XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR - Választási győzelem vereségekkel

XIV. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2024.07.24.
 Szerda
Ma Kinga, Kincső napja van.
Holnap Kristóf, Jakab napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2012. 06. 13. 10:06     


Választási győzelem vereségekkel
A romániai helyhatósági választások egyértelmű nyertese a március óta kormányzó Szociál-Liberális Szövetség, a magyarok körében pedig az RMDSZ. Bár fontos helyeket is elvesztett a magyar szövetség, úgymint Marosvásárhely és Szatmárnémeti, mégsem beszélhetünk kudarcról. De vannak még tennivalók, és a neheze még csak most következik az erdélyi magyarok számára – mondja Frunda György, az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltje.

A romániai helyhatósági választások egyértelmű nyertese a március óta kormányzó Szociál-Liberális Szövetség, a magyarok körében pedig az RMDSZ. Bár fontos helyeket is elvesztett a magyar szövetség, úgymint Marosvásárhely és Szatmárnémeti, mégsem beszélhetünk kudarcról. De vannak még tennivalók, és a neheze még csak most következik az erdélyi magyarok számára – mondja Frunda György, az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltje.

 

 - A sajtótájékoztató után a magyar újságírók azt mondogatták, hogy kár a marosvásárhelyi kudarcért egyedül a Fideszt hibáztatni.

- Szó nincs róla, hogy csak a budapesti hatást hibáztatnánk. Nagyon is benne van ebben az RMDSZ általános kopása az elmúlt évek alatt, és még inkább, hogy a marosvásárhelyi szervezet gyakorlatilag nem létezett. Ugyanakkor nem lehet kihagyni ebből, hogy Magyarországról hogyan nyomták azt a két pártot, ami aztán elbizonytalanította a szavazókat. Ezt a két pártot kampány előtt is támogatták: a Tusványoson is megjelentek, meg a különböző rendezvényeken, és mindenhol őket támogatták. Közben megvontak minden támogatást a Communitastól, létrehozták a Demokrácia Központokat, ezeken keresztül a pénzek a Polgári Pártnak és a Néppártnak mentek. Ha végigmegyünk a városon, a plakátok nem ugyanolyanok, mint amilyenek voltak a Fidesz plakátok két évvel ezelőtt Budapesten vagy Miskolcon? Hogy nincs munkahely, hogy nincs nyugdíj, csak a jelvényt cserélték ki, nem Fidesz, hanem Néppárt vagy Polgári Párt jelvény. Tehát ez egy összetett dolog, de az lenne a legnagyobb hibája az RMDSZ-nek, ha most mindent a Fideszre fogna rá. Nem, nekünk is van hibánk, ezzel szembe kell nézni, nyugodtan kell aludni vagy kettőt-hármat, s újítani kell.

 

- Az összképhez azért hozzátartozik, hogy az ellenfelek nagyon keveset kaptak. Tehát Smaranda és pláne Benedek doktor. Nem tudom, hogy az országos helyzetről mennyit lehet mondani…

- …nem tudom, nem tudjuk mi van például Szatmáron. Székelyföldön szerintem az RMDSZ nyert. De az RMDSZ szempontjából nagyon nagy veszteség lenne, ha elveszítenénk a Maros megyei elnökséget. Ahhoz képest, ahogy az ellenfelek szerepeltek, túl sokat kaptak szerintem. Ön követte a kampányokat: olvasott-e valami építő jellegű dolgot, hogyan akarják megoldani Vásárhely gazdasági kérdéseit vagy akármi mást? Azon kívül, hogy mocskolták az RMDSZ-t én nem láttam egyetlen olyan dolgot sem, ami építő jellegű lett volna. Én Benedek Imrével sokszor voltam tévévitában: saját magát és családját dicsérte, de ezen kívül nem hallottam, hogy egy buszállomást arrébb visz 20 méterrel, vagy valami ilyesmi. Akkor miért kellett volna, hogy többet kapjanak? Politikai elemzők, szociológusok dolga ez, de meg fogják magyarázni, hogy a távolmaradás, az is egy szavazási mód. És az embereket megzavarták, és az emberek azt mondták: te, ha ezek nem tudtak megegyezni, akkor nem megyünk el szavazni, sokan voltak így.

 

- Egy nagyon nehéz és átfogó kérdés: mi lesz most a magyarsággal Romániában? Nagyon rossz jelek vannak, még hogyha azt vesszük, hogy Lokodi Editnek sikerül végülis a tanácselnökség, de általában lett egy olyan kormányzás, amelyik kifejezetten visszafelé forgatná a dolgokat. Sok RMDSZ vezető nyilatkozik erről: már érzékelhető, hogy akár az eddigi vívmányok és az eddigi intézmények is veszélybe kerülhetnek. Nem nagyon tűnik úgy, hogy az RMDSZ az őszi választások után olyan kormányzati pozícióba kerül, mint aminek révén ezt eddig megakadályozta.

- Romániában az önkormányzati választások eredménye mindig előrevetítette a parlamenti választások eredményét, plusz-mínusz pár százalék. És én úgy láttam, hogy a szociálliberális szövetség több mint 60 százalékot kapott. Ez őszig csak erősödni fog.

 

- Itt is lesz kétharmad?

- Lehet. Akkor miért volna nekik szükségük az RMDSZ-re vagy bárki másra? Én, ahogy a román politikát ismerem, abban reménykedem, hogy annyira túlnyerik magukat, hogy utána elkezdenek veszekedni, és a szövetség szakad. Nem tudok képmutató lenni, de nem örvendek annak, hogy igazam volt másfél éve, de sajnos igazam volt, amikor azt mondtam, hogy ki kell lépni a kormánykoalícióból. Amikor azt mondtam, hogy kell tárgyalni az USL-vel, mert azok felajánlották, hogy tárgyalnak velünk, és százaléktól függetlenül koalícióban maradunk a következő 6 évre. Ezt kellett volna tenni.

 

- Csak ők annyira nem ígértek semmit, annyira nem ígérték, hogy a magyar kisebbség számára pozitív lesz a kormányzás…

- Ezt Ön sem tudhatja és én sem tudom, mert nem tárgyaltunk erről. Mi elzárkóztunk a tárgyalástól, mi azt mondtuk, hogy bennünk van tartás, és kitartunk, ez nem ismerős a magyar történelemben?

 

- Mik lesznek az eszközei a pozíció megtartásának a következő években?

- Én bízom Victor Pontában, jogi műveltségében, jogi elveinek betartásában, és nem fog a nyert jogokhoz nyúlni. Én ebben bízom. Mert másképp meg fog próbálni minket jobbra-balra cibálni, és pont az lesz, amit elmondtam másfél éve hetente többször: hogyha nem leszünk ott, akkor nem jogokat fogunk nyerni, hanem Strassbourgba és Brüsszelbe fogunk járni panaszkodni, és nem fogunk semmit elérni. Tehát most az RMDSZ vezetésének az a kötelessége, hogy egy nappal a helyhatósági választások után leüljön a szociálliberális vezetőkkel tárgyalni, és megegyezzen egy status quo-ban: annak ellenére, hogy ellenzékben vagyunk, ne nyúljanak a kisebbségi jogokhoz, és helyi szinten ne rúgják ki az embereinket. Ha nem, akkor egy nagyon fekete periódus fog következni a magyarok számára. És az csak egy álom, hogy minket nem érdekel, mi van Bukarestben. De igen, érdekelni fog, mert az orvosi egyetem magyar karától a 2-es iskola névadásáig, a nyugdíjosztály vezetőjéig és így tovább, minden oda fog jutni Bukarestbe, és nekünk el kell érni egy dolgot Romániában: az RMDSZ-es képviseletet, attól függetlenül, hogy koalícióban vagyunk vagy sem. El kell érni az arányos képviseletet, nem fogjuk elérni a 38 százalékot, mert annyian vagyunk, de hogy ott hagyjanak vezetőket, azt el kell érnünk.

 


További hírek

  A Hír TV-ből kirúgták, polgárőr lett Pálffy István
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Harmadával kevesebb orvosi ügyelet lesz Budapesten
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Tovább hízik Orbán apjának földbirtoka
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Medián: a Fidesz népszerűsége zuhanóban, a Tisza Párté növekvőben
2024. 07. 18. 12:49 hirhatar.hu
  Pénzért erőszakolt erdei túrák
2024. 07. 18. 12:49 hirhatar.hu
  Sziget – FutureGrounds: Gondolj a jövőre!
2024. 07. 18. 12:48 hirhatar.hu
  Az egyetemisták közel fele fontolgatja a külföldi letelepedést
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Dr. Magyar György az elszámoltatások jogi buktatóiról
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Utolsó értékes ingatlanát is kénytelen volt eladni az MSZP
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Kilép az MSZP-ből a második került újraválasztott polgármestere, Őrsi Gergely
2024. 07. 07. 09:47 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport