XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR - Lefejezték a székely önkormányzatokat: hogyan tovább, magyar politikusok?

XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2020.04.07.
 Kedd
Ma Herman napja van.
Holnap Dénes napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 03. 10. 07:37     


Lefejezték a székely önkormányzatokat: hogyan tovább, magyar politikusok?
Mint cikksorozatunk első részében jeleztük, a székelyföldi magyar önkormányzatok vezetői közül három polgármestert is elmozdítottak néhány hónappal a helyhatósági választások előtt különféle korrupciós vádak alapján, amelyekről még egyáltalán nem bizonyosodott be, hogy van valóságos alapjuk, viszont meglehetősen erősen elbizonytalanították az RMDSZ politikusait de a választókat is. Két még „talpon maradt” székelyföldi politikussal volt alkalmunk beszélgetni a helyzetről és a fejleményekről. Márványi Péter

Tamás Sándor, Kovászna megyei tanácselnök és RMDSZ-elnök: a Bukarest számára kényelmetlen emberek eltávolítása…

Világosan látszik, hogy mindazok, akiknek van véleményük, és azt el is merjük mondani, azoknak az indulását, politikai jövőjét el akarják lehetetleníteni. Ha lett volna korrupciós ügy, akkor biztos, hogy gyorsan elkaszálták volna az érintetteket, de nincs. Antal Árpád esetében sincs. A román ügyészség is kimondta, hogy nincs, mégis csűrik-csavarják.

- A kérdés az, hogyan hat mindez a szövetségre, illetve az RMDSZ miért nem tudott ez ellen fellépni?

- Azért, mert ilyenek a román törvények, mert Washingtonban vagy Brüsszelben mindenki széttárja a kezét, és azt mondja, hogy a korrupció elleni harc az fontos, és a bíróság véleményével szemben nem lehet menni. Miközben mi pontosan látjuk, hogy az országban jó sok helyen helye van annak a harcnak, amit végez a korrupcióellenes ügyészség, csak ennek a farvizén el akarják távolítani a Bukarest számára kényelmetlen embereket is.

 

2008-tól kezdve ezekkel az emberekkel eldöntöttük, hogy másképpen fogjuk meg az eke szarvát: Székelyföld egészét mozgatjuk meg önkormányzati vezetőként, fejlesztések tekintetében, de közösségépítés tekintetében is. És még a legádázabb kritikusainknak is el kell ismerni, hogy az elmúlt 6-8 évben nagyon sokat fordítottunk, a székely emberek identitásának erősítésére, arra, hogy egyáltalán legyen levegő a tüdőben és húzzák ki a gerincet, mert hogy 95-100 éven keresztül azt akarták egyesek, hogy lenyomják a fejünket a víz alá. Na most, a birodalom visszavág fejezetnél tartunk. Ez nemcsak egy kétrészes film, hanem sokkal hosszabb.


- A szövetség kis parlamentjének az ülésén többen amiatt aggódtak, lesz-e, aki ezeknek az embereknek a helyébe lépjen: nincsenek nagy számban olyanok, akik vállalnák a rizikóját annak, hogy komoly önkormányzati tisztségre pályázzanak.

- Pontosítanék. Van, aki helyükbe lépjen, mindig van, aki ráüljön a székre, nem marad polgármesteri állás betöltetlenül, csak nem mindegy, hogy az milyen minőségű ember. Nyilván, hogy a bukarestiek szemszögéből olyanok kellenének, akik farizeusok, bólógatójánosok. Mi azt gondoljuk, hogy arcéllel rendelkező emberek kell, hogy elfoglalják ezeket a pozíciókat.


- És lesznek ilyen emberek?

- Vannak is, mert mind a három: a  gyergyói, csíki, sepsi polgármester jogilag indulhat. Én szívem szerint azt szeretném, hogy ezek az emberek méressenek meg és induljanak, mert kiderül az, amit mindannyian most tudunk, hogy mindenhol az illető városban ők a legnépszerűbb emberek.

 

Borboly Csaba, Hargita megyei tanácselnök, megyei RMDSZ-vezető: felfüggesztve is lehet dolgozni, választott politikusként!

 

- Egyetért-e Ráduly Róbert volt csíkszeredai polgármester napokban tett nyilatkozatával, miszerint az RMDSZ gyakorlatilag dezintegrálódott, nem létezik, amióta ezek a bizonyos eljárások megindultak az önkormányzati vezetők ellen?

- Mindannyiunk életében vannak drámák, nehézségek, gondok, de én azt gondolom, hogy az erdélyi magyar közösségért minden magyar politikusnak dolgozni kell. Nagyon sok jól dolgozó RMDSZ-es kolléga teszi a dolgát. Néhány politikusból hiányzanak az alázatnak és a szolgálatnak a fő jellemvonásai. Vannak politikusok, akik még nem értették meg, hogy az emberek kiszolgálása, és a napi elszámolható tevékenység kell legyen az elsőrendű. Úgyhogy ilyen szempontból vannak az RMDSZ-ben is gondok. Átmenetben van szerintem most a szövetség, a régi doktrína megbukott. A régi doktrína az volt az első 20 évben, hogy a szövetség megmondja, merre kell menni, és mindenki kövesse. Ma egy szolgáltató RMDSZ-szé kell átalakulnia. Alternatívája ellenben nincs. Látjuk a másik két pártot, ahol végképp nincs se szolgálat, se alázat, se munka.


- De most az alapkérdés az, hogy működik az RMDSZ?

- Működik. Azt szeretném, ha egyre többen visszajönnének és részt vennének a működtetésben. Régebben egy politikusnak volt néhány feladata, és azokon kívül hátradőlhetett a karosszékben. Ma egy politikus komplex és napi több száz feladattal kell egyszerre foglalkozzon. Egyre kisebb a megbecsülése ennek a szakmának, ezért tényleg elhivatott emberekre van szükség. Ne azt keressük, ami rossz. Ha néha vannak jajkiáltások, vannak kifakadások, ez van.


- Az kétségtelen, hogy a székelyföldi szövetséget kvázi lefejezték...

 - Én még nem láttam egy fejet sem a földön, mindenkinek helyén van a feje, mindenki tud dolgozni. Amikor én 2013-ban három hónapra el voltam tiltva a megyei tanács lnöki tisztségből, akkor hasonló módon dolgoztam, mintha megyei tanácselnök lettem volna, teljesen törvényes körülmények között, hiszen az ügyészek is elmondták, hogy politikusként nem vagyok korlátozva, tehát ha valaki el is van tiltva polgármesterként, de a megválasztott politikai tisztségtől nem lehet eltiltani senkit sem. Nem szabad megtérdepelni. Ha jajveszékelünk, akkor a fiatalok elmennek. És én azt látom, hogy ha vannak is nehézségek, kell dolgozzunk, mert azért vállaltuk a mandátumot.


További hírek

  Napirendre tűzhető a Fidesz kizárása a Néppártból
2020. 04. 03. 11:54 hirhatar.hu
  Ingatlanhirdetésből tudták meg a diákok, hogy eladják az iskolájukat
2020. 04. 03. 11:54 hirhatar.hu
  Fasiszta diktátorként ábrázolja Orbánt egy holland újság
2020. 04. 02. 19:59 hirhatar.hu
  A koronavírushoz hasonlította Orbánt Donald Tusk
2020. 04. 01. 20:09 hirhatar.hu
  Róna Péter hétfőtől diktatúrával számol Magyarországon, szerinte Orbán barbár világot képvisel
2020. 03. 31. 12:58 hirhatar.hu
  A járványveszély közepén indít kormánypropagandát a kormány
2020. 03. 30. 16:29 hirhatar.hu
  Az állam kisajátította Karinthy örökségét, az önjelölt(?) utódot leléptették
2020. 03. 29. 12:32 hirhatar.hu
  Holnaptól katonai vezetés alatt működnek a magyar kórházak
2020. 03. 29. 12:32 hirhatar.hu
  Attól a csúnya EU-tól kétezer milliárd forintnyi gyorssegélyt kap a kormány
2020. 03. 28. 11:13 hirhatar.hu
  Máris megbukott a fővárosi önkormányzat ingyenes napilapja – azonnali hatállyal távozott a főszerkesztő
2020. 03. 25. 19:39 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport