XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR - Romániai elnökválasztás: az irracionalitás diadala?

XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2019.10.17.
 Csütörtök
Ma Hedvig napja van.
Holnap Lukács napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 11. 24. 16:31     


Romániai elnökválasztás: az irracionalitás diadala?
Lehetett-e előre látni a romániai elnökválasztások második fordulója előtt az ellenzéki jelölt földcsuszamlás-szerű győzelmét? Mit jelent a szász Klaus Iohannis elnöksége Romániára, Erdélyre, az erdélyi magyarokra nézve? Sorozatunk első részében olyan interjúkat összegzünk, amelyek még a voksolás előtt készültek, de bőven tanulságosak és sokat elárulnak a romániai elnökválasztás csöppet sem egysíkú hátteréről.

Szűcs László, az Erdélyi Riport című nagyváradi folyóirat főszerkesztője szoros eredményre számított, de még Ponta győzelme mellett, viszont arra figyelmeztetett, hogy Iohannis szavazói elkötelezettebbek, sokkal inkább elszántabbak arra, hogy el is menjenek szavazni.

 

„Ami érdekes lehet, hogy nem tudhatjuk, vagy legalábbis én nem tudom, hogy Erdély szerepének a felértékelődése, egyáltalán azt, hogy a térképen láttuk, az ország egyik része kék, a másik piros volt, vált-e ki valamiféle hatást Moldvában vagy Havasalföldön – mondta, és azt is kiemelte: nem tudni, hogy az első forduló 14 jelöltje közül a kibukott 12 szavazótábora merre voksol a második fordulóban.  Ha Monica Macovei és Elena Udrea tábora elmegy Iohannist támogatni, az fontos tényező lehet. Azt az újságíró biztosra vette, hogy nagyobb lesz a részvétel, és a győzelem azon múlik, hogy a plusz szavazók hogyan döntenek.

 

Már a voksolás előtt szó volt egyfajta, a kormánypárton belüli esetleges „puccsveszélyről”:  Szűcs László ugyanakkor leszögezte, hogy ha Ponta elbukik, akkor akár az egész Szociáldemokrata Párt megroppanhat. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy egy vereség esetén sem érdeke a PSD-s politikusoknak, hogy ez bekövetkezzen. „Szerintem nem érdekük, mert így is van elég bajuk. Gondoljunk itt a letartóztatásokra, a bűnvádi eljárásokra. Azért akárhogy is ezt a pártot azért megviseli. Ez önmagában is elvesztettek néhány kulcsfigurájukat, másrészt a páton belüli hatalmi viszonyok is változnak, és nem biztos, hogy mindenre van rálátásunk. Úgy gondolom, hogy a PSD fontos erős emberei többségének mégis valamiféle stabilitás az érdeke. Ha nem sikerült megnyerni az elnökválasztást, akkor legalább tartsuk meg a hatalmat, hiszen a parlamenti többség, illetve az, hogy a kormányt ők vezetik, komoly hatalmi tényezőt jelent, és szerintem megpróbálják valahogy zárójelbe tenni Iohannist.”

 

Ha Iohannis győz, az megint kétfejű hatalmi rendszer kialakítását jelentheti, megint a kormányépület és az elnöki palota, a Victoria és a Cotroceni ellentéte határozza meg Románia politikai életét. Ami pedig az RMDSZ sorsát illeti, Szűcs László szerint kulcskérdés, hatalmon marad-e, kormánytényező marad-e az RMDSZ az új elnök beiktatása után. „Jövőre kongresszusa is lesz a szövetségnek, tisztújító, tehát itt azért lehetnek még elég érdekes fejlemények” – nyilatkozta az Erdélyi Riport főszerkesztője.

 

Egy névtelenül nyilatkozó ismert erdélyi újságíró így jellemezte a két jelöltet: „Iohannis a nagypolitikában semmit sem bizonyított eddig, csak vezette Szeben városát, külföldi pénzekből... És miközben a tévéviták során kiderült, hogy meglehetősen lassú a gondolkodása, és tényleg nem ért semmit a nagypolitikához, azon közben a miniszterelnök mellett szólnak, elsősorban kormányának eredményei, és akkor most nem sorolom, de könnyű megtalálni ezeket az adatokat a gazdaság fejlődéséről akár. És a miniszterelnök mellett szól az, hogy mindvégig, amióta a tisztséget betölti, barátságosan viselkedett a magyarokkal, kormányba vette.” Arra az ellenvetésre, hogy de hiszen az olyan ügyek sem rendeződtek, mint a Marosvásárhelyi Orvosegyetem magyar oktatása, azt válaszolta, hogy ez nem annyira a kormányon és a kormányfőn múlott, hanem az egyetem román vezetésé, amely a felsőoktatás autonómiájára hivatkozva és a kormány ellenében nem volt hajlandó alkalmazni a tanügyi törvényt.

 

A szavazás kimenetelével kapcsolatban jelezte, hogy az RMDSZ választói általában nem követik a szövetség ajánlását, ha két román jelöltről van szó, viszont most a szövetség azt ajánlotta, hogy mindenki szavazzon a lelkiismerete szerint, és elég furcsa lenne, ha az emberek ezt sem fogadnák el, vagyis nem a lelkiismeretük szerint szavazni…

 

Az újságíró kolléga „a ráció kikapcsolását” jósolta az elnökválasztások második fordulójára a magyar szavazóknál, és irracionálisnak mondta azt a gyűlöletet, ami Pontát a magyarok körében körülveszi, és azt is elmondta: szerinte az elnökválasztás során valójában nem Ponta és Iohannis, hanem a Ponta és a Traian Basescu nevével fémjelzett rendszer között kell választani. És azt is elárulta, hogy Iohannis megtagadta az együttműködést a hozzá forduló magyar politikai vezetéssel.

 

Ami a romániai magyar „belpolitikát” illeti,  a kolléga jóslata meglehetősen borúlátó volt: „Ha Iohannis lesz az elnök, akkor is több szavazója marad az RMDSZ-nek, de akkor szinte biztosra veszem, 2016-ban nem jut be magyar alakulat a parlamentbe. És akkor nekünk végünk van, mert mondjuk kormányon lenni is nagyon fontos, de a parlamentben lenni elengedhetetlen.

 

Cikksorozatunk következő részében már olyan interjúkat olvashatnak, amelyek a szavazás után készültek, és a hatalmas meglepetés, Iohannis győzelme hátterét próbálják feltárni.


További hírek

  Tarlós lelép a politikából
2019. 10. 15. 15:20 hirhatar.hu
  Nofene: Miután nagyot bukott a Fidesz, a Hit Gyülekezet-vezér hirtelen kritikusan áll a kormánypárthoz
2019. 10. 15. 15:20 hirhatar.hu
  Az ellenzék máris megkezdte elszámoltatást: V. Naszály Márta kivizsgáltatja a várbeli lakásmutyika
2019. 10. 15. 11:19 hirhatar.hu
  Budapest felszabadult – Karácsony Gergelynek hívják az új főpolgármestert
2019. 10. 14. 08:47 hirhatar.hu
  A birodalmi fenék: Borkai megnyerte az ellenzéknek szűken fél Magyarországot
2019. 10. 14. 08:36 hirhatar.hu
  Borkai, a király meztelen – ennyi volt, hibernálja magát a botrányt kirobbantó „ördög ügyvédje”
2019. 10. 12. 12:11 hirhatar.hu
  Fizetésemelés helyett megtiltják a tanároknak, hogy a fizetésükről beszéljenek
2019. 10. 09. 14:15 hirhatar.hu
  Állítólag a Borkai-botrányt kirobbantó „ügyvéd” nem létezik, már egy ideje árulták a szexfelvételeket
2019. 10. 09. 13:22 hirhatar.hu
  Egy győri fideszes véleménye a kipattant botrányról
2019. 10. 08. 13:59 hirhatar.hu
  Kilőtték a Borkai Zsolt feltételezett kokain- és szexügyeit nyilvánosságra hozó titokzatos blogoldalt
2019. 10. 07. 13:22 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport