XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR - Harc Zugló legértékesebb telkéért - Polgármesteri vétó a Mundo ellen

XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2020.10.31.
 Szombat
Ma Farkas napja van.
Holnap napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 03. 31. 21:25     


Harc Zugló legértékesebb telkéért - Polgármesteri vétó a Mundo ellen
Megvétózta Karácsony Gergely a Mundo beruházásról szóló tegnapi testületi döntést. Várnai László, a CivilZugló képviselője pedig feljelentést tesz hűtlen kezelés miatt.

Az ok röviden: az önkormányzat nem köthet olyan szerződést, amely hátrányos helyzetbe hozza. Ráadásul az államháztartási törvénnyel ellentétes lenne az, ha biankó csekket adna egy olyan beruházásnak, amely nem is biztos, hogy megvalósul, és nem is biztos, hogy az lesz, amiről a szerződés szól. Ennek fejében pedig kapna a jelenlegi őt megillető 150 milliós kötbérből, 60 milliót. Mindezt cserébe Zugló egyik legjobb telkéért.

 

 

A zuglói önkormányzat 2006-ban adta el 4 milliárd forintért a Bosnyák téri sportpályákat és a tanuszoda telkeit a lengyel Echo Investmentnek, amely egy új városközpontot, üzleteket, irodaházakat és egy sor közcélú épületet tervezett a Csömöri, a Mosztár, a Bosnyák és a Rákospatak utca által határolt telekre.

 

Az Echo Investment aztán úgy döntött, hogy nem éri meg neki a városközpontot megépíteni, így el akarja adni telket. Talált is egy befektetőt, aki megvenné, a Bayer CFE Zrt. A Zuglói Önkormányzatnak hozzá kell járulnia az eladáshoz, ez szerepel a 2006-ban megkötött szerződésben. Ahhoz, hogy az Echo Investment eladhassa a beruházást, a Bayer CFE Zrt.-nek 100 százalékban át kell vennie azokat a kötelezettségeket, amiket az Echo korábban vállalt. A lengyelek az eredeti szerződésben vállalt kötelezettségeik elmulasztása miatt mára az önkormányzat szerint 500 ezer eurós, azaz nagyjából 150 millió forintos kötbértartozást halmoztak fel.

 

Az idő szorítja a beruházót, mert hamarosan lejár az építési és a plázastop engedély is, aminek a meghosszabbítása kétséges ezek után. Márpedig ha nincs plázastop engedélye, és egy olyan építési telken van, ami csak kereskedelmi tevékenységre alkalmas, akkor a telek fele annyit ér, és akkor akár vissza is vásárolhatja az önkormányzat.

 

Ezért akar az Echo Invest mindenképp és minél előbb találni egy befektetőt. A cég úgy gondolja, nem éri már meg neki a beruházás, mert nem megy el addig a 4-es metró, de az nem lehet az önkormányzat problémája, ugyanis ezt senki nem ígérte meg, és senki nem garantálta neki, a metró-beruházás másképp alakult.

 

Nagy értékű beruházásról lévén szó, maga Karácsony Gergely tárgyalt a céggel az elmúlt hetekben. De a cég egyszer csak úgy döntött, többé nem áll szóba a polgármesterrel, és akkor álltak elő a szocialisták az előterjesztéssel, ami enyhén szólva is gyanús. Az MSZP két hete is megpróbálta elfogadtatni a tervezetet, de akkor a jobbikos képviselő nem szavazott, így az előterjesztés nem ment át.

 

A tegnapi testületi ülésen a szocialisták ismét benyújtották ugyanazt az előterjesztést, amely szerint az önkormányzat nemcsak hogy elengedné az Echo Investmenttel szemben fennálló követeléseit, de egyszeri 60 milliós összegért cserébe le feladná a beruházással kapcsolatos későbbi követelések lehetőségét is: az új szerződés szerint az önkormányzat lemond minden - a múltban esedékessé vált, vagy jövőben esedékessé váló - követeléséről, és mentesíti a beruházót minden eddigi kötelezettségétől és felelősségétől.

 

Az előterjesztés szerint ráadásul már szó sincs arról, hogy városközpontot építene a beruházó, a plázák között is – finoman fogalmazva - meglehetősen egyszerű bevásárlóközpontot akar építeni az új tulajdonos. Egy doboz-formájú pláza lenne, mélygarázs nélkül, és a közösségi tér jellege is elveszne. Lenne viszont lakópark a pláza mellett.

 

Az önkormányzat jogi osztálya észrevételezte a határozatot. Mint írják, az államháztartási törvénynek is ellent mond, mert az önkormányzat nem mondhat le a neki járó pénzről, vagyis a 150 milliós kötbérről. Ugyanis a mostani kötbér pont a harmada annak, amit eredetileg fizetnie kellene az új beruházónak. És mindezért cserébe az is szerepel a határozatban, hogy az önkormányzat lemond „minden esedékessé váló kötbérről is a jövőre nézve”, tehát egy biankó csekket adna az önkormányzat és kapna 60 millió forintot. A közérdekű beruházásokat pedig, „majd valamikor beleírják”, holott ezeket is listázni kellene. Ez így a kerületre nézve teljesen hátrányos döntés – állítja egyhangúan a jogi osztály. Várnai László feljelentést tesz hűtlen kezelés miatt.

 

A dolog pikantériája, hogy az előterjesztést a teljes MSZP frakció, három fideszes képviselő - Bihary Zoltán, Nagy-Erdős Dóra és Tildy Balázs - és a jobbikos Czeglédi János együtt szavazta meg. Jelen Tamás, az új fideszes választókerületi elnök gyakorlatilag nem tudta egyben tartani a képviselőket. Azt mondta, azért mert nincs egységes szavazás a frakcióban, az egyéni képviselők úgy szavaznak, ahogyan akarnak. A három képviselő, aki mellette szavazott, állítólag Papcsák Ferenc emberei, ők mindig külön úton járnak, és mindig másként szavaznak, mint a többiek. Még a kormánypárti frakcióban is feszültség volt emiatt, valószínűleg ezért kért Rozgonyi Zoltán fideszes alpolgármester név szerinti szavazást, hogy derüljön ki világosan, ki szavazta meg a határozatot.

 

A polgármesteri vétó azt jelenti, hogy újra kell szavazni az előterjesztésről, de akkor már minősített többség, vagyis a hiányzó Sápi Attila miatt már csak 11 képviselő szavazata szükséges.

 


További hírek

  Kannibálkommunikáció és a polgári humor
2020. 10. 24. 18:01 hirhatar.hu
  Gulyás szerint értük tüntettek, nem ellenük
2020. 10. 24. 18:01 hirhatar.hu
  Tízezres tömeg tüntetett Budapesten október 23-án az SZFE mellett, a kormány ellen
2020. 10. 24. 18:01 hirhatar.hu
  Péntektől kötelező a maszkviselés a szabadtéri- és sportrendezvényeken Magyarországon
2020. 10. 23. 13:33 hirhatar.hu
  Gyakornokból rögvest konzul lett a kormánypárti képviselő lánya
2020. 10. 23. 13:33 hirhatar.hu
  Szünetel a mohácsi intenzívosztály – minden alkalmazott karanténban
2020. 10. 21. 19:25 hirhatar.hu
  Iványi Gábor kollégiumi helyeket, ebédet és iskolát adna az SZFE-seknek
2020. 10. 20. 20:12 hirhatar.hu
  Hideg van, fűtés nincs az új, 205 milliárdért vett emeletes MÁV-vonatokon
2020. 10. 20. 20:12 hirhatar.hu
  Kovács Ákos mellett jelentős összegből rendezhet tévéfilmet Bayer Zsolt
2020. 10. 20. 20:12 hirhatar.hu
  Az utolsó aranyló őszi napon a Mátrában jártunk
2020. 10. 17. 17:53 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport