy válnak, bár pillanatnyilag férje törölte ezt a bejegyzést
2023. 03. 08. 17:23 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport